Apple iPad 2

Vijf redenen waarom ik geen Apple iPad koop

posted in Fotomateriaal

Vijf redenen waarom ik geen Apple iPad koop

Sta me toe om dit artikel even uit mijn archief op te vissen, geschreven in februari 2010 naar aanleiding van de langverwachte lancering van Apple iPad. Woensdag 2 maart 2011 werd de iPad 2 aan het grote publiek voorgesteld: nieuwe en snellere processor en grafische prestaties, ingebouwde camera, HD video, FaceTime, Video Mirroring en een geupdate iOS met nieuwe features.

Volgens de video die tijdens de Keynote werd getoond, bleek nog maar eens dat de iPad in heel uiteenlopende domeinen inzetbaar is: dat kan gaan van onderwijs, tot de medische of zakelijke wereld, en uiteraard voor persoonlijk gebruik.

Waar ik wel een beetje een probleem mee heb is de App Store waar ondertussen 65.000 iPad apps beschikbaar zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Zoals in elke winkel het geval is, zal je redelijk wat tijd mogen spenderen aan het zoeken naar het geschikte product dat aansluit bij jouw specifieke noden. En die zoektocht zou wel eens van lange adem kunnen zijn.

Om een portfolio te presenteren blijft het zeker en vast een interessant toestel en de interactiviteit zorgt ervoor dat de klant die je foto’s bekijkt zich meer betrokken voelt en zelf bepaalt hoe snel of hoe traag de foto’s bekeken worden. Ik ben trouwens nog steeds geen voorstander van het blinkende scherm dat bij de minste reflecties quasi onbruikbaar is. Ik heb onlangs een Amazon Kindle van de nieuwe generatie getest, een toestel dat je totaal niet kan of mag vergelijken met de iPad omdat het enkel voor één doel gemaakt is, namelijk boeken lezen. De batterij gaat makkelijk één maand mee en het scherm is echt wel aangenamer en rustiger voor de ogen.

Een jaar later blijf ik grotendeels achter de standpunten uit mijn oorspronkelijke artikel staan al ben ik de eerste om toe te geven dat het opnieuw een erg mooi en handig toestel is geworden. Ik ben best wel onder de indruk van zoveel technologisch vernuft. Maar blindelings aankopen is niet aan mij besteed. In tijden waarin ik (het zal met de leeftijd te maken hebben) steeds meer overtuigd ben van het motto “Simplify Your Business, Simplify Your Life”, stel ik mezelf net dezelfde vraag als vorig jaar: welke meerwaarde kan de iPad 2 mij als fotograaf bieden ten opzichte van de tools die ik nu reeds gebruik? Er is nog steeds veel overlapping met de laptop die ik dan ook voor het zwaardere werk kan inzetten. Ik laat dit alles rustig bezinken, evalueer opnieuw binnen enkele maanden en ondertussen hou ik de markt in de gaten want die evolueert razendsnel.

Graag verneem ik van mijn bezoekers hoe zij reageren op de komst van de nieuwe iPad 2. Wat heeft dit toestel voor jullie te bieden? Bekijken jullie alternatieven? Jullie feedback wordt zoals steeds erg geapprecieerd!

OORSPRONKELIJK ARTIKEL GEPUBLICEERD OP 7/2/2010
De geruchten over de komst van een tablet deden al langer de ronde en op 27 januari heeft Steve Jobs tijdens een keynote de Apple iPad voorgesteld, een apparaat dat hij tussen de iPhone en de MacBook positioneert (een sluwe marketingtruuk om bij de consument een onbestaande behoefte te creëren zeker?) “Moet jij geen iPad kopen, kan dat voor jou niet nuttig zijn?” Een vraag die me de afgelopen dagen meermaals werd gesteld. Wat moet ik in godsnaam aanvangen met een iPad, dat is een uit de kluiten gewassen iPod, een iPod on steroids. Welke meerwaarde kan een iPad voor mij als fotograaf betekenen? Ik heb me er de voorbije dagen in verdiept en mijn conclusie is: nauwelijks tot geen meerwaarde. Mijn motivering kunnen jullie verderop nalezen.

Apple iPad 2

Apple iPad 2

 

1. Geen ondersteuning voor flash
Het besturingssysteem van de iPad is gebaseerd op deze uit de iPhone/iPod. Dat betekent geen ondersteuning voor flash terwijl vele fotografen nog steeds flash gebruiken om hun portfoliowebsite te bouwen. Wanneer je mijn fotogalerijen bezoekt, worden deze niet ingeladen. Om die reden zie ik me genoodzaakt om een aparte versie te voorzien die je op een iPhone/iPad wel kan bekijken. Laat ik me nu net ‘s avonds in de zetel wegzakken met de netbook of laptop op de schoot om rustig portfolio’s te bewonderen. Vergeet het maar met de iPad, je kan naar een leeg scherm staren als je dat leuk vindt. Ik ben geen expert in deze materie, ik begrijp dus niet dat Apple hiervoor geen ondersteuning biedt. Mogelijk wachten ze op HTML5 wat volgens kenners flash kan/zal vervangen, anderen beweren dat Apple geen flash toelaat omdat anders third party developers op flash gebaseerde apps kunnen ontwikkelen en verkopen, en dat valt dan buiten de controle van Apple en hun iTunes Store. Of is er nog een andere reden?

2. Presentatie van je portfolio
De iPad heeft een glanzend 9,7 inch aanraakscherm met LED-achtergrondverlichting en IPS-technologie. Mooie specificaties en je foto’s zullen zeker goed tot hun recht komen al is dat ook het geval op een laptop met een identiek of gelijkaardig scherm. Ik zie niet direct een belangrijk verschil tussen een presentatie op een iPad en bijvoorbeeld een MacBook.

3. Online content en eBooks
Ik stel vast dat ik de laatste maanden meer boeken en magazines lees dan voordien het geval was. Ik stel daarbij ook vast dat dit geleidelijk aan meer in elektronische vorm gebeurt. Zo heb ik een abonnement op een online versie van een Amerikaans fotografietijdschrift en koop ik af en toe al eens een eBook. Digitale media zijn wat mij betreft een verademing: er slingeren geen papieren versies meer rond, je kan eBooks makkelijk op een netbook of laptop meenemen en online abonnementen eender waar consulteren. Heel praktisch allemaal. Waarom zou ik hiervoor speciaal een iPad aanschaffen terwijl je dit met een netbook of laptop evengoed kan doen? Akkoord, op de iPad kan je met de vinger naar de volgende pagina bladeren of het scherm in een vertikale positie plaatsen om de volledige pagina te kunnen weergeven.

Volgens een artikel in de Volkskrant zou het scherm van een iPad niet leesvriendelijk zijn omwille van het feit dat het scherm licht uitstraalt en hierdoor vermoeiend voor de ogen is. Met een Amazon Kindle kan je ook eBooks lezen (al oogt dat toestel niet zo fraai als je het mij vraagt) met dat verschil dat de Kindle gebruik maakt van een E Ink technologie die geen licht uitstraalt en het scherm bijgevolg aangenamer is om te lezen. Een evolutie om in de gaten te houden, dat wel, maar voorlopig hou ik het wel bij een netbook/laptop.

4. Fotobewerking
Wanneer ik op verplaatsing foto’s wil bewerken, kan dit (nog) niet met de iPad. Ik verkies hiervoor een veelzijdigere en krachtigere laptop die vlot Adobe Lightroom en Photoshop kan draaien. Dat die laptop makkelijk tot 3x meer weegt, is een prijs die ik bereid ben ervoor te betalen.

5. Opslagruimte en aansluitingen
De opslagruimte van de iPad komt in drie verschillende groottes: 16, 32 en 64GB. Niet bijster veel in tijden waar de terrabytes je om de oren vliegen. Okee, terrabytes heb je hier misschien niet nodig, maar stel dat ik enkele weken op vakantie vertrek en mijn foto’s op de iPad wil bewaren, mag ik mijn beelden in JPEG beginnen schieten of het geheugen zit binnen de kortste keren vol. In een laptop kan je harde schijven van 160 tot 500GB inbouwen.

De iPad beschikt niet over standaardaansluitingen zoals HDMI, USB, Firewire of (Mini) DisplayPort terwijl er wel degelijk plaats is om enkele aansluitingen te voorzien. Wil je bijvoorbeeld een USB-apparaat aansluiten, moet je een extra adapter kopen (die je dan weer kan verliezen).

Enkele leuke parodieën op de iPad via Gizmodo (zeker kijken naar deze hilarische sketch van MADtv uit 2005) en ZDNet.

Zijn er (als fotograaf) nog andere redenen om geen iPad te kopen? Of net wel? Graag verneem ik jullie kijk op deze ontwikkelingen via de commentaren. Bedankt!

19 comments

 1. Yep, je hebt dat prima verwoord, ik ben om net dezelfde redenen niet van zin er eentje aan te schaffen.
  Vooral het ontbreken van Flash is een serieuze no-buy. Ander en beter 😉

 2. De iPad lijkt me geen prof-middel, maar eerder een vrije tijds belofte. En wie droomt daar niet van?
  De laptop voor werk, de iPad for pleasure. Zo lijkt het me.

  Ik vind het een prachtig ding, maar denk er geen seconde over om dit te kopen. Dat zal mijn lief wel doen;-)
  Het enige waar ik me zorgen over maak, is de ergonomie van dit product. Het kan niet gezond zijn om steeds naar beneden te kijken (zegt een herstellende hernia patient, dus ik overdrijf waarschijnlijk).

  Dit zal, net zoals de appleTV, een aantal mensen heel blij maken en anderen koud laten. Niks mis mee toch?

 3. tof artikel, ‘t is een “hebbeding” leuk dus, maar ik zie ook geen voordelen waarvoor je dit als fotograaf zou kunnen gebruiken…

 4. 1) Een andere reden zou zijn dat Apple het beu is dat Flash voor een groot deel de oorzaak is van Safari (en andere browsers) crashes. Adobe heeft een geweldig product maar ze vegen hun voeten aan het ontbuggen. en het veilig maken. Dat ze wachten op HTML5…ik weet niet, flash kan nog veel meer dan HTML5 denk ik. Dan vind ik het app store argument veel plausibeler (maar dat gaan ze bij Apple niet toegeven).

  2) Het is allesbehalve een profi product. Ik ben zelf ook geen prof en ik zal hem ook niet zelf kopen, maar mijn vriendin zit ‘s avonds laat meestal, tijdens het tv kijken, achter een laptop en doet daar 3 dingen mee, spelletjes spelen, surfen en e-mails lezen. 3 dingen die je met de iPad kan doen (wel geen flash spelletjes natuurlijk). Daarnaast leest ze ook enorm veel boeken aan een enorm tempo.

 5. Als ik het zo lees krijg ik het gevoel dat je de iPad vooral ziet als een vervanger voor een laptop en/of netbook, maar dat is het nu net niet. Ik ga mijn 13″ laptop terug verkopen en een iMac + iPad in de plaats zetten. Ik bewerk nooit foto’s op locatie want het scherm van de Macbook Pro is niet te caliberen en dat zou alleen maar dubbel werk betekenen wanneer ik thuis kom (alles opnieuw controleren op het externe scherm & zonodig aanpassen).

  Een boek lezen op een laptop vind ik niet comfortabel. Om 2 redenen: ten eerste omdat je niet het gevoel hebt dat je een boek aan het vasthouden bent als de laptop op de benen rust (wat ik bvb met de Kindle in de hand wel heb) en ten tweede omdat een scherm in landscape mode helemaal niet zo handig leest als een scherm in portrait richting. En ja, het is geen e-ink display, maar die Kindle is bvb nul de botten waard wanneer ik ‘s avonds in bed nog een boek wil lezen.

  De iPad is vooral een toestel om mee te ‘consumeren’ (browsen, mail & RSS feeds lezen, foto’s & films bekijken, muziek beluisteren, etc). Zeker geen vervanger voor een laptop. maar in de eerste plaats een toestel dat je ‘in combinatie met’ een andere computer gaat gebruiken.

  En geen flash, sja, da’s eerder een probleem voor Adobe en de contentproviders dan voor Apple. Sinds de introductie van de iPhone hebben de belangrijkste contentproviders ondertussen een iPhone compatibele versie online gezet van hun website, net omdat er zoveel iPhones in omloop zijn. En niemand weet wat de toekomst zal geven, maar als de iPad even goed verkoopt als de iPhone/iPod touch (ook toestellen zonder flash & verwisselbare batterij, etc) dan zul je binnen hier en een jaar weinig keus hebben en je site wel moeten aanpassen of je portfolio zal voor een pak bezoekers niet meer zichtbaar zijn.

  Ik heb dus zeker interesse. Om comics (en ebooks) in al hun kleurrijke glorie op te lezen, om foto’s op te bekijken en te tonen (en af en toe als fotokader met familiefoto’s te gebruiken wanneer niet in gebruik), om naar films te zien en muziek op te beluisteren tijdens mijn dagelijkse trip op de trein van en naar het werk (een laptop op de trein gebruiken is namelijk ongelooflijk oncomfortabel).

  Jaja, doe mijn er maar eentje.

 6. Twee artikels over Flash via de blog van Adobe:
  Open Access to Content and Applications
  Quote uit dit artikel: “So, what about Flash running on Apple devices? (…) We are ready to enable Flash in the browser on these devices if and when Apple chooses to allow that for its users, but to date we have not had the required cooperation from Apple to make this happen.”
  – Following the open trail.

 7. Thomas, tijdens de keynote van Apple had ik de indruk dat Steve Jobs (met de nodige humor weliswaar) nogal neerbuigend deed over de netbook en ik heb willen begrijpen dat Apple de iPad zelf in het marktsegment van netbooks positioneert.

  Mocht ik in mijn artikel de indruk hebben gewekt dat ik de iPad als vervanger zie voor een laptop, wil ik bij deze duidelijk maken dat dat niet het geval is. Ik wou enkel te weten komen of een iPad in mijn hoedanigheid als fotograaf een meerwaarde of aanvulling kon zijn naast een laptop, wat voor mij niet het geval is omdat ik vele functionaliteiten ook op de laptop kan uitvoeren, wat dus een dubbel gebruik zou betekenen.

 8. Serge: a-ha! Die indruk kwam er omdat je af en toe de vergelijking/functionaliteit aanhaalde mbt een netbook/laptop. Bij deze is mijn verwarring dus van de baan. Ik denk trouwens ook niet dat je (als fotograaf) tot de doelgroep behoort waar Apple op mikt, eerlijk gezegd 🙂

  En die flash. Er is blijkbaar een eerste versie van flash op de iphone getest geweest lange tijd terug en toen bleek dat het ding de batterij leegtrok in plusminus 30 minuten. Abobe is ook niet gekend om de stabiliteit van hun flash plugin of de snelheid waarmee ze bugs oplossen.

  Het zal een eindeloze discussie blijven tussen Apple en Adobe vrees ik.

 9. Ipad kopen of niet? De ontwikkeling van het e-book valt niet meer te stoppen. De televisie verving bioscoop en radio en zoals ik het zie zal het niet al te lang meer duren voor je een geschreven verhaal met een paar vegen op het touchscreen zult kunnen omzetten naar een animatie-weergave. Lezen gaat dan geruisloos over in kijken. Er zal een wereld aan mogelijkheden opengaan als iedereen z’n eigen versie van Kafka zal kunnen bekijken op ipad nummer zoveel.

 10. Op mijn blog heb ik een stukje geschreven over Vijf excuses om de Apple iPad te kopen voor fotografen. Dit artikel sluit daar leuk op aan. 🙂

  Zelf ga ik er zeker eentje aanschaffen. Niet omdat ik daar als fotograaf op zit te wachten (al is het volgens mij een prachtig apparaat om je portfolio op te showen), maar omdat ik geloof dat dit het ultieme huiskamer device is. Mijn vaste PC staat in de werkkamer boven en mijn MacBook gebruik ik eigenlijk bijna nooit (te omslachtig). Mijn iPhone gebruik ik echter bijna constant en ik verwacht dat de iPad hierop een mooie aanvulling gaat zijn.

  Overigens denk ik dat er een wezelijk verschil is tussen het bekijken van je portfolio op een laptop of Netbook ten opzichte van op de iPad. Zijn tekortkomingen zal ik wel mee kunnen leven. Op de iPhone mis ik Flash amper. De iPad is natuurlijk niet gemaakt voor fotobewerking, al zullen er de nodige apps voor verschijnen.

 11. de e-ink vs. lcd discussie vind ik sterk overdreven. veel mensen zitten de hele dag achter een computerscherm (op het werk en thuis) en ik heb nog niemand naar een e-ink scherm horen vragen omdat het beter is voor de ogen. of drukken we alle emails, webpagina’s en pdf-documenten af om ze op papier te lezen? het scherm van de kindle is leuk voor tekst en ongetwijfeld zachter voor de ogen, maar je hebt steeds verlichting nodig en je kan er geen foto’s/video’s mee bekijken. te beperkt voor het grote publiek.

  mijn 6 jaar oude ibook gebruik ik om op verschillende plaatsen te surfen en te emailen, maar voor het serieuze computerwerk heb ik een imac. als de ibook het begeeft koop ik een ipad: klein, handig, draagbaar, flash geheugen, doet wat het moet doen. en ik denk dat het een perfecte manier is om foto’s te tonen aan vrienden, familie en als je professioneel fotograaf bent ook aan klanten. je hebt toestel altijd bij de hand, kan eenvoudig doorgegeven en bediend worden, korte of geen opstarttijd ed.

 12. Grappig! Een jaar later, na mijn comment op 7/2/10 hebben zowel ik als ‘t lief een iPad. Heerlijk speelgoed! En dochterlief is er ook gek van…

 13. Ruud, je bent vrij om hier in de comments jouw redenen voor of tegen neer te pennen. Ik ben alvast benieuwd. Ik kan voor mezelf niet zo direct vijf redenen bedenken om de iPad wel te kopen.

 14. dank je Serge. Ik zie mezelf ook niet met zon wrijfschijf rondlopen.
  Je ziet wel steeds meer dat bepaalde technieken ervan overslaan in andere toepassingen, zoals cameras.
  Er bestaat een kans dat een paar hardware-generaties verder alles geintergreerd is. Loop je indirect toch nog met een ipad op zak 😉

 15. Ruud, ik heb de voorbije dagen ook al enkele nuttige toepassingen ontdekt, waarvan er een aantal ook wel met een laptop mogelijk zijn.

  De kans bestaat inderdaad dat ik in de toekomst met zo’n toestel rondloop dat even groot is dan de huidige iPad, maar even krachtig als een laptop, en met de nodige ingebouwde aansluitingen.

 16. Als fotograaf zou ik de shuttersnitch applicatie eens opzoeken, mss niet DE reden om je toch een ipad aan te schaffen, maar het kan er toch toe bijdragen.
  Bij alle opgenoemde zaken die je niet doet met een iPad zijn er genoeg zaken op te noemen die er wel met mogelijk zijn.
  – flash… nog nooit gemist op de iPad ( en ik bekijk ook tamelijk veel portfolio’s). Mss kunnen diegene die wel hun foto’s achter een flash laagje stoppen eens uitleggen wat ze als toegevoegde waarde hebben zien om flash te gebruiken?
  – Een tablet als enige computer gebruiken is nog steeds een brug te ver, maar hier vervangt hij alvast een 2de pc, die in de meeste gevallen toch maar gebruikt wordt om te surfen, facebooken en mail te checken
  – voor fotobewerking (a la photoshop, lightroom of aanverwante) voldoet nog geen enkele tablet pc, niet de iPad en niet de concurrentie, maar daarvoor is het toestel ook niet gebouwd, trouwens een netbook (te licht) en een gewone low budget laptop (slechte kwaliteit scherm) voldoet in principe ook niet voor intensieve fotobewerkingen.
  – een ebook lezer ben ik niet, dus hierover kan ik niet oordelen wat de kwaliteit is
  – verder is de iPad vooral een aansluiting in m’n digitale leven ( muziek beluisteren, film bekijken, of simpelweg vanuit de luie zetel de stereo aansturen (via audio uitgang op airport express)

  Is de iPad iets onmisbaar? Zeker niet, we hebben het jaren zonder gedaan, maar eenmaal je er eentje hebt ben je verkocht aan het gebruiksgemak. Moet de tablet perse een iPad zijn? goeikopere chinese “kopieën” genoeg, als je genoegen neemt met een batterij duur van enkele uurtjes, een erbarmelijk scherm (zowel kijken als aanraken) heb j keuzes genoeg. Ga je meer voor het serieuze werk kom je automatisch bij de iPad uit, de galaxy en Xoom van motorola als voornaamste uitdagers, maar dan kom je in dezelfde prijsklasse te zitten als een iPad.

 17. Dag Davy,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide bijdrage! Heel boeiend om jouw standpunt te mogen lezen. Het is inderdaad zo dat er voor andere gebruikers tal van andere redenen kunnen bestaan om de iPad wel te kopen. Dat moet ieder voor zich uitmaken. Op dit moment hou ik de boot af al ga ik de ontwikkelingen wel op de voet volgen.

Comments are closed.

error: