Adobe Lightroom 4 Unmasked

eBook: Adobe Lightroom 4 Unmasked

posted in Opleiding

eBook: Adobe Lightroom 4 Unmasked

Aandachtige bezoekers van mijn blog zullen allicht gemerkt hebben dat ik een frequent en fervent gebruiker van Adobe Lightroom ben. Sinds het prille begin heb ik deze software aan mijn workflow toegevoegd. En bij nieuwe software hoort uiteraard een goede handleiding. Fotograaf, lesgever en auteur Piet Van den Eynde heeft de voorbije jaren een aantal erg goede boeken over Lightroom gepubliceerd. Enkele maanden geleden verscheen zijn Nederlandstalige boek Lightroom 4 Ontmaskerd en kan je via zijn website bestellen. Vanaf vandaag is de Engelse versie bij Craft&Vision als eBook verkrijgbaar.

Lightroom 4 Unmasked

Het eBook is helemaal up to date tot en met Lightroom versie 4.2. Het telt maar liefst 313 pagina’s en bevat 60 praktijkcases waarvan 10 pro-cases voor geavanceerde gebruikers. Zowel de gedrukte boeken als dit eBook zijn gericht tot de beginnende én geavanceerde gebruiker. Zo stel ik bij mezelf vast dat ik dankzij deze boeken geregeld een nieuwe functie of toepassing ontdek. Het eBook duidt bovendien aan welke opties en features nieuw of gewijzigd zijn in Lightroom 4 zodat het voor diegenen die al met de software vertrouwd zijn duidelijk wordt waar de verschillen zitten met de vorige versie.

Een eBook is bovendien praktisch vermits je makkelijk een trefwoord kan opzoeken of wanneer je een notitie of bookmark aan een pagina wilt toevoegen. Een erg goede (doch weliswaar betalende) app hiervoor is GoodReader voor iPad.

eBook Adobe Lightroom 4 Unmasked

Belangrijk om te vermelden is dat Piet in zijn boeken niet enkel en alleen Lightroom behandelt, hij laat tevens plugins en applicaties aan bod komen die extern voor Lightroom ontwikkeld worden en binnen je eigen workflow heel erg praktisch kunnen zijn.

Wat opvalt is dat Adobe regelmatig nieuwigheden aan Lightroom toevoegt waarbij de software steeds meer de allure van totaalpakket aangemeten krijgt. Had je in Lightroom 2 de Adjustment Brush en in Lightroom 3 lenscorrecties (beide opties werden in latere versies nog verder geoptimaliseerd), kregen we in Lightroom 4 de Boek- en Kaartmodule voorgeschoteld. En dankzij het ruime aanbod aan externe plugins kan je als eindgebruiker binnen Lightroom blijven. In principe kan je van je foto’s perfect afgewerkte versies opleveren zonder Lightroom te verlaten. Een Blurb fotoboek laten afdrukken, een slideshow of website aanmaken? Het kan allemaal.

Dit eBook houdt rekening met deze ontwikkelingen in Lightroom. De structuur is erg logisch en de hoofdstukken zijn rond de modules in Lightroom (Library, Develop, Map, Book, Slideshow, Print, Web) opgebouwd.

De inhoudstafel van zowel het gedrukte boek als het eBook zijn identiek:
1. Algemene inleiding
2. De catalogus
3. De Lightroom-interface & shortcuts
4. Foto’s en video’s importeren
5. De Library (Bibliotheek) Module
6. De Map (Kaart) Module
7. De Develop (Ontwikkelen) Module
8. Lightroom, Photoshop en andere externe bewerkers
9. Exporteren, e-mailen en services voor publiceren
10. De Book (Boek) Module
11. Fotopresentaties maken
12. De Print Module
13. Online met de Web Module
14. Besluit

eBook Adobe Lightroom 4 Unmasked

Ik heb het in het verleden op mijn blog reeds aangehaald en ga het hier even herhalen: een nieuwe softwaretool aanleren vergt de nodige tijd. Zelfstudie is noodzakelijk, maar je mag niet op één paard wedden. Om die reden is een boek of een workshop zeker te overwegen als aanvulling bij je zelfstudie. De tijd die je spendeert om een programma of een techniek onder de knie te krijgen, kan serieus verminderd worden mits de juiste begeleiding. Een efficiënte workflow uitbouwen doe je niet op je eentje.

Dit eBook is zonder twijfel een enorme aanrader. De beginnende gebruiker die Lightroom nog maar net verkent, is gegarandeerd weken zoet met lezen en alle mogelijke opties uit te pluizen. Voor de meer geavanceerde gebruiker zal er allicht wat herhaling terug te vinden zijn, wat niet wegneemt dat je zeker en vast je huidige workflow kan optimaliseren met de vele nuttige tips en praktijkcases.

Het eBook Lightroom 4 Unmasked kost $20 (€15).

eBook Adobe Lightroom 4 Unmasked

eBook Adobe Lightroom 4 Unmasked

eBook Adobe Lightroom 4 Unmasked

error: