Boek Adobe Lightroom 6/CC Ontmaskerd van Piet Van den Eynde

Adobe Lightroom 6/CC Ontmaskerd

posted in Recensies

Adobe Lightroom 6/CC Ontmaskerd

Ben je op zoek naar een naslagwerk waarmee je Adobe Lightroom 6 van A tot Z leert kennen? Dan kan ik Lightroom 6/CC Ontmaskerd sterk aanbevelen. Deze uitgave van auteur en fotograaf Piet Van den Eynde is de vijfde telg in zijn alomgekende Lightroom Ontmaskerd-reeks en al jaren de referentie op de Nederlandstalige markt van Lightroomboeken. Het handboek telt 454 pagina’s en 49 gedetailleerde praktijkvoorbeelden. Lightroom 6/CC Ontmaskerd is zowel in gedrukte versie als digitaal eBook in PDF-formaat verkrijgbaar.

Inhoudstafel

1. Algemene inleiding
2. Lightroom Catalogus en voorvertoningen
3. De Lightroominterface & shortcuts
4. Foto’s en video’s importeren
5. De Library (Bibliotheek) Module
6. De Map Module (Kaartmodule)
7. De Develop Module (Ontwikkelmodule)
8. Lightroom, Photoshop en andere externe bewerkers
9. Exporteren, e-mailen en services voor publiceren
10. De Book Module (Boekmodule)
11. De Slideshow Module (Presentatiemodule)
12. De Print Module (Afdrukmodule)
13. Online met de Webmodule
14. Lightroom Mobile

+ Appendix met uitleg over algemene Lightroominstellingen en catalogusvoorkeuren
+ 49 praktijkvoorbeelden (cases) waarvan acht pro-cases
+ Downloadbaar hoofdstuk in PDF met 21 extra cases waarvan vier pro-cases
+ Gratis downloadbare Dehaze-presets

Adobe Lightroom 6

Inhoud Adobe Lightroom 6 Ontmaskerd

Voor fotografen hoeft Lightroom geen introductie. Kort samengevat: het is een workflowpakket waarmee je foto’s importeert, selecteert en bewerkt. Vervolgens exporteer je ze voor gebruik in een fotogalerij op het web, een fotoboek bij Blurb, een slideshow met muziek of een mooie print.

Sinds de eerste versie van Lightroom is er een heleboel veranderd. Je kan ondertussen veel meer dan enkel foto’s bewerken. De mogelijkheden en functies zijn zodanig uitgebreid dat een betrouwbaar handboek onmisbaar is.

Lightroom 6/CC Ontmaskerd is in logische en overzichtelijke hoofdstukken ingedeeld waarvan een aantal rond de verschillende modules (Library, Map, Develop, Book, Slideshow, Print, Web) zijn opgebouwd. Aan de hand van talrijke praktijkvoorbeelden maakt Piet de lezer wegwijs in het doolhof aan opties en functionaliteiten die Lightroom 6/CC vandaag te bieden heeft.

De mogelijkheden zijn ondertussen erg divers en uiteenlopend:

– workflow op basis van Smart Previews
– hoe synchroniseer je de catalogus wanneer je een desktop en een laptop gebruikt
– hoe kan je Dropbox integreren om je catalogus over meerdere computers te synchroniseren
– hoe kan je met import- en exportpresets foto’s en video’s importeren en exporteren
– Lightroom automatisch koppelen aan Publishing Services zoals sociale mediaplatformen en fotowebsites als Flickr
– visitekaartjes creëren
– Blurb fotoboek samenstellen
– tethered capture

Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel op één of andere manier haalbaar. Je ontdekt het allemaal in dit boek.

Adobe Lightroom 6

Piet besteedt ruim aandacht aan de nieuwigheden in deze laatste versie van Lightroom zoals de gezichtsdetectie in People view (Mensenweergave) dat in case 21 aan bod komt. Verder behandelt hij onder andere de verschillen tussen versie 6 en CC (Creative Cloud), welke tekortkomingen Bridge heeft ten op zichte van Lightroom, en hoe je foto’s uit Apple Aperture kan importeren (case 20 in downloadbare PDF).

En dan mag je de vele externe plugins niet vergeten waarmee je Lightroom tot een heuse centrale fotodatabase en administratieprogramma kan uitbouwen. Deze plugins vereenvoudigen en versnellen jouw workflow. Wist je dat je via plugins bestelformulieren op je website kan integreren zodat de klant de gewenste foto’s kan aanvinken en de bestelling direct kan doormailen? Ook volledige websites bouwen is mogelijk. Nog een voorbeeld: in tegenstelling tot Photoshop laat Lightroom je tot op heden niet toe om sneltoetsen zelf te definiëren. In case 16 kom je alles te weten over modulaire systemen met schuifregelaars en draaiknoppen.

De schermafbeeldingen in het boek zijn uit de Engelse versie van Lightroom geplukt, maar in de tekst vermeldt de auteur zowel de Engelse als Nederlandstalige menu-opties.

Adobe Lightroom 6

Lightroom als onderdeel van digitale workflow

Lightroom 6/CC Ontmaskerd biedt trouwens nog een zeer interessante meerwaarde die bij veel andere handboeken ontbreekt, namelijk hoe je Lightroom als werkinstrument aan jouw digitale workflow kan toevoegen.

Een efficiënte workflow opbouwen en uitwerken vraagt tijd. Mijn kennis over Lightroom en digitaal archiveren heb ik jaar na jaar bijgeschaafd. In dat opzicht waren The DAM Book (Digital Asset Management) van Peter Krogh en het eBook The Photographer’s Workflow van Gavin Gough verhelderend. Samen met de Lightroom Ontmaskerd-boeken zorgen deze titels ervoor dat ik bepaalde handelingen in mijn fotobewerking en archiveringsworkflow in vraag stel, verbeter en aanpas aan mijn eigen noden. Met andere woorden: minder manuele handelingen en meer processen automatiseren.

Enkele van de vele verbeteringen aan mijn eigen workflow zijn onder meer het gebruik van Smart Collections, presets toekennen in het importdialoogvenster, en hernoemen van bestanden via File Naming Templates (zie case 20 in dit boek). Deze laatste functionaliteit heb ik uit één van de vorige Ontmaskerd-boeken opgepikt. Het valt me op dat fotografen aan hun foto’s niet altijd een logisch naam toekennen of zelfs helemaal niet hernoemen. Geregeld kom ik op het internet nog bestanden tegen in het formaat _DSC1234.jpg. Stuur je een bestand naar een klant of fotoredacteur lijkt zo’n bestandsnaam me geen verstandige keuze.

Adobe Lightroom 6

Besluit

Lightroom 6/CC Ontmaskerd is opnieuw erg compleet en behandelt werkelijk alle mogelijkheden en opties die Lightroom te bieden heeft. Het boek geeft de lezer een hele waaier aan praktische tips en suggesties waarmee je de software optimaal in je digitale workflow integreert.

Elke keer ik het handboek doorblader, leer ik wel iets nieuws. Ik kan het gerust aan iedere beginnende en semi-gevorderde Lightroomgebruiker aanbevelen. Meer gevorderde gebruikers zullen iets dieper moeten graven al hangt dat natuurlijk af van de voorkennis waarover je beschikt. Voor hen zijn er bovendien twaalf boeiende pro-cases.

Lightroom 6/CC Ontmaskerd blijft op de Nederlandstalige markt hét standaardwerk dat iedere fotograaf en Lightroomgebruiker in huis moet halen.

Prijs

Lightroom 6/CC Ontmaskerd kan je rechtstreeks bij Piet bestellen. Het gedrukte boek kost €39,95 inclusief verpakkings- en verzendingskosten naar België of Nederland. Voor het eBook betaal je €24,95. Wil je beiden? Profiteer dan zeker van de promobundel.

Adobe Lightroom 6

error: