asukabook zen layflat review

Asukabook Zen Layflat Hard Cover Fotoalbum

posted in Recensies

Asukabook Zen Layflat Hard Cover Fotoalbum

In 2012 en 2013 genoot ik van een reis van enkele weken door Tibet (TAR: Tibet Autonomous Region). Deze avontuurlijke tochten en indrukwekkende landschappen zullen voor eeuwig en altijd in mijn geheugen gegrift blijven. Ik heb van deze reizen bij Asukabook een fotoboek besteld. Van oorsprong is dit een Japans bedrijf dat sinds 1995 fotoboeken drukt. Ondertussen zijn er wereldwijd verschillende vertegenwoordigers zoals Asukabook USA en Asukabook Europe. Zij bieden een ruim aanbod aan boekformaten die ik elders niet vind. Asukabook mikt volgens mij eerder op (high-end) professionele portret- en huwelijksfotografen, wat niet betekent dat je hun diensten niet zou kunnen gebruiken om een persoonlijk reisalbum samen te stellen.

Welk type fotoalbum

Dit fotoboek heb ik met de AsukaBook InDesign Tool ontworpen.

Type boek: Asukabook Zen Layflat Hard Cover
Formaat: 21 x 14cm horizontaal (8 x 5.5 inch)
Hoes: Clear Frosted Plastic
Pagina’s: 90
Papier: Varnish (semi-gloss/lustre)
Cover: Laminate Matte
Prijs: €104,85 (verzending, BTW en 25% promocode inbegrepen)

Asukabook Zen Layflat Hard Cover

Asukabook Zen Layflat

Het is de eerste keer dat ik een boek van het type layflat (platliggend) bestel en eerlijk gezegd was ik toch wel enigszins ongerust over de stevigheid van de binding. Zal het even lang meegaan als een boek met een normale binding? De binding van dit platliggend fotoalbum voelt toch enigszins fragiel aan. Vermits het boek pas enkele maanden geleden geleverd werd, is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Over het algemeen ben ik wel erg te spreken over het resultaat. De kwaliteit van de print en de gebruikte materialen is simpelweg uitstekend te noemen. Het Varnish-papier voelt erg zacht en aangenaam en vertoont geen drukraster.

Ter informatie, de boeken worden gedrukt op een HP Indigo Digital 6-kleurenpers. Een kleurenprofiel dat speciaal voor Asukabook ontwikkeld werd, kan je van de website downloaden om in Photoshop te softproofen. Op die manier kan je het eindresultaat simuleren. Zorg er zeker voor dat je monitor gecalibreerd is vooraleer je je foto’s bewerkt. De kleurenaccuraatheid van dit fotoboek is zeer hoog.

Asukabook Zen Layflat Hard Cover

Monitor

De foto’s in dit fotoalbum zijn bewerkt op een Eizo ColorEdge CG241W monitor, gecalibreerd met een ColorMunki Photo op 80 cd/m² en 5000K.

Besluit

Een nadeel bij Asukabook is de beperkte flexibiliteit wat betreft het aantal pagina’s. Je kan enkel een veelvoud van tien selecteren, beginnende bij tien tot en met 100 voor sommige boeken. Ik vermoed dat er achter deze beperking wel een reden schuilgaat. Voor mij was het niet direct hinderlijk, maar hou er wel rekening mee tijdens het samenstellen van je fotoboek.

Ondanks dat ik echt fan ben van het Varnish-papier hoop ik dat ze op termijn hun assortiment uitbreiden met andere papiersoorten. Ik heb het niet over het mat en blinkend papier dat ze nu reeds aanbieden. Ik denk dan eerder aan papiersoorten zoals Blurb die wel heeft, namelijk een mat uncoated dat veel beter geschikt is voor zwart-wit.

Aan een dergelijk hoge kwaliteit hangt een prijskaartje, waardoor Asukabook zeker niet de goedkoopste leverancier op de markt is. Wanneer je voor klanten werkt, kan je de kostprijs vanzelfsprekend verrekenen in de offerte. Bestel je voor jezelf, vergeet dan niet om één van de drie promotiecodes te gebruiken die je als klant jaarlijks ontvangt.

Met uitzondering van deze “minpuntjes” heb ik verder geen opmerkingen. Dit Zen Layflat Hard Cover fotoalbum is een perfect souvenir van een geweldige reis.

Asukabook Zen Layflat Hard Cover

EDIT: 2 januari 2014

Voorafgaand aan dit artikel had ik hen over het productieproces een aantal vragen gesteld. Met dank aan Asukabook om deze vragen snel en uitgebreid te beantwoorden. Ze gaven me bovendien toestemming om een verkorte versie van deze antwoorden op mijn blog te publiceren:

We use a Digital on Demand printing process. AsukaBooks are printed on a HP Indigo Digital 6-color press. We use electronic inks, halftone dot, and 175 lpi. A color profile has been specially developed for the AsukaBook press. We also developed our own RIP (Raster Image Process) to optimize the rasterized image.

Color consistency and accuracy is our first priority. The printing press is calibrated every 100 printed pages. This type of control is very rare in the printing industry. Slight shifts in color can occur from batch to batch, but it is very slight. Our frequent calibration helps to minimize any shifts. Keep in mind that we are printing with a CMYK (plus 2 colors) color process, which requires a conversion process from your RGB files. Slight shifts can occur here, and this is normal for any CMYK print process. Using the soft proofing above will allow you to see how the color might change during print.

Another important topic which makes a difference in quality is our Laminate Glossy and Laminate Matte finishes are covered in a laminate coating that makes the pages feel a bit thicker, with slightly more protection from normal wear and tear than our third option, Varnish. The lamination is done after printing and for every single page. We use a special clean room known from other manufacturer in the chip industry. This allows us to avoid dust particles during lamination.

Last but not least, many steps in the production are still hand made. Especially the binding, covers and the presentation cases needs a lot of manual work. Quality is our most important topic. This also means that we check each order at least three times: First when the PDF is uploaded by our photographers (each page is checked by our customer service). Second before and after production. After that we check each book and every single page in our European distribution centre manually before sending to your customers (this is our so called “white glove” team).

error: