Adobe Lightroom 3 Ontmaskerd

Adobe Lightroom 3 Ontmaskerd

posted in Opleiding

Adobe Lightroom 3 Ontmaskerd

Iets meer dan een jaar na de publicatie van Adobe Lightroom 2 Ontmaskerd verschijnt Adobe Lightroom 3 Ontmaskerd, het nieuwste boek van Piet Van den Eynde (MoreThanWords), fotograaf en organisator van Lightroom workshops en trainingen.

De publieke versie van Adobe Lightroom 3 is sinds begin juni verkrijgbaar. De maanden voordien had ik reeds de betaversie gebruikt om met het programma vertrouwd te geraken. Zelfstudie is nodig, maar je mag niet op één paard wedden. Om die reden is een boek of een workshop zeker te overwegen als aanvulling bij je zelfstudie. De tijd die je spendeert om een programma of een techniek onder de knie te krijgen, kan serieus verminderd worden mits de juiste begeleiding. Een efficiënte workflow uitbouwen doe je niet op je eentje. Vermits mijn kennis van Lightroom op bepaalde punten zeker kan bijgeschaafd worden én vermits ik opensta voor nuttige tips inzake de verbetering van mijn persoonlijke workflow heb ik het boek aangekocht.

Inhoud Adobe Lightroom 3 Ontmaskerd

Met 300 pagina’s is het boek een pak dikker dan zijn voorganger, toont het gedetailleerde besprekingen van de nieuwe functies in Lightroom 3 en bevat het bovendien meer praktijkcases. Het boek behandelt werkelijk alle aspecten en mogelijkheden van Lightroom. De Lens Corrections, een nieuwe functie die voordien enkel in Photoshop beschikbaar was, komt vanzelfsprekend uitgebreid aan bod. Een uiterst nuttige uitbreiding want nu kan ik met de foto in Lightroom blijven en hoef ik voor een lenscorrectie het beeld niet speciaal naar Photoshop te exporteren. Omdat ik van plan ben om meer handelingen in Lightroom uit te voeren, is deze nieuwe functie welgekomen.

Het boek is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken waarvan een aantal rond de Lightroom-modules (Library, Develop, Slideshow, Print, Web) zijn opgebouwd. Interessant aan Lightroom is de mogelijkheid tot het toevoegen van externe plugins waar Piet Van den Eynde, zelf fervent aanhanger en gebruiker van externe plugins, in het boek dieper op ingaat. Zonder in herhaling te willen vallen, kan ik dezelfde conclusies formuleren als bij het vorige boek: Ik kan het boek gerust aan iedere beginnende en semi-gevorderde Lightroom-gebruiker aanraden. De meer gevorderden onder ons zullen iets dieper moeten graven om bruikbare informatie uit het boek te putten al zal het uiteraard afhangen van de kennis die je reeds hebt.

Welke informatie en verbeteringen heb ik voor mezelf uit het boek gehaald?

Een efficiënte en tijdsbesparende workflow vraagt tijd om opgebouwd te worden, dat doe je niet op één dag, dat gebeurt geleidelijk. Dit boek is voor mezelf een nieuwe aanzet geweest om bepaalde elementen in mijn workflow in vraag te stellen en te verbeteren. Ik stel vast dat ik nog iets teveel manuele handelingen uitvoer en te weinig processen automatiseer. Zo heb ik geleerd om met “Copy Name” en “File Naming Presets” te werken, opties die in de vorige versie al beschikbaar waren maar die ik nooit of enkel manueel heb toegepast.

Een ander verbeterpunt zijn de Exportpresets waar ik momenteel geen gebruik van maak omdat ik mijn beelden in Photoshop finaliseer voor de verschillende eindbestemmingen. In deze presets kan je handelingen van externe plugins inbouwen zoals een watermerk of kadertje toevoegen, of export voor Flickr en Facebook.

Zoals ik al eerder op mijn blog heb aangehaald, ga ik me verder verdiepen in Collections, Trefwoordenlijsten en Project- en Archiefcatalogi waarover je in het boek eveneens meer uitleg terugvindt.

Waar te koop?

Het boek vind je in de betere boekhandel. Heb je besteld via MoreThanWords.be en zat je bestelling bij de eerste 100, ontving je samen met het boek een gratis dvd met méér dan een uur videotraining over Lightroom.

Adobe Lightroom Ontmaskerd 3

Adobe Lightroom Ontmaskerd 3

Adobe Lightroom Ontmaskerd 3

error: