Drobo 5Dt

Back-up je foto’s veilig en snel met Drobo 5Dt

posted in Fotomateriaal

Back-up je foto’s veilig en snel met Drobo 5Dt

Een veilige en betrouwbare back-up is voor fotografen van levensbelang. Daar hoef ik niemand van te overtuigen. Maar met welke systeem wil je in zee gaan? Er zijn tal van fabrikanten die allerhande oplossingen aanbieden. Ik gebruik sinds 2010 een Drobo als back-upsysteem. Dit is een extern kastje waarin je vijf harde schijven kan monteren. Tegenwoordig zijn deze toestellen met snelle USB 3.0 en Thunderboltaansluitingen uitgerust. Ik kreeg de kans om een Drobo 5Dt aan de tand te voelen. Na een maand heb ik die met pijn in het hart moeten terugsturen. Hieronder volgt een verslag.

Welke Drobo is geschikt voor jouw noden?

Bij Drobo hebben ze hun productgamma in twee groepen ingedeeld: Direct Attached Storage (DAS) waarbij je het toestel via USB 3.0 of Thunderbolt rechtstreeks aan je computer koppelt; en Network Attached Storage (NAS) waar je, zoals de naam al doet vermoeden, jouw Drobo via een netwerkkabel verbindt.

Drobo 5N2
Dit toestel heeft een netwerkverbinding en is de meest recente opvolger van mijn Drobo FS. Deze versie is voor fotografen minder interessant omdat Lightroom nog steeds niet toelaat om met je catalogus vanaf een netwerk te werken. Anderzijds biedt de 5N2 onder meer dankzij DroboAccess de mogelijkheid om bestanden makkelijk met anderen te delen. De app DroboPix voor iOS laat je dan weer toe om foto’s en video’s direct naar de Drobo te uploaden van zodra de gebruiker zich in het WiFi-netwerk van de Drobo bevindt.

Drobo 5C
Dit toestel is het nieuwste model binnen het Direct Attached Storage productgamma en is uitermate geschikt als offline opslagmedium voor back-updoeleinden. Wanneer een hoge doorvoersnelheid geen vereiste is en de prijs ook een rol speelt, dan zit je met dit toestel goed. De Drobo 5C beschikt over één USB 3.0 aansluiting. Een USB-A naar USB-C kabel zit standaard in de doos.

Drobo 5D en 5Dt
Voor fotografen zijn dit volgens mij de meeste interessante toestellen. Dankzij de verhoogde performantie en de supersnelle Thunderbolt 2 kan je ook vanaf de Drobo werken. Wat meer is, de Drobo 5Dt (de t staat voor turbo) is zelfs uitgerust met een mSATA SSD van 128GB dat onderaan het toestel in de Drobo Accelerator Bay gemonteerd is. Deze supersnelle schijf bewaart jouw meest gebruikte data in de cache zodat het nog sneller toegankelijk is. De 5Dt krijgt standaard 3 jaar DroboCare wat bij de andere modellen een optie is. Een USB 3.0 en Thunderbolt 2 kabel zitten standaard in de doos.

De 5Dt is bovendien uitgerust met twee Thunderbolt 2 poorten zodat je meerdere appararten kan aansluiten via slechts één kabel, wat men in het vakjargon daisy chaining noemt. Deze verbinding ondersteunt ook één 4K monitor (enkel op Mac).

Drobo 5Dt mSATA SSD

Drobo 5Dt mSATA SSD

Belangrijkste specificaties van de Drobo 5Dt

– Je kan de totale capactiteit tot 64TB uitbreiden. Betaalbare harde schijven van deze grootte zijn er nog niet, maar Drobo is alvast voorbereid.
– Twee Thunderbolt 2 poorten
– USB 3.0 poort
– Ruimte voor vijf 3,5″ SATA harde schijven of SSD
– Ingebouwde mSATA SSD
– Flexibel BeyondRAID-systeem
– Enkelvoudige en dubbele redundantie
– Makkelijke integratie met Apple’s Time Machine

BeyondRAID

De technologie in Drobo noemt BeyondRAID. Dit systeem vertoont gelijkenissen met een klassieke RAID-configuratie, met dat verschil dat Drobo je toelaat om harde schijven van verschillende groottes te gebruiken. Bij RAID vervang je een falende schijf best door een schijf van hetzelfde merk en type, maar noodzakelijk is dit niet. De nieuwe schijf moet wel dezelfde capaciteit hebben. Bij Drobo werkt dit anders. Je kan harde schijven van diverse merken en verschillende groottes perfect naast elkaar gebruiken.

De software controleert automatisch op welke manier het jouw data zo goed mogelijk kan beschermen. De verdeelsleutel zit in de manier waarop Drobo de schijf met de grootste capaciteit beschermt. In het geval van bescherming tegen twee crashes is het aan te raden om twee grotere schijven te kopen die elkaar kunnen beschermen. Zijn er voldoende schijven met een lagere capaciteit beschikbaar om het falen van de grootste schijf te kunnen opvangen, dan zal er normaal gezien geen probleem zijn.

Wanneer de vrije ruimte krap begint te worden, dan brandt er naast de te vervangen schijf een rood lampje. Nadien zal Drobo de data opnieuw analyseren en (her)verdelen over de schijven. Deze operatie kan veel tijd in beslag nemen, zeker wanneer je dubbele redundantie hebt ingeschakeld.

Op hun website kan je dankzij de Capacity Calculator verschillende configuraties samenstellen. Je krijgt een indicatie hoe Drobo de schijfruimte benut, zowel met enkelvoudige als dubbel redundantie.

Drobo 5Dt connected Drobos

Stel dat je Drobo compleet de geest geeft, zal je het toestel met de harde schijven vermoedelijk naar de fabrikant moeten sturen om het te laten herstellen. Bij de concurrentie hanteren ze het Linuxbestandssysteem (dat meestal in EXT3 of EXT4 geformatteerd is) zodat je, volgens dat ik begrepen heb, de inhoud van de harde schijven op je Windowscomputer via een speciaal softwareprogramma kan raadplegen en recupereren.

Enkelvoudige en dubbele redundantie

Drobo schrijft je gegevens redundant weg: faalt er een harde schijf, vind je je data op de andere schijf/schijven terug. Drobo laat je bovendien ook toe om Dual Disk Redundancy (dubbele redundantie) in te schakelen: falen er gelijktijdig twee van de drie schijven, staan al je gegevens op de derde schijf. Schakel je deze optie in (wat bij mij het geval is), daalt de beschikbare schijfruimte met bijna de helft. Koop je voor het eerst een Drobo, dan zal je alle harde schijven ineens mee aankopen. Wanneer er één harde schijf faalt, dan bestaat de kans dat een andere schijf ook kan uitvallen omdat die ook aan het einde van haar levensduur zit en de druk op de andere werkende schijven verhoogt. Dit kan je dus opvangen door dubbele redundantie in te schakelen.

Wanneer je harde schijven van te uiteenlopende groottes gebruikt én je schakelt dubbele redundantie in, dan blijft er redelijk wat schijfruimte onbenut. Dit deel zet Drobo opzij voor uitbreiding. Zolang de capaciteit van de harde schijven niet dichter bij elkaar ligt, zal dat deel steeds onbeschikbaar zijn. Het is dus een minder goed idee om bij dubbele redundantie bijvoorbeeld drie harde schijven van 1TB en twee van 5TB te gebruiken.

De prijs per terabyte is tegenwoordig betaalbaar waardoor ik liever geen risico’s neem. Een extra beveiliging van mijn kostbare data werkt dan ook bevorderend voor mijn gemoedsrust.

Drobo 5Dt status

Data extra beveiligd

Drobo Inc. heeft trouwens nog twee bijkomende controles ingebouwd die minder gekend zijn:

1. In alle Drobo’s zit een ingebouwde back-upbatterij die ervoor zorgt dat de harde schijven tijdens stroomverlies beschermd zijn. Indien het apparaat plots uitvalt, zorgt deze batterij er voor dat data toch correct bewaard blijft.

2. In een RAID-configuratie kunnen er op termijn kopieerfouten optreden. Om de gebruiker hiervoor te behoeden, heeft de fabrikant in het BeyondRAID-systeem automatische controles geïntegreerd. Wanneer jouw Drobo niet aan het werk is, zoekt de software naar dit soort fouten en verbetert ze. Op deze manier waarborgt Drobo de integriteit van jouw data zonder dat een tussenkomst van de gebruiker nodig is. Omdat Drobo deze controles uitvoert terwijl jouw toestel niet in gebruik is, heeft dit geen impact op de performantie.

Drobo 5Dt capacity

Ideaal voor fotografen

Fabrikanten zoals Qnap, Thecus of Synology leveren gelijkaardige oplossingen, maar zijn complexer en bovendien niet zo gebruiksvriendelijk als Drobo. Deze systemen bieden uiteraard een vergelijkbare functionaliteit. Ik heb helemaal geen ambities noch tijd om me in deze materie te verdiepen. Ik geef de voorkeur aan een systeem waarmee ik snel van start kan gaan en waarvoor ik me niet tot informaticus moet omscholen om het te kunnen beheren. Het enorme gebruiksgemak is dan ook de grootste troef van Drobo en de voornaamste reden waarom ik voor dit merk gekozen heb. Je installeert Drobo Dashboard, je schuift de harde schijven in de behuizing en de software initialiseert alles automatisch waarna je aan de slag kan.

De Drobo 5Dt is dan ook een perfecte en performante bondgenoot voor professionele fotografen. Dankzij USB 3.0 loopt alles lekker snel. Ik heb Thunderbolt niet kunnen testen, maar volgens wat ik lees, werkt dit type aansluiting nog een pak sneller.

Drobo 5Dt how storage is used

Prijs Drobo 5Dt

Voor mijn Drobo FS heb ik in 2010 zonder harde schijven €529 betaald. De Drobo 5N2 met netwerkverbinding is een opvolger van mijn model en kost vandaag zo’n €600. Voor een Drobo 5C betaal je zonder harde schijven tussen €400 en €450. Dit instapmodel met USB 3.0 is zeker interessant voor de hobbyfotograaf die een degelijk en gebruiksvriendelijk back-upsysteem zoekt. Heb je een krachtiger model nodig waarop je ook rechtstreeks kan werken? Kijk dan zeker eens naar Drobo 5D of 5Dt, beiden uitgerust met Thunderbolt 2 en USB 3.0. Die laatste heeft nog een ingebouwde mSATA-kaart om jouw gegevens nog sneller toegankelijk te maken. De prijzen zijn dan ook navenant: de 5D kost ongeveer €745 en voor een 5Dt betaal je maar liefst €1000 à €1090. Dat zijn toch al serieuze bedragen voor behuizingen zonder harde schijven.

Besluit

Voor thuisgebruik en zelfstandige fotografen vind ik de oplossing die Drobo aanbiedt toch wel interessant. Een 5Dt is zeker niet goedkoop. De prijs kan het enthousiasme doen temperen. Anderzijds, mijn Drobo FS draait ondertussen zeven jaar zonder problemen (hout vasthouden). Het is een investering die uiteindelijk wel loont. En ook, je hoeft geen techneut te zijn om met dit systeem van start te gaan. Drobo neemt al het denk- en rekenwerk van de gebruiker over. Het systeem is gebruiksvriendelijk, makkelijk te installeren, BeyondRAID biedt veel flexibiliteit, en jouw data is redundant of dubbel redundant beschermd.

error: