Boeddhisme: postkaart uit Tibet (deel 2)

Tibet en religie zijn ontegensprekelijk met elkaar verbonden. Niet enkel in de Tibetaanse Autonome Regio, maar evenzeer in de omliggende provincies is het boeddhisme alom tegenwoordig. Althans, wat er nog van overschiet na de invasie en de decennialange overheersing van de Chinezen. De algemene vrees dat er van de oude Tibetaanse tradities en cultuur steeds minder intact zal blijven, is gegrond.

Postcards from Tibet

Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke (filosofische) en religieuze stroming die ontstaan is in India enkele eeuwen voor Christus. Volgens de verhalen is deze stroming door Siddhartha Gautama gesticht. Hij werd in Lumbini geboren, in het zuiden van wat tegenwoordig Nepal is. Dit godverlaten gat heb ik nog bezocht tijdens mijn eerste avontuurlijke reis door dit land in 2000. Samen met mijn reisgezel en één Japanse toeriste waren er voorts geen buitenlanders te bespeuren. Geen idee hoe het dorpje sindsdien is geëvolueerd (lees: gecommercialiseerd). Misschien wil ik het zelfs niet weten.

Postcards from Tibet

Wat mij grotendeels fascineert aan religie is de onderdanigheid die men ogenschijnlijk blindelings ondergaat. Jaren geleden had ik de intentie om me in deze materie te verdiepen en hierover enkele reportages te maken. Vanwege andere plannen en omstandigheden is dat er nooit van gekomen. Met 2013 in aantocht komen enkele naar de achtergrond weggedrukte plannen opnieuw aan de oppervlakte drijven. Tijd om er eindelijk eens werk van te maken denk ik zo 🙂

Willen jullie meer lezen over het boeddhisme, volg dan gerust de linken in dit artikel.

Postcards from Tibet

Postcards from Tibet

Postcards from Tibet

Postcards from Tibet

error: