roadtrip songs highway 50 usa

De 15 allerbeste roadtrip songs

posted in Muziek

De 15 allerbeste roadtrip songs

Eén van de dingen die onmisbaar zijn op elke roadtrip – naast voldoende proper ondergoed – is de juiste soundtrack voor onderweg. U wil niet het risico lopen om ergens in de bible belt enkel naar Radio The Lord Is My Shepperd of in het Zwarte Woud naar FM Unsere Heimatt ’44 te moeten luisteren. Dus doe zoals ik: leg enkele playlists aan die u in volstrekte harmornie op uw bestemming brengen.

Of u nu met een Corvette LT-1 ’70 op de Route 66 scheurt of ergens met uw Volvo V60 in de file staat op de E19 tussen Zemst en Vilvoorde: dit is mijn persoonlijke top 15 van de allerbeste roadtrip songs ooit. In aflopende volgorde uiteraard – om het spannend te houden. U vindt deze én meer roadsongs op mijn Spotify lijst Americana Nostalgia en Highway 50.

15. Roadhouse Blues – The Doors (1970)
“Keep your eyes on the road and your hand upon the wheel”: dit geweldig catchy bluesnummer was het openingsnummer op de in 1970 uitgekomen LP Morrisson Hotel en is één van de weinige Doors nummers waar keyboardspeler Ray Manzarek zijn gebruikelijke Wurlitzer elektrische piano inruilt voor een tacky honky tonk piano. Samen met de bluesy gitaarrifs van Robby Krieger geeft het dit het nummer een soort gevaarlijk drink & drive sfeertje. Je ruikt het in bourbon gedrenkte hout van de Kentucky barns onderweg en ziet voor je hoe Morrisson met een zakflesje Jack Daniels in de hand achter het stuur van een ’68 Chevrolet Camaro door het landschap scheurt.

14. Life in the fast lane – The Eagles (1976)
De opening van dit nummer is een onweerstaanbare gitaarrif die je gevaarlijk snel doet optrekken om veel te snel in ‘the fast lane’ te gaan rijden (het 3e rijvak). De rif was oorspronkelijk een soort opwarmingsoefening die gitarist Joe Walsh gebruikte om ‘warm te spelen’ voor concerten. Het nummer gaat over een typisch L.A. jet set stel die verslaafd zijn aan snelheid, sex en drugs. “Lines in the mirror, lines in the face” is een duidelijke allusie op coke-verslaving, een hobby waar de band toen zelf goed over kon meespreken. Een gevaarlijk nummer voor mensen met een zware voet. “He had a nasty reputation 
as a cruel dude,
 they said he was ruthless,
 said he was crude.
 They had one thing in common;
 they were good in bed.
 She’d say: “Faster, faster! The lights are turning red!”

13. Roadtrippin’ – The Red Hot Chili Peppers (2000)
Ingetogen Peppers nummer waarin Anthony Kierkidis zingt over een surftrip naar Big Sur die hij maakte met bassist Flea en gitarist John Frusciante (“Road trippin’ with my two favorite allies”). Het is één van de weinige Peppers nummers zonder drums. Het nummer stond op het geweldige album Californication dat in 1999 uitkwam. Ideaal voor uw roadtrip in Californië of gewoon naar Koksijde bad.

12. Going to California – Led Zeppelin (1971)
Laat dit duidelijk zijn. U kan géén roadmusic playlist hebben zonder Led Zeppelin er in. Als er u dan toch eentje moet kiezen, neem dit dan, oorsponkelijk een nummer over een aardbeving in Californië, maar doorheen de jaren uitgegroeid tot een hymne waar u zich in een oranje Volkswagen camperbusje waant, getooid-met-bloemen-in-uw-haar-en-naar-zoete-marihuana-en-patschouli-geurende-Indische-paarse kleren. Volgens kenners zou het nummer eigenlijk een ode zijn aan Joni Mitchell, waar zowel Plant als Page een serieuze boon voor hadden. Voor de jongeren onder ons: het nummer zat in de fantastische finale van Entourage.

11. Road to Nowhere – The Talking Heads (1985)
Ah! De Talking Heads! Muzikale genialiteit, grote kostuums en stuiptrekkingen gingen in de jaren tachtig hand in hand in de figuur van David Byrne en zijn Talking Heads. Dit nummer is voor mij eeuwig in mijn memorie gegrift als fantastische clip tijdens de hoogdagen van MTV, waar je de band in allerlei surrealistische scènes zich ziet voortbewegen voor een witte achtergrond, langs een ladder, in een zwembad enz. Als u echt verloren bent gereden kan dit nummer u redden.

10. Racing in the Streets – Bruce Springsteen (1978)
Laat ons eerlijk zijn. We zouden moeiteloos een top 50 met de allerbeste roadsongs, alléén maar van Springsteen’s hand kunnen samenstellen. The River>, het epische Born to Run, Cadillac Ranch en ga zo maar door. In de hele geschiedenis van de populaire muziek is er géén enkele andere singer-songwriter geweest die zo geniaal over de “true American life” en “the road” heeft geschreven als gezongen als The Boss. Springsteenhaters kunnen volgens mij nog altijd volledig genezen worden door ze te dwingen één concert te zien en daarna aan hun levenslange verslaving toe te geven. Racing in the Streets is in elk geval één van de allermooiste Springsteennummer ooit geschreven. De song staat op het in ’78 verschenen meesterwerk Darkness on the Edge of Town (in 2010 terug uitgebracht in een schitterende story-box set als The Promise) en neemt je van de eerste strofe onverbiddelijk bij het nekvel: “I got a sixty-nine Chevy with a 396 fuelie heads and a hurst on the floor. She’s waiting tonight down in the parking lot outside the Seven-Eleven store. Me and my partner Sonny built her straight out of scratch. And he rides with me from town to town. We only run for the money, got no strings attached. We shut ’em up and then we shut ’em down.”

9. Love is the drug – Roxy music (1975)
“Late that night I park my car stake my place in a singles bar. 
Face to face, toe to toe heart to heart as we hit the floor. Lumber up, limbo down the locked embrace, the stumble round
I say go, she say yes dim the lights, you can guess the rest.” Hoeveel sex kan een nummer uitstralen? De onsterfelijke zwoele, zwepende baslijn van John Gustafson zet het nummer in onder een sterk bespeculeerde audio-sample. Volgens kenners gaat het om het starten van een Porsche Carrera 1973 RS, en dat wil ik zelf ook het liefst geloven natuurlijk. Ferry zei later dat hij op de song kwam terwijl hij in Hyde Park aan het wandelen was en in wat herfstbladeren begon te schuifelen. Bryan Ferry is dan ook de ultieme gentleman-playboy, die zelfs in een herfstig park sublieme muzikale testosteron vindt. Overigens is Roxy Music één van mijn favoriete bands aller tijden. Zwoel!

8. Running on Empty – Jackson Brown (1978)
Ongetwijfeld het mooiste nummer ooit geschreven over het leven van muzikanten on the road. Brown schreef het het nummer als ode aan het soms harde leven voor muzikanten en crew op lange, slopende tournees. Maar de “running on empty” slaat vooral op het feit dat Brown naar eigen zeggen op weg naar de studio vaak vergat te tanken. Het nummer wereld later ook gebruikt in de soundtrack van Forrest Gump in de scene waar Forrest (Tom Hanks) door Amerika loopt. “Looking out at the road rushing under my wheels — Looking back at the years gone by like so many summer fields. In ’65 I was seventeen and running up 101. I don’t know where I’m running now, I’m just running on empty.” Zit u al in uw auto?

7. Hit the Road Jack – Ray Charles (1961)
Ik heb even getwijfeld om dit nummer niet in de top drie te zetten. Deze aanstekelijke klassieker was aanvankelijk een a capella demo die R&B artiest Percy Mayfield in 1960 opnam. Het was pas met de geweldig swingende versie van Ray Charles & Raelettes’ zangerers Margie Hendrickx dat het nummer aan zijn stijle klim naar de eerste plaats in de Billboards Top 100 begon. Het nummer is ontzettend veel gecovererd, o.m. door John Mellencamp, Jammie Cullum, Basement Jaxx en Robbie Williams, maar de versie van Charles werd nooit geëvenaard. Zelfs de vreselijkste file op de Antwerpse ring wordt bij dit nummer een feest.

6. Home on a Monday – Little River Band (1977)
“Can you guess where I’m calling from? The Las Vegas Hilton, I know it’s hard to hear, t’s just the echo on the line.” Met deze ontheemde, vol heimwee gekleurde openingsstrofe begint één van de meest onderschatte roadsongs uit de muziekgeschiedenis. Het werd nooit een hit, maar bleef lang het favoriete nummer van de bandleden. De band klinkt zo Amerikaans alsof ze rechtstreeks uit de prairie-grond uit Kansas of Missouri zijn gegraven, maar ze zijn zo Australisch als het kapsel van Kylie Minogue en de onderbroek van Crocodile Dundee. In hun thuisland hebben ze de status van supergroep, maar ze toerden in de jaren ’70 en’80 bijna onafgebroken door de VS. “I’ll be home on a Monday, somewhere around noon, please don’t be angry, I’ll be back with you real soon.” U weet weer wat gezongen als u na een uit de hand gelopen weekend met de vrienden vanuit de auto naar huis belt.

5. Jack & Diane – John Mellencamp (1982)
Ah! John Mellencamp! Geliefde ruitenhemden country rock uit Indiana, en all-time American classic. Het nummer stond in 1982 op het legendarische album American Fool, een LP die ik trouwens ooit heb mogen lenen van een klasgenoot op het KA Keerbergen en die ik nog steeds in mijn bezit heb. Ik ben vergeten wie die vriend was, dus als u zich hierin herkent: let me know. Het nummer gaat over twee Amerikaanse tieners die opgroeien met hun dromen in de harde, conservertieve realiteit van de Amerikaanse mid-west.

4. I drove all night – Roy Orbison (1992)
Dit nummer was origineel bedoeld voor Roy Orbison, voor op zijn in ’87 postuum verschenen album King of Hearts, maar het was Cindy Lauper die er in 1989 een eerste single versie van uitbracht, die meteen een grote hit werd aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. De versie van Orbinson werd pas in 1992 op single uitgebracht. Maar voor mij blijft ze superieur. De tragiek van Orbinson past perfect bij de wanhoop van het nummer: “I had to escape, the city was sticky and cruel. Maybe I should have called you first, but I was dying to get to you.” Voor lange nachtelijke ritten op Red Bull en diesel.

3. Wish you were here – Pink Floyd (1975)
Strikt gezien geen echte roadsong. Maar dit bloedmooie nummer is één van de schoonste songs over gemis ooit geschreven dat het eigenlijk in elke serieuze roadmusic playlist moét zitten. De intro van David Gilmour is voor mij persoonlijk nog steeds de gitaarriff met het-hoogste-kippevelgehalte-aller-tijden. Het nummer gaat over drummer Syd Barret die de band in 1968 verliet met zware psychotische problemen, maar het kan bij elke roadtrip de perfecte soundtrack zijn van de bij elke lange reis horende eenzaamheid en het gemis.

2. I’ve been everywhere – Johnny Cash (1996)
Wellicht het nummer mét de grootste geografische educatieve ambitie ooit. Deze klassieker uit 1959 van de Australische country zanger Geoff Mack doet vooral aan een rondje plaatsnaamdropping die het statement in de titel moet waarmaken. Er bestaan ondertussen ondtelbare lokale versies van, met zoals u wil, Amerikaanse, Australische, Spaanse, Engelse, Duitse, Ierse en zelfs naar verluidt een Kempense invulling aan de hand van een zekere Wies Willems uit Vorselaar. Maar wat The Man in Black met zijn diepe, donkere bass-barriton stem met deze classic doet laat je spontaan naar je zwarte boots en je contactsleutel op zoek gaan. Als u zelf énige muzikale kwaliteiten hebt kan u van dit nummer natuurlijk uw eigen versie maken.

1. Born to Run – Bruce Springsteen (1975)
Het utieme kippevel nummer voor iedereen die zich al eens verplaatst. Of het nu in een auto, motor, fiets is, op uw loopschoenen, of gewoon over uw loopneus gaat, Born to Run behoort tot die zeldzame songs waarvan je armhaartjes niet meer plat te krijgen zijn. Het nummer werd door Springsteen in 1974 geschreven in een ultieme poging om door te breken, nadat twee eerdere albums het maar zeer matig hadden gedaan. Het nummer gaat over een klassieke Springsteen thema: het uitbreken uit de soms bekrompen Amerikaanse smalltown mentaliteit: “sprung from cages out on Highway 9”.

Born to Run is een klassieker bij zowat elke loopwedstrijd of Amerikaans sportevenement, en voert vele all time classic rock top aan. Wie Springsteen, zoals ik, al verschillende keren live heeft gezien, zal gemerkt hebben dat hij het nummer al 40 jaar met dezelfde waanzinnige energie speelt. Het nummer staat in mijn persoonlijke top waar het hoort te staan: als beste roadsong aller tijden.

Deze top 15 kan je terugvinden op mijn Spotify: Road songs TOP 15.

En nu is het aan jullie! Wat zijn jouw alltime favoriete songs for the road?

4 comments

 1. Daar kan ik me wel in vinden! Toevallig hadden Jeroen en ik het er gisteren nog over hoe graag we een roadtrip langs Amerikaanse muzieksteden (zoals New Orleans, Memphis, Detroit en Chicago) wilden doen met perfecte Amerikaanse roadtrip muziek. Omdat wij zware muziekfans zijn, doen we ons duitje ook in het zakje. We konden echt niet kiezen, dus het zijn er 16 geworden:
  01 reigning sound – my my
  02 ha ha Tonka – westward bound
  03 th’ legendary shack shakers – old spur line
  04 hackensaw boys – alabama shamrock
  05 drive by truckers – heathens
  06 jason isbell – relatively easy
  07 john paul keith – anyone can do it
  08 the white buffalo – BB guns and dirt bikes
  09 willie sugarcaps – energy
  10 hollis brown – ride on the train
  11 alabama shakes – shoegaze
  12 the gourds – blood of the ram
  13 flamin’ groovies – whiskey woman
  14 old crow medicine show – sweet amarillo
  15 the parting gifts – this house ain’t a home
  16 old 97’s – streets where I’m from

  Ietwat alternatief, maar echt ideaal voor een roadtrip door de US. Ik heb er bij het maken van de playlist en het beluisteren van de jouwe al serieus veel zin in gekregen. Tof onderwerp om over te schrijven!

 2. Dag Johan,

  Ik (Jeroen Danckers) verzorg de reisfoto’s van de blog van mijn vriendin (die hierboven reageerde). Ze vertelde me net dat deze blog van jouw hand is. Ik heb les gekregen van jou in 2005 op den Ham in Mechelen en was stagiair voor het tweede seizoen van Fata Morgana. Leuk om te lezen dat je nog met coole dingen bezig bent!

  Groetjes,
  Jeroen

  • Dag Jeroen, Johan schrijft gastblogs op mijn reis- en fotografieblog, waarvan dit artikel er eentje is. Hij heeft onlangs een boek gepubliceerd over zijn roadtrip door de States van vorige zomer. Een aanrader! Volg gewoon de link in zijn auteursprofiel hierboven. Ik zal hem alvast verwittigen dat je een reactie hebt achtergelaten.

Comments are closed.

error: