Albelli fotoalbum

Albelli fotoalbum

posted in Recensies

Albelli fotoalbum

In deze recensie deel ik mijn ervaringen over een Albelli fotoalbum dat ik recent heb besteld. Deze online leverancier is al jaren actief in de sector van fotoboeken. Daarnaast bieden ze tal van andere producten en accessoires aan zoals wanddecoratie, fotokalenders, wenskaarten, agenda’s en zo veel meer.

Ik bestel mijn fotoalbums zelden bij dezelfde leverancier. Toen ik een hele tijd geleden een fotoboek van Albelli onder ogen kreeg, bleef er op het eerste zicht toch wel een overwegend positieve indruk hangen. Dankzij een kortingsbon die de reisagent aan de deelnemers had uitgedeeld, was mijn interesse dan ook meteen gewekt. En zo belandde er onlangs een fotoalbum van Albelli in de bus, met foto’s van mijn onvergetelijke reis naar Groenland.

Albelli fotoalbum

Welk fotoalbum heb ik besteld?

Type: hardcover liggend L
Formaat: 28 x 21 cm
Pagina’s: 120
Papier: standaard papier
Cover: foto op kaft
Verzending: €4,95
Prijs: €87,55

Via het reiskantoor waar ik deze reis geboekt heb, kon ik nog gebruik maken van een waardebon van €24,95, wat uiteraard mooi meegenomen is. Na aftrek van deze korting heb ik voor dit fotoalbum uiteindelijk €67,55 betaald.

Albelli fotoalbum

Aanbod fotoalbums

Het aanbod van Albelli is behoorlijk uitgebreid. Je hebt de keuze uit drie type albums (liggend, staand, vierkant) met verschillende groottes. Je start elk fotoalbum met 24 pagina’s en je kan uitbreiden tot maximaal 120. In het verleden had je een verschil in het maximaal aantal pagina’s tussen de downloadbare albumsoftware en de online editor. Deze beperking is niet langer van toepassing. In beide gevallen kan je tot 120 pagina’s gaan.

Het basisalbum wordt op normaal papier gedrukt, heeft een standaard binding en een linnen kaft. Albelli biedt tal van betalende opties aan. Zo kan je kiezen voor hoogglans papier dat volgens hen het traditionele fotopapier benadert. Wens je een foto op de cover, een lederen kaft of een platliggend album? Geen probleem. Tegen een meerprijs voeg je deze opties met een eenvoudige muisklik aan jouw album toe.

Je kan ook fotoboeken en albums samenstellen via een app op je smartphone of tablet. Hou er wel rekening mee dat het aanbod beperkter is.

Albelli fotoalbum

Hoe ontwerp je een fotoalbum bij Albelli?

Albelli beschikt zowel over downloadbare albumsoftware als een online editor die je via een internetbrowser opstart. Ik heb mijn fotoalbum via de software ontworpen. Dit programma is iets geavanceerder en bevat meer opties dan de online versie. Beide tools zijn overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

De foto’s laad je vanaf de computer rechtstreeks in een project in. Je kan eveneens een account van Instagram, Facebook, Picasa of Twitter met het project verbinden. De software laat je bovendien toe om het album automatisch op te vullen.

Net als bij andere leveranciers krijg je ook bij Albelli een ruim aanbod aan voorgedefinieerde lay-outs met 1 tot meerdere foto’s per pagina. Vind je je gading niet? Geen nood. Je kan zelf een template aanmaken, bewaren en onmiddellijk toepassen op één of meerdere pagina’s. Het is wel jammer dat je je eigen templates geen naam kan geven waardoor het nadien erg lastig is om gelijkaardige templates uit elkaar te houden.

Blanco templates voor InDesign zijn niet voorzien, wat bij leveranciers als Blurb en Asukabook wel het geval is.

Voorts kan je een achtergrond of een achtergrondkleur selecteren, en kaders en sjablonen toevoegen. Wil je het album toch eerder overzichtelijk houden? Dan kies je best voor een eenvoudige en minimalistische vormgeving.

Albelli fotoalbum

Integratie Google Maps

Reisliefhebbers kunnen rechtstreeks via de software een kaart van Google Maps in hun fotoalbum integreren. Een erg leuke en interessante feature als je het mij vraagt.

Albelli fotoalbum Google Maps

Foto-optimalisatie

Wanneer je de downloadbare albumsoftware gebruikt, activeert het programma standaard een foto-optimalisatie. Je kan dit per foto manueel wijzigen of via Instellingen zelfs op het volledige album uitschakelen. Opgelet: ontwerp je het album via de online editor, kan je de foto-optimalisatie NIET uitschakelen en worden de foto’s automatisch geoptimaliseerd. De klantendienst bevestigt dit ook. Albelli raadt zelfs aan om de foto-optimalisatie niet uit te schakelen. Deze optie is in feite bedoeld voor gebruikers die onbewerkte foto’s uploaden. In die situatie kan een optimalisatie nuttig zijn. Heb je jouw beelden al bewerkt in Lightroom of Photoshop? Maak dan gebruik van de downloadbare albumsoftware en schakel deze optie uit.

In de schermafbeelding hieronder merk je een duidelijk verschil hoe de online editor en de albumsoftware een foto verwerken. In het eerste geval is de foto-optimalisatie ingeschakeld en gebeurt de weergave in een lagere resolutie. In het tweede geval is de optimalisatie uitgeschakeld en krijg je de foto in een volwaardige kwaliteit op het scherm. Klik op de schermafbeelding om een grotere weergave te bekijken.

Albelli fotoalbum

Albelli fotoalbum

De kwaliteit van de materialen is op het eerste zicht prima. De harde kaft is stevig en de pagina’s zijn netjes ingebonden. Na twee weken stel ik wel vast dat de binnenkant van de kaft loskomt. Zoiets zou niet mogen. Het album bevat ook nog schutbladen voor- en achteraan. Volgens dat ik begrepen heb, zijn deze bladen niet aanwezig bij een fotoboek met zachte kaft en het platliggende album.

Albelli print op gewoon papier, geen fotopapier. Bekijk je het boek onder een bepaalde hoek, is er een fijn drukraster zichtbaar dat hoegenaamd niet stoort. Op echt fotopapier valt dit veel minder of zelfs helemaal niet op omdat de overgangen vloeiender zijn. Het contrast en de scherpte komen overeen met wat ik op mijn scherm zie. De foto’s zijn iets donkerder geprint, wat wel vaker voorvalt bij fotoalbums. Hou er zeker rekening mee wanneer je de foto’s bewerkt.

Albelli voorziet geen profiel waarmee je je foto’s in Photoshop kan softproofen. Je levert de foto’s op als JPG in het sRGB kleurprofiel. De kleuraccuraatheid is niet slecht en zeker aanvaardbaar. Bij sommige foto’s merk ik iets teveel rood wat vooral zichtbaar is bij huidtinten van personen. Een paar andere beelden bevatten een beetje teveel groen/magenta. Het valt me eveneens op dat de foto op de cover lichter is afgedrukt en iets meer magenta in de lucht bevat dan diezelfde foto verderop in het boek. Omdat ik de oorspronkelijke beelden ken en kan vergelijken, valt dit meteen op. Toon ik dit fotoboek aan een buitenstaander zal die dat vermoedelijk niet opmerken.

Albelli fotoalbum

Pro

– Snelle levering
– Albumsoftware gebruiksvriendelijk

Contra

– Kleuren niet helemaal accuraat
– Binnenkant kaft komt los
– Logo op laatste pagina
– Foto-optimalisatie standaard ingeschakeld

Monitor

De foto’s in dit fotoalbum zijn bewerkt op een Eizo ColorEdge CS270 monitor, gecalibreerd met een ColorMunki Photo op 80 cd/m² en 5000K.

Besluit

Ik had op voorhand de indruk dat het met de prijs/kwaliteit wel goed zou komen. Het is dan ook jammer dat de kleuren niet over de hele lijn overeenstemmen met wat ik op mijn gecalibreerde monitor zie. En na verloop van tijd komt de binnenkant van de kaft al een beetje los. Ben ik dan hoofdzakelijk ontevreden over dit album? Neen, dat nu ook weer niet, maar ik ben er ook niet helemaal tevreden over. Ik blijf met gemengde gevoelens zitten. Ben je niet al te veeleisend kan je voor jouw vakantiefoto’s de fotoboeken van Albelli zeker overwegen. Ben je actief als professioneel fotograaf en wil je je klanten een kwalitatief album aanbieden? Dan zou ik toch eerder bij andere leveranciers aankloppen zoals Artifact Uprising, Asukabook, Blurb, Vakcolor of Profotonet.

Heb jij reeds bij Albelli een fotoalbum besteld? Of bij een andere leverancier? Dan mag je dat onderaan het artikel gerust laten weten. Bedankt!

8 comments

 1. Wat jammer dat het fotoalbum niet helemaal voldoet aan je wensen. Voor bijna 88 euro zou je toch mogen verwachten dat de kwaliteit wel goed is. Ik bestelde eerder al bij Albelli en was er wel tevreden van. Mijn laatste fotoalbum maakte ik via webprint.nl. Het gebruiksgemak kon beter, maar het product dat uiteindelijk in de bus zat was wel perfect.

  • Bart, pas op, het album is zeker niet slecht, maar voor die prijs had het wel meer aan mijn verwachtingen mogen voldoen. Ik werk met een monitor van een topmerk, elke week gecalibreerd, en dan merk je dat de kleuren niet altijd helemaal correct zijn. Wel jammer van al die moeite die ik op voorhand dan doe tijdens de nabewerking in Lightroom en Photoshop. Ik ben nogal veeleisend op dat vlak 🙂 Maar goed, de reis was fenomenaal en dat is uiteindelijk het enige wat telt.

 2. Ik bestelde ook al enkele fotoboeken bij Albelli. Het resultaat is niet super, maar net goed genoeg. Voor de prijs die ik er telkens voor betaalde, ga ik zeker niet klagen. Hun software is ook gebruiksvriendelijk, maar wel beperkt qua mogelijkheden. Ik ben er van overtuigd dat er betere zijn, maar daar betaal je dan ook een pak meer.

  • Fons, het was mijn eerste fotoboek bij Albelli. Als vakantiealbum is het resultaat zeker voldoende. Wil je natuurlijk een hogere kwaliteit, betaal je fors meer, zoals je zelf al aangeeft.

 3. Bedankt voor de tip.
  Helemaal mee eens dat Albelli zeker geen slecht product levert, dat vooropgesteld. Mijn foto’s worden bewerkt in Lightroom en Photoshop en op een gekalibreerde monitor. Sommige (vooral zwart-wit) foto’s zien er in Lightroom beter uit dan op papier in het album, waar ze al gauw net wat te hard (te contrastrijk) zijn, terwijl het fotobewerkingsprogramma ze correct weergeeft. Ik vermoedde al ook dat dit misschien te maken had met de optimalisatie en Albelli bevestigt inderdaad dat bij reeds bewerkte foto’s de optimalisatie beter niet wordt gebruikt. De optimalisatie is helaas niet default uit te schakelen, het is dus zaak om er per foto alert op te blijven.

  • Lei, zoals ik in het artikel schreef, kan je de optimalisatie wel uitschakelen wanneer je met de albumsoftware werkt. Stel je een fotoalbum samen via de online editor kan je deze optie niet uitschakelen. Althans dat was zo op het moment dat ik dit album heb besteld. Dat is ondertussen al meer dan twee jaar geleden, mogelijk is dit ondertussen gewijzigd?

Comments are closed.

error: