Bpost Mobile Postcard App review

Bpost Mobile Postcard App

posted in Recensies

Bpost Mobile Postcard App

Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Wanneer je tijdens je vakantie naar familie en vrienden postkaartjes verstuurt en ze na twee maanden nog steeds niet in de bus zijn beland, weet je dat ze allicht nooit zullen toekomen. Het overkwam me tijdens mijn laatste reis. Een veel gebruikte praktijk is dat men de postzegels van het kaartje losweekt of afstoomt en nadien aan een volgende toerist opnieuw doorverkoopt. Met de bpost Mobile Postcard app van ons Belgisch postbedrijf behoren deze praktijken tot het verleden.

Bpost Mobile Postcard

Wat kan je met de Bpost Mobile Postcard App?

Met deze applicatie kan je postkaarten versturen naar elk adres ter wereld zonder dat je zelf op zoek moet naar kaartjes, postzegels en een postbus. Van uit je luie zetel, op je hotelkamer of een leuk terrasje ergens ter wereld genietend van een heerlijke cocktail, creëer je rechtstreeks op je smartphone of tablet een leuke herinnering voor het thuisfront.

Bpost Mobile Postcard

Hoe werkt de app?

De applicatie van bpost werkt intuïtief en is makkelijk in gebruik. Met slechts vier eenvoudige handelingen creëer je een postkaart die je binnen de paar minuten kan versturen.

Je kan een foto uit je fotogalerij gebruiken of een nieuwe foto maken. Beschikt je fototoestel over een wifi-functie, zou je een foto naar je smartphone kunnen doorsturen. Tegenwoordig bieden smartphones zeker voldoende kwaliteit om een kwalitatieve afdruk op postkaartformaat te garanderen.

Eenmaal de foto ingeladen, schrijf je een tekst van maximaal 400 tekens. Nadien vul je het adres van de bestemmeling in. Als laatste stap kan je het kaartje controleren vooraleer het definitief te versturen.

De bestelling belandt op de servers van bpost waarna het door hun systeem geprint en verzonden wordt. Plaats je een bestelling voor 15u valt het kaartje in theorie de volgende dag in de bus van de bestemmeling (waarmee allicht een Belgisch adres bedoeld wordt). Je kan bovendien zelf een datum van verzending aanduiden.

De afmetingen van de postkaart bedragen 16,7 op 12 cm. De foto zelf heeft een grootte van 10,5 op 15 cm. Rondom de foto staat steeds een witte rand.

Wil je deze app gebruiken, is een internetverbinding uiteraard noodzakelijk.

Bpost Mobile Postcard

Credits kopen

In de app koop je credits waarmee je de kaartjes kan versturen. Het kleinste pakket met 5 credits kost €10,99. Koop je een groter pakket met meer credits betaal je minder per credit. Je kan ook per postkaart betalen zonder op voorhand credits aan te kopen. Je betaalt dan wel meer per postkaart dan wanneer je een pakket credits koopt. Afhankelijk van het adres (België of buitenland) vermindert jouw balans met 1 of 1,5 credit. De tarieven vind je terug op de website van bpost. Betalen kan met Visa, Mastercard of PayPal.

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Mijn bevindingen

De app bevat geen toeters en bellen. De mogelijkheden zijn beperkt tot enkel het strikt noodzakelijke. Zo kan je de foto niet bewerken, noch kan je de tekst opfleuren met icoontjes of sjablonen. Wil je via deze toepassing bijvoorbeeld verjaardagswensen sturen, kan je het kaartje niet de look & feel geven zoals dat bij een echte verjaardagskaart het geval is.

Het valt ook te betreuren dat je aan de tekst geen opmaak kan toekennen. Je kan het lettertype niet wijzigen, noch de grootte. De tekst wordt trouwens steeds cursief afgeprint.

Na de verzending wordt jouw bestelling uit de app verwijderd, wat wel jammer is indien je deze foto achteraf nog eens wilt versturen. Je kan wel meerdere bestemmelingen opgeven, maar stel dat je de tekst wilt wijzigen, moet je telkens herbeginnen.

De kwaliteit van de postkaart zelf is eerder gewoontjes. Het papier waarop gedrukt wordt, is zeker voldoende stevig, zoals bij een normale postkaart. De kwaliteit van de kleuren kan ongetwijfeld beter. De kleuraccuraatheid situeert zich veeleer ergens in de middelmaat. Het lijkt ook alsof de foto in een lagere resolutie geprint is terwijl ik bij mijn beide testafdrukken een hi-res beeld heb gebruikt. Verwacht geen kwaliteit zoals bij een fotolabo want dan kom je bedrogen uit.

Mijn postkaarten vertonen vooraan verschillende horizontale strepen. Vermoedelijk zijn die ontstaan tijdens het afdrukken of de verzending, maar zekerheid heb ik hierover niet. Wanneer ik één van mijn postkaarten in een hoek van 45° tegen het licht hou, lijkt de foto op twee plaatsen lichtjes afgeschraapt.

Op de achterzijde staat er reclame van bpost over deze app met een kortingscode, en een algemene streepjes- en cijfercode. Deze meldingen zijn vanuit het standpunt van bpost gezien ongetwijfeld noodzakelijk, maar ontsieren enigszins de leeservaring.

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Bpost Mobile Postcard

Beschikbaarheid

Ik heb deze app enkel getest op een OnePlus One smartphone met Android 4.4.4. De app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

Alternatieven

Met Touchnote kan je eveneens postkaartjes aanmaken en versturen al heb ik deze app nog niet zelf getest. Zo bestaan er nog tal van toepassingen met een gelijkaardige functionaliteit. Hou je het hele proces liever zelf in de hand kan je overwegen om via MOO.com of Foto.com te bestellen zodat je de foto’s kan softproofen en de opmaak volledig zelf bepaalt. De kwaliteit van de kleuren is alleszins een pak hoger dan met de app van bpost. Anderzijds moet je wel opnieuw zelf postzegels kleven en de kaartjes op de bus doen.

Is deze Bpost Mobile Postcard App de moeite waard?

De postkaart mag dan wel niet in het vakantieland afgestempeld zijn, doch laat dit de pret niet bederven. Voor de bestemmeling zal het gevoel van een postkaart die in de brievenbus belandt primeren bovenop de printkwaliteit en kleuraccuraatheid.

Heb je tijdens jouw vakantie geen zin of tijd om zelf op zoek te gaan naar postkaarten, zorgt de app van bpost voor een interessant alternatief. Mits een aantal (broodnodige) aanpassingen kan bpost deze app ongetwijfeld naar een hoger niveau tillen.

Rondvraag

Wie van jullie heeft deze of een gelijkaardige app reeds gebruikt? Je mag gerust jouw bevindingen delen via de commentaren. Heel erg bedankt!

error: