Blurb fotoalbum review

Review: Blurb fotoalbum (deel 2)

posted in Recensies

Review: Blurb fotoalbum (deel 2)

Tijdens mijn zoektocht naar een online aanbieder ben ik in 2007 met een Blurb fotoalbum in aanraking gekomen. Op dat moment waren er reeds verschillende aanbieders op de markt aanwezig. De diensten en producten van Blurb kregen destijds lovende reviews. Om de kwaliteit te testen, heb ik toen een eenvoudig boekje besteld. Eerlijk gezegd was ik niet onder de indruk, noch van het papier, noch van de printkwaliteit. Over de jaren heeft Blurb wel werk gemaakt om hun producten te verbeteren. Sinds dat eerste boek zijn er wel nog een paar andere gevolgd (hoofdzakelijk vakantiealbums) en telkens merkte ik de nodige verbetering. Vorig jaar hebben ze ProLine geïntroduceerd, een professionelere reeks producten met nieuwe papiersoorten, schutbladen en linnen hardcovers. Onnodig te vertellen dat ik deze opties wou uitproberen met het oog op een professioneel gebruik van hun producten.

Hieronder geef ik een overzicht van twee albums die ik onlangs besteld heb:

In Remembrance (zwart-wit)
– Formaat: vierkant 18x18cm
– Pagina’s: 78
– Cover: Hardcover Dust Jacket met ProLine Charcoal Linen
– Papier: ProLine Uncoated
– Schutblad: ProLine Charcoal
– Custom Logo
– Prijs: €50 (tax en verzending niet inbegrepen)

Lost Highway (kleur)
– Formaat: Standard Landscape 25x20cm
– Pagina’s: 22
– Cover: Hardcover Imagewrap
– Papier: ProLine Pearl Photo
– Schutblad: ProLine White
– Custom Logo
– Prijs: €46 (tax en verzending niet inbegrepen)

– Het ProLine Uncoated papier heeft een zachte matte afwerking. Dit soort papier werkt zeer goed in combinatie met zwart-wit foto’s, alhoewel er wat detail ontbreekt in echt donkere partijen. Het papier toont een iets verminderd contrast en scherpte in vergelijking met wat ik op mijn computerscherm te zien krijg. Een kleurenzweem is nergens vast te stellen, een probleem dat vroeger veelvuldig durfde voor te komen, althans volgens formuberichten en reviews op internet. Ik kan zelf niet vergelijken vermits dit mijn eerste zwart-wit fotoboek is. Ik veronderstel dat Blurb en andere leveranciers de voorbije jaren flink wat vooruitgang hebben geboekt om de printkwaliteit te verhogen.

Omdat ik nieuwsgierig was naar deze nieuwe ProLine papiersoorten, heb ik een paar dagen later hetzelfde boek besteld maar dan met ProLine Pearl Photo papier. Eén keer raden? Dit boek vertoonde een groen/blauwe kleurenzweem! Ik heb het probleem bij de Blurb Customer Support aangekaart en heb zelfs enkele voorbeeldfoto’s doorgemaild. Ondertussen wacht ik al 14 dagen op een eerste reactie. Positief is dan wel dat dit papier contrastrijker is waardoor de foto’s meer “punch” vertonen dan met het matte papier.

– De linnen hardcover voelt goed aan en de gebruikte materialen zijn van een uitstekende kwaliteit.

– De linnen hardcover wordt door een bovenliggende glanzende stofcover beschermd. Ik ben geen liefhebber van dergelijke covers omdat het niet echt past bij de rustige uitstraling van de linnen cover en het matte papier binnenin. Op de linnen cover zou ik graag de titel willen aanbrengen. Een interessante optie die Blurb in de toekomst wat mij betreft zeker mag overwegen.

– Voor het tweede fotoboek heb ik gekozen voor het ProLine Pearl Photo papier dat een heel licht glanzend papier is. Kleuren ogen niet 100% correct zoals ik ze op mijn gecalibreerde Eizomonitor te zien krijg, maar het is zeker aanvaardbaar. Misschien ben ik te kritisch vermits het hier gaat om digitale druk met beperkte mogelijkheden en niet over (het veel duurdere) offset waarmee je een veel hogere kwaliteit kunt bekomen.

Besluit
Ben ik na al die jaren tevreden met de producten van Blurb? Ja en neen. Er is duidelijk vooruitgang, al blijft de printkwaliteit van zwart-wit foto’s een zwakke schakel bij het gebruik van het ProLine Pearl Photo papier. Volgens mijn ervaringen is het ProLine Uncoated papier (veel) beter geschikt voor zwart-wit. Ik ben wel erg te spreken over de linnen hardcovers. Blijf ik in de toekomst bij Blurb bestellen? Waarschijnlijk wel, rekening houdend met wat ik hierboven geschreven heb.

Een eerste kennismaking met deze nieuwe ProLine papiersoorten en de linnen hardcover kan via de Blurb Swatch Kit.

Graag hoor ik jullie ervaringen met Blurb en andere leveranciers. Alvast bedankt!

UPDATE 14/03/2012:
Gedurende vier weken heb ik op een antwoord van Blurb gewacht vooraleer men mij een gratis herdruk bevestigde. Ik heb dit nieuwe boek ondertussen ontvangen maar het vertoont nog steeds een kleurenzweem. Mijn advies: met zwart-wit foto’s gebruik je beter niet het ProLine Photo Pearl papier; kies beter ProLine Uncoated.

3 comments

 1. Just received a small portfolio book from Blurb, which remains my prior partner for “budget” albums/photobooks. I made the portfolio book mainly as a test for the Adobe Indesign & PDF to book procedure.

  Specs:
  – design: Adobe Indesign 5.5, PDF to book procedure
  – format: 18x18cm small square
  – pages: 78, ProLine Pearl Photo
  – cover: hardcover ImageWrap
  – end sheets: standard
  – custom logo
  – price: 52,40 € (taxes & shipping not included)
  – preview:

  Overall, I find the book of great value for money. I like the look and feel of the ProLine Pearl Photo, print quality is crisp and clear. I do agree with a slightly “cold” colour cast, both in B&W and in some colour images. But I have to add I didn’t colour proof. If you take the time to follow the procedures described in the Color Management Resource Center, I’m pretty sure you can get better results.
  Regarding the cover, I never use the dust jacket version anymore (did so in the past) because it wears out too much over time (dents, wrinkles…). As I was never a fan of linnen covers, I always order the ImageWrap covers, which I like a lot.

Comments are closed.

error: