8 ideeën wat je kan doen met jouw vakantiefoto’s

posted in Inspiratie

8 ideeën wat je kan doen met jouw vakantiefoto’s

De maand juni luidt doorgaans de zomer in, maar was de natste maand ooit gemeten. Geen leuke vooruitzichten wanneer je vakantieplannen hebt. Ondertussen is de zon toch al iets meer aanwezig en blijft het voorlopig droog. Een groot aantal toeristen zijn al richting hun vakantiebestemming vertrokken. Zij keren gegarandeerd huiswaarts met geheugenkaartjes vol foto’s. Wat doe je nadien met die honderden of zelfs duizenden vakantiefoto’s? Ik geef je acht suggesties waar je zeker mee aan de slag kan.

1. Maak een digitaal fotoalbum…

Een fotoalbum is misschien niet het meest originele idee, maar het blijft mijn persoonlijke favoriet. Wil je je foto’s overzichtelijk presenteren, dan is een fotoalbum een zeer interessante optie. Zo’n album is trouwens lekker handig om aan familie en vrienden te laten zien. En, ook heel belangrijk, je kan het op elk moment doorbladeren en de reis opnieuw beleven.

Steeds meer consumenten ontdekken de voordelen van een digitaal fotoalbum. Dit succes heeft veel te maken met het sterk toegenomen aanbod aan online aanbieders, een waaier aan boekformaten en papiersoorten, een verbeterde gebruiksvriendelijkheid van de software en een geoptimaliseerde printkwaliteit.

In dit artikel voor het fotografiemagazine Shoot vertel ik waar je best op let wanneer je een fotoalbum ontwerpt: Hoe ontwerp je een fotoalbum?

2. … of geef je de voorkeur aan een traditioneel fotoalbum?

Kleef je foto’s liever met de hand in? Zeker doen! Hou er rekening mee dat je mogelijk lege pagina’s overhoudt. Bij een digitaal fotoalbum kan je het exact aantal pagina’s perfect bepalen. Een traditioneel album heeft dan weer het voordeel dat je het kan opsmukken met vliegtuigtickets, briefjes, nota’s of zelfs schetsen. Het straalt een meer origineel en authentiek karakter uit.

3. Schrijf een reisdagboek

Het reisdagboek sluit aan bij het ambachtelijk karakter van een traditioneel fotoalbum. Je illustreert je reisverslag met aantekeningen, schetsen en (Instax)fotootjes waardoor het tot een artistiek kunstwerkje evolueert.

4. Hang een stijlvolle fotokader aan de muur

In een fotoalbum toon je een uitgebreide reportage dat een goed beeld van de reis weergeeft. Een fotokader is anders. Selecteer één beeld uit een reis – bij voorkeur jouw beste of mooiste foto, of de foto die jou het meeste aanspreekt en waar een verhaal achter schuilgaat – en hang die in een kader tegen de muur. De afwerkingsmogelijkheden zijn erg uitgebreid. Wil je een klassieke uitstraling? Kies dan voor een kader met passe-partout. Of wil je rondom de foto een witte rand printen en zo monteren in de kader? Kan uiteraard ook. Die optie heb ik zelf al geprobeerd en dat staat erg netjes. Wil je liever geen passe-partout of witte rand, dan kan je de foto zonder ‘overgang’ in de kader monteren. Deze afwerking heeft een moderne en strakke look.

De lijst met opties loopt trouwens nog oneindig lang door. Welke soort en kleur hout kies je? En wil je een klassiek of een modern kaderprofiel? Ben je tevreden met het standaard heldere glas, of betaal je toch dat beetje meer voor antireflex- of UV-glas? Ben je bereid nog dieper in de portemonnee te tasten, dan kan je museumglas overwegen.

Ik koop mijn fotokaders bij Fotolijsten en Schleiper. In beide winkels vind je de meest courante standaardmaten en kan je kaders op maat laten snijden. Ook Deknudt verkoopt mooie kaders. Hun producten vind je terug bij de meeste lokale fotowinkels. WhiteWall kan zowel de foto afdrukken als de presentatie verzorgen. Benieuwd naar hun producten? Bestel dan zeker het proefpakket met verschillende staaltjes.

5. Monteer een foto op alu-dibond met acrylglas

Een behoorlijk dure optie zijn echte fotoafdrukken gekleefd op alu-dibond, met of zonder acrylglas. Je kan een alu-dibond eveneens laten inlijsten, wat het prijskaartje weliswaar nog meer de hoogte in jaagt. Je kan foto’s ook rechtstreeks op alu-dibond of acrylglas laten printen, al geniet een echte foto gekleefd op alu-dibond wel mijn voorkeur. Zowel bij Profotonet als het eerdergenoemde WhiteWall zijn alu-dibond en acrylglas verkrijgbaar.

6. Kleef foto’s tegen de muur

Foto’s ophangen zonder boren is een handige oplossing wanneer je je (pas bepleisterde en geverfde) muren niet wilt beschadigen. Ik heb enkele kleine foto’s (formaten 13x19cm en 20x30cm) op een zelfklevend zuurvrij karton (0,8mm dikte) gekleefd en met dubbelzijdige zuurvrije kleefband tegen de muur geplakt. Het heeft misschien niet hetzelfde cachet als een fotokader, maar het zorgt wel voor een afwisseling in presentatie. Bovendien kan je kleine reeksen makkelijk bij elkaar hangen, de zogenaamde fotomuur, een ideetje dat ik bij Artifact Uprising heb opgepikt.

7. Verstuur leuke postkaarten

Ontwerp postkaarten met jouw mooiste en allerbeste foto van je vakantie en stuur dat kaartje naar familie en vrienden. Akkoord, het geeft niet hetzelfde gevoel als een origineel kaartje verstuurd vanaf de vakantiebestemming, maar je kan tenminste je eigen foto gebruiken. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met drie online aanbieders van postkaarten: Online fotokaarten maken bij Vistaprint, MOO en Artifact Uprising.

8. Praktische fotokalender

Tegenwoordig maak je een fotokalender in een handomdraai. Het is een leuke én tegelijk bijzonder praktische gadget die je elk jaar kan vernieuwen. En elke maand kijk je naar een andere foto zonder een fortuin te moeten uitgeven aan fotokaders.

Andere opties

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om de herinneringen aan je vakantie levendig te houden. Denk eens aan foto’s die je met magneten aan de frigo kan hangen of zelfs direct op een magnetische drager kan laten afdrukken. Deze zelfgemaakte houten fotohouder is anders ook een tof idee.

Zo, dit zijn mijn suggesties. Wat doe jij met je vakantiefoto’s? Ontwerp je een fotoalbum, kies je voor een fotokader of knutsel je zelf iets in elkaar? Ik ben alvast benieuwd!

error: