scott kelby review

The Adobe Lightroom 5 Book for Digital Photographers (Scott Kelby)

posted in Recensies

The Adobe Lightroom 5 Book for Digital Photographers (Scott Kelby)

Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar ik heb tot op vandaag nog nooit een boek van Scott Kelby gekocht. Ik ben niet zo’n fan van instructieboeken en handleidingen. Ik kijk veel liever naar een video. Ik ben wel sinds enkele jaren vertrouwd met zijn online opleidingsplatform KelbyTraining waar ik me ooit een drietal keer voor een korte periode heb ingeschreven.

Naast zijn hoedanigheid als award-winning auteur en lesgever, is Scott Kelby bovendien ‘s werelds best verkopende auteur van fotografieboeken. Verkoopcijfers noch autoriteit zijnde op het vlak van Lightroom en Photoshop vertellen iets over de kwaliteit van het product. Integendeel. In deze bespreking zoek ik uit of zijn nieuwste boek The Adobe Photoshop Lightroom 5 Book for Digital Photographers de moeite waard is om aan te kopen.

Inhoudstafel

Chapter 1. Importing
Chapter 2. Library
Chapter 3. Customizing
Chapter 4. Editing Essentials
Chapter 5. DJ Develop (Part Deux)
Chapter 6. Local Adjustment
Chapter 7. Problem Photos
Chapter 8. Exporting Images
Chapter 9. Jumping to Photoshop
Chapter 10. Book of Love
Chapter 11. Slideshow
Chapter 12. DSLR: The Movie
Chapter 13. The Big Print
Chapter 14. The Layout
Chapter 15. My Portrait Workflow

Het boek biedt ook verschillende extra’s die je kan downloaden:
– Een bonushoofdstuk over Web Galleries
– Oefenbestanden waarmee de auteur in het boek technieken demonstreert
– Print Module Templates en Develop Module Presets

Inhoud

Dit boek is bij uitgeverij Peachpit beschikbaar in gedrukte versie en als eBook. Het telt maar liefst 532 bladzijden, plus nog eens 20 bladzijden van het downloadbaar hoofdstuk over de webgalerijen. De Nederlandse uitgeverij Pearson is momenteel bezig met een vertaling naar het Nederlands. Deze editie zou midden november verschijnen.

De layout van het boek is erg overzichtelijk en netjes, het taalgebruik is vlot en begrijpbaar, en de uitleg is steeds to the point. Het boek heeft geen last van overbodige toeters en bellen. Elk hoofdstuk is opgebouwd rond één bepaald onderdeel van Lightroom. Kelby hanteert eveneens een gemakkelijke stap-voor-stap-techniek waarmee hij je begeleidt doorheen de handelingen die hij uitvoert. Deze manier van lesgeven mag dan al schools overkomen, maar ben je nog niet echt vertrouwd met deze software, zal je deze aanpak zeker weten te appreciëren. Elk hoofdstuk (behalve 12, 14 en 15) eindigt met een korte lijst Lightroom killer tips.

Achteraan in het boek vind je een 18% grijskaart die je kan gebruiken bij het begin van een studiosessie. Het geeft je de mogelijkheid om de witbalans correct in te stellen en vervolgens deze instelling te kopiëren over een hele reeks foto’s die in dezelfde lichtomstandigheden zijn gemaakt. De auteur voorziet de nodige uitleg over het gebruik van deze grijskaart tijdens een tethered fotoshoot in zijn studio.

Het valt te betreuren dat Kelby in zijn boek geen externe plugins bespreekt. Tijdens een korte introductievideo op zijn website legt hij uit waarom het hoofdstuk over de webgalerijen enkel online terug te vinden is. Volgens hem is dit onderdeel verouderd en niet meer gewijzigd sinds Lightroom 2 (wat inderdaad het geval is). Vreemd genoeg raadt hij aan om deze feature niet te gebruiken. Mocht hij weten wat er mogelijk is met sommige plugins zou hij volgens mij zijn mening over dit onderdeel grondig mogen herzien.

Doorheen het boek verschaft Scott Kelby een inzicht in zijn workflow en hoe hij probleemsituaties aanpakt en oplost. Om eerlijk te zijn, ik ga niet altijd akkoord met zijn manier van werken. Ik heb regelmatig twijfels bij zijn gehanteerde workflow. Het lijkt alsof er niet erg goed over is nagedacht, wat me toch enigszins verwondert. Bijvoorbeeld: de manier waarop hij zijn bestandsnamen hernoemt, lijkt erg slordig en weinig doordacht. Voorts hanteert hij tijdens het importeren en selecteren van foto’s twee collecties waarvan ik niet goed begrij wat hier precies de bedoeling van is. Ik heb de indruk dat hij met momenten het werk verdubbelt. Na het lezen van Gavin Gough’s uitstekende eBook The Photographer’s Workflow vorig jaar, heb ik bepaalde handelingen binnen mijn eigen workflow grondig aangepast. Dit eBook kan ik overigens aan iedereen aanbevelen.

En zo komen we tot het grootste minpunt van dit boek: er ontbreekt een visie op digital asset management en hoe je Lightroom in je dagelijkse workflow kan inpassen. Naar mijn bescheiden mening begint je workflow op kantoor met Lightroom. En dus lijkt het logisch dat je een efficiënte en overzichtelijke workflow uitwerkt en implementeert. Kelby raakt dit onderwerp slechts heel kort aan, veeleer oppervlakkig en snel. Van bladzijde 104 tot 110 bespreekt hij bondig hoe je meerdere catalogussen aanmaakt en beheert, hoe je die kan synchroniseren tussen twee computers, en hoe je er een backup van neemt. Dit boek zal je kennis over digital asset management niet verruimen, zoveel is duidelijk. Hiervoor verwijs ik je graag door naar The DAM Book van Peter Krogh en het bovenvermelde eBook van Gavin Gough.

Wat ik niet wist, is dat zijn zogenaamde “humoristische” schrijfstijl door de jaren heen zijn handelsmerk is geworden. Elk hoofdstuk start met een introductie die helemaal niets te maken heeft met de inhoud van dat hoofdstuk. Het is gewoon geklets. Gebrabbel. Blijkbaar zijn er lezers die deze stijl weten te appreciëren. Wie ben ik om over hen te oordelen, niet? Hoe dan ook, ik heb geen enkele keer moeten lachen.

Besluit

Als stand-upcomedian valt Scott Kelby grandioos door de mand, maar hij is ontegensprekelijk een autoriteit op het vlak van Lightroom en Photoshop. Hij heeft zeer zeker een uiterst grondige en diepgaande kennis van beide softwaretoepassingen. Het is dan ook jammer dat dit boek slechts de basis uit de doeken doet en enkel de belangrijkste onderdelen toelicht. Dit boek leert je niet hoe je Lightroom binnen jouw digitale workflow kan inschakelen. Dit is één van de grootste tekortkomingen van het boek. Uitleg over externe plugins waarmee je het gebruik van Lightroom naar een hoger niveau kunt tillen, ontbreekt ook.

Naar mijn mening is dit boek enkel gericht aan de beginnende Lightroomgebruiker die graag stap voor stap met de software leert te werken. Meer gevorderde gebruikers zullen waarschijnlijk weinig bruikbare informatie uit dit boek halen en raad ik bijgevolg aan om elders te gaan zoeken.

error: