Camerastatief MeFOTO BackPacker

Op vakantie sleurt niemand graag met een groot en zwaar camerastatief. Wil je op reis toch graag foto’s maken waarvoor je een statief nodig hebt, dan kan je vandaag de dag heel makkelijk een klein, opvouwbaar en lichtgewicht fotostatief op de kop tikken zonder dat het je een rib uit je lijf kost. In dit artikel neem ik de MeFOTO BackPacker onder de loep. Het label ‘Made in China’ mag dan misschien – niet altijd (on)terecht overigens – een negatieve connotatie oproepen, toch heeft dit statief me aangenaam verrast.

Kenmerken

De MeFOTO BackPacker weegt net geen 1,2 kg. De minimale werkhoogte bedraagt 43 cm; de maximale 133 cm. De draagkracht is beperkt tot 4 kg. In het pakket zijn een klein balhoofd, een snelkoppelplaatje en een statieftas inbegrepen. De poten plooi je naar binnen zodat ze rond de middenzuil komen te liggen. En zo verkrijg je een compact formaat van niet meer dan 32 cm.

Camerastatief

Wanneer ik mijn Gitzo GT3530S met middenzuil en balhoofd in mijn hoofdbagage stop, is bijna de helft van de koffer gevuld en is het puzzelen om de rest van mijn spullen een plekje te bezorgen. Dankzij de grote keuze aan korte en opvouwbare statiefjes behoort dit ‘probleem’ vanaf nu tot het verleden. De MeFOTO BackPacker is ideaal om mee te nemen op reis of tijdens wandelingen.

Het statief is uit degelijke materialen vervaardigd en voelt robuust aan. Nergens heb je het gevoel dat je een goedkoop plastic product in handen hebt. De vier uitschuifbare segmenten zorgen er wel voor dat de opstelling wat meer tijd in beslag neemt dan bij statieven met drie delen. Meer segmenten betekent ook dunnere poten en een lagere stabiliteit. Het onderste segment is redelijk buigbaar en dun. Dat merk je van zodra er wind opsteekt. Als het echt niet anders kan, zou ik aanraden om dit segment niet uit te schuiven. De middenzuil kan je niet verwijderen, die zit vast. Je kan die dan ook niet naar beneden schuiven. Het is net de middenzuil die de meeste wind vangt en trillingen doorstuurt naar de poten. Aan het haakje onder de middenzuil kan je wel een tegengewicht hangen waarmee je de stabiliteit verhoogt.

De minimale en maximale werkhoogte zijn beperkt, maar heb ik voor mijn gebruik nog niet onmiddellijk als een tekortkoming beschouwd. Macrofotografen die graag laag tegen de grond werken, laten dit reisstatief best links liggen.

Het kleine balhoofd en snelkoppelplaatje zijn standaard meegeleverd. De knoppen draaien stevig aan en het balhoofd blijft in horizontale stand onbuigzaam op de plaats zitten. Wil je met je camera toch vertikaal werken, dan gebruik je best een L-bracket.

Vanwege de beperkte draagkracht van 4 kg is deze BackPacker voornamelijk geschikt voor een systeemcamera of instapspiegelreflex. Werk je met een professionele DSLR, dan kan je misschien toch beter de MeFOTO RoadTrip overwegen.

Prijs

De MeFOTO BackPacker kost €139 en is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Dankzij een tijdelijke actie bij Coolblue heb ik voor dit camerastatief €118 betaald.

Alternatieven

De MeFOTO RoadTrip kost €169 en is een interessant alternatief wanneer je op zoek bent naar een grotere maximale werkhoogte en meer draagkracht. De RoadTrip beschikt bovendien over een verwijderbare middenzuil waardoor je het tot een monopod kan ombouwen.

Besluit

De MeFOTO BackPacker is een betaalbaar, compact en licht camerastatief dat in je bagage nauwelijks plaats inneemt. De kwaliteit van de materialen is behoorlijk goed. Dit statief heeft natuurlijk beperkingen wanneer je het vergelijkt met professionele producten van Gitzo of Manfrotto, maar dat weet je op voorhand. De prijs-kwaliteitverhouding zit goed en dat maakt de BackPacker (of de RoadTrip) een ideale keuze voor op vakantie en/of wandeltochten.

error: