Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd

Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd

posted in Opleiding

Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd

Eerder deze week heb ik op uitnodiging van het het pr-bureau LVT/PR aan een workshop over Adobe Lightroom deelgenomen, met als gastspreker Piet Van den Eynde, fotograaf en auteur van het boek Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd dat we nadien ook mee naar huis mochten nemen. Tweede gastspreker was Ton Frederiks, Adobe Senior Application Engineer.

LVT/PR had enkele fotografen en fotoredacteurs uitgenodigd om deze workshop bij te wonen. Het was een heel verzorgd evenement met een lekkere en gezonde hap voor de workshop, veel fun tijdens, en een leuke babbel in de bar van het hotel om de avond af te sluiten.

Om meteen met de deur in huis te vallen: op zo’n goede twee uur dat de workshop geduurd heeft, kan je Lightroom niet uit de doeken doen. Trouwens, de meeste aanwezigen waren reeds behoorlijk tot zeer goed vertrouwd met het programma waardoor het accent van de workshop voor een deel lag op de vragen die we vooraf konden indienen. Vele vragen handelden over de archiveringsfunctie van het programma, het gebruik van trefwoorden (keywords), alsook de Local Adjustment Brush, een tool die mij nooit echt heeft kunnen bekoren.

Een aantal van mijn vragen werden tijdens de workshop beantwoord, een ander deel heb ik in het boek teruggevonden. Zo wist Ton Frederiks te vertellen dat Lightroom voordeel haalt uit extra RAM-geheugen. Heb je een besturingssysteem dat meer dan 4GB RAM kan aanspreken, zal een uitbreiding van dat geheugen (naar bijvoorbeeld 8GB) Lightroom zeker ten goede komen.

Veel features en technieken die tijdens de workshop aan bod kwamen, waren me al grotendeels bekend, wat ergens wel logisch is vermits ik het programma reeds sinds de lancering gebruik. Aan de andere kant heb ik de voorbije dagen uit het boek wel veel praktische tips kunnen halen om sneller te werken en je productiviteit te verhogen.

Wat is voor mij het meest belangrijke dat ik tot dusver uit het boek heb geleerd:

 • Waarom werken met project- en archiefcatalogus.
 • Hoe beheer je best je catalogi wanneer je werkt met meerdere computers (desktop, latop) en verschillende harde schijven.
 • Lightroom plugins, ze bestaan! Er zitten echt wel handige tooltjes bij.
 • Ik heb verschillende interessante menu-opties en enkele nieuwe sneltoetsen bijgeleerd.
 • Een transparante Identity Plate maken in Photoshop om als logo in Lightroom te gebruiken. Ik had reeds een eigen logo in Lightroom, maar dat je ook een transparante afbeelding in Lightroom kon inladen die dan mooi overvloeit in de achtergrondkleur wist ik nog niet, daar was ik niet zelf op gekomen. Geen levensbelangrijke tip, maar mijn Identity Plate oogt nu wat professioneler.
 • Het boek bevat een uitgebreide uitleg hoe je zelf visitekaartjes kunt maken, heel vernuftig!
 • Waar ik ook steeds erg naar uitkijk is een voor en na en die ontbreekt niet: twee uitgebreide casestudies, van origineel raw-bestand tot afgewerkte foto. Steeds leerrijk.

De hoofdstukken over Slideshow- en Printmodule heb ik nog niet doorgenomen vermits ik deze modules nooit gebruik. Ik ben wel van plan om het boek de komende dagen en weken aan een tweede leesbeurt te onderwerpen waarna mijn bovenstaande lijstje vermoedelijk wel langer zal worden.

Het boek leest erg vlot, de structuur is erg logisch en de hoofstukken zijn rond de modules in Lightroom opgebouwd. Ik kan het boek gerust aan iedere beginnende en semi-gevorderde Lightroom-gebruiker aanraden. De meer gevorderden onder ons zullen iets dieper moeten graven om bruikbare informatie uit het boek te putten al zal het uiteraard afhangen van de kennis die je reeds hebt. Vanzelfsprekend hoef je niet enkel bij dit ene boek te blijven, je kan het combineren met andere tutorials en boeken zoals in dit artikel en bijhorende commentaren reeds uit de doeken werd gedaan.

Veel leesplezier!

8 comments

 1. Serge,

  Je zal misschien het boek van Scott Kelby ook al een keer ter hand hebben genomen? Mijn vraag is of dit boek een goeie aanvulling dan wel eerder een herhaling is van wat er al met Lightroom kan? Het boek van Scott is van 2009 en zou de ‘kapstokken’ van alle 2.0 versies moeten coveren. Ben nieuwschierig naar je mening…of ik moet misschien zelf gaan kijken in de boekhandel 🙂

 2. Joeri, zoals ik in een vorig artikel reeds schreef, koop ik nooit softwarehandboeken, bijgevolg kan ik niet op je vraag antwoorden. Misschien een andere bezoeker wel?

 3. Ik ben nogal een fan van de boeken van Scott Kelby. Ze zijn zeer uitgebreid, gericht op power users en grappig.

 4. Ik deel Pieters mening over de boeken van Scott Kelby. ze zijn echt goed geschreven en geven je heel veel info in een overzichtelijk pakket. Zijn Lightroom 2 boek is echt een aanrader.

  Ik vind het wel heel jammer dat ik er de 8ste niet kom bij zijn (had ook een uitnodiging gekregen) maar ik zat toen nog te zweten in de provence.

 5. Serge, bedankt voor de review, vermoedelijk ben ik heel hard geneigd toch om het boek te kopen…

 6. de eerste 2 puntjes moet ik wat aan bijschaven. maar misschien kies ik toch ook eerder voor kelby.

Comments are closed.

error: