Capture One Pro 10

Capture One Pro: de ideale software voor portretfotografen?

posted in Recensies

Capture One Pro: de ideale software voor portretfotografen?

In de sector van high-end studiofotografie is Capture One al lang geen onbekende speler meer. Het is een raw-converter die geoptimaliseerd is voor de digitale middenformaatcamera’s van Phase One. Ondertussen herkent de software ook camera’s van andere fabrikanten wat maakt dat Capture One zich in het vaarwater van de concurrentie begeeft. Een vergelijking met Adobe Lightroom is hierdoor haast onvermijdelijk.

Versies + prijs

Capture One is beschikbaar in twee versies:
– Een algemene versie die in dit artikel aan bod komt, met ondersteuning voor meer dan 400 camera’s. Een eenmalige aankoop kost €279 + tax. Voor een maandabonnement betaal je €20 + tax. Betaal je direct voor een volledig jaar, dan betaal je €180 + tax.
– Een versie enkel voor Sony camera’s die €50 kost. Deze versie is niet via een maandelijkse abonnementsformule beschikbaar.

De prijs voor een losse aankoop van Adobe Lightroom versie 6 bedraagt €131,89 (BTW inbegrepen). Een abonnement op het Creative Cloud Photography Plan met telkens de meest recente versies van Lightroom en Photoshop kost €12,09 per maand (BTW inbegrepen). Er is nog een belangrijk verschil: koop of huur je Capture One, dan krijg je in beide gevallen dezelfde versie. Bij Lightroom ontbreken in de koopversie een aantal functies die je met het abonnement wel krijgt.

Capture One Pro 10
Je kan in Capture One Pro de interface aanpassen. Al naargelang de taak kan je de interface zodanig uitkleden en wijzigen dat enkel die tabs en functies overblijven die je voor een bepaalde taak nodig hebt.

Een introductie tot Capture One

Capture One is al meer dan een decennium een toonaangevende software dat in de high-end fotografiemarkt haast onmisbaar is geworden. Het is in eerste instantie ontworpen om de beste kwaliteit te halen uit de digitale middenformaatcamera’s van Phase One. Ondertussen is de software opgeschoven naar een meer algemene raw-converter en richt het zich tot een breder doelpubliek.

Een vergelijking met Adobe Lightroom is dan een logische reactie, maar toch ook niet helemaal correct. Capture One is ontworpen voor een ander type gebruiker dat geen nood heeft aan een allround workflowpakket waarmee je bijvoorbeeld een fotobibliotheek kan beheren en trefwoorden kan toekennen. Beide programma’s hadden aan de basis een ander doel voor ogen. Lightroom is vanaf nul ontwikkeld als alles-in-één workflowprogramma met een catalogus en uitgebreide bibliotheekfunctie als uitgangspunt. Bij Capture One was dat niet het geval en heeft men die functies pas later in fases toegevoegd.

Capture One is de afgelopen jaren toch meer in de richting van een allround workflowpakket geëvolueerd, zonder het initiële doel uit het oog te verliezen. Het blijft de software bij uitstek om in de studio tethered te fotograferen (camera verbonden met de laptop).

De toenemende compatibiliteit met camera’s van andere fabrikanten kent ook beperkingen. Werk je met digitale middenformaatcamera’s van Hasselblad of Fuji ben je eraan voor de moeite want de Deense fabrikant schermt Capture One af voor deze toestellen, dikwijls tot groot ongenoegen van deze groep fotografen. De raw-bestanden zal je dus met een andere tool moeten ontwikkelen, tenzij je in de EXIF-informatie het cameramodel wijzigt (wat dus ook gebeurt). Tethered shooten is enkel mogelijk voor camera’s van Phase One, en een selectie van Nikon, Canon en Sony. Tethered shooten is ook niet mogelijk met Fuji X camera’s, tenzij via een omweg.

Capture One Pro 10
Je kan in Capture One de werkbalk aanpassen en iconen verwijderen, toevoegen of verplaatsen.

Interface

Als Lightroomgebruiker heb ik in het verleden dikwijls demoversies van Capture One geïnstalleerd, maar elke keer raakte ik gefrustreerd. Bijna tien jaar na mijn eerste kennismaking is dat gevoel met de huidige versie nog steeds niet verdwenen. In Lightroom was het voor mij van in het begin veel duidelijker waar ik wat kan doen. De interface van Capture One is druk en onoverzichtelijk. Het is nog steeds niet bijster intuïtief noch gebruiksvriendelijk. Het is pas na enige tijd dat de standaard volgorde van tabs en iconen logisch begint te lijken. Je doorloopt de tabs van links naar rechts, met andere woorden, van import naar bewerking tot export. Het duurt ook wel even vooraleer je met deze omgeving vertrouwd raakt.

Je kan de interface trouwens aanpassen en in meedere werkruimtes bewaren. Al naargelang de taak kan je de interface zodanig uitkleden en wijzigen dat enkel die tabs en functies overblijven die je voor een bepaalde taak nodig hebt. Met een simpele muisklik schakel je vlot over naar een andere werkruimte. De tabs kan je ook losmaken en als zwevend element over het scherm verplaatsen.

Capture One biedt dat voordeel dat alle functionaliteiten binnen één scherm te zien zijn. In Lightroom moet je wisselen tussen Library en Develop, wat extra tijd kost want het programma is in tegenstelling tot de Deense concurrent niet bijster snel. En dat is meteen ook een sterke troef voor Capture One: de snelheid waarmee het een foto inlaadt en een preview in volle resolutie opbouwt. De Smart Previews in Lightroom benaderen de snelheid van Capture One.

Capture One Pro 10

Catalogus en Sessies

Je kan gebruik maken van Sessies, een werkwijze waarbij je elk project gescheiden houdt. Voor elke fotoshoot creëer je een aparte sessie waarin Capture One automatisch vier submappen aanmaakt: Capture, Selects, Output en Trash. Capture One bewaart de bewerkingen ook in deze folders. Sessies werken snel en zijn eenvoudig in gebruik. Net omdat er geen centrale database bij komt kijken, kan je heel makkelijk een Sessie volledig of gedeeltelijk uitwisselen zodat een andere gebruiker van Capture One die Sessie kan openen en bewerken. Deze werkwijze is bij gebruikers van het eerste uur goed ingeburgerd.

De catalogusfunctie is gelijkaardig aan Lightroom en laat je toe om een fotocollectie te beheren. Wil je graag het overzicht behouden, dan is een catalogus de geschikte keuze. Volgens sommige professionele gebruikers zou een grote en zware catalogus in Capture One ook trager beginnen werken.

Je kan foto’s groeperen in Albums of Smart Albums, wat in Lightroom als (Slimme) Verzamelingen (Smart Collections) bekend staat.

Capture One Pro 10
Werk je met Sessies dan maakt Capture One telkens automatisch vier subfolders aan: Capture, Selects, Output en Trash.

In de praktijk

Wanneer je in Lightroom en Capture One een foto met ongewijzigde basisinstellingen opent en vergelijkt, dan valt het meteen op dat beide programma’s het raw-bestand op een andere manier converteren. In Capture One toont de foto meer detail (onder meer in donkere partijen), ogen de kleuren mooier en is de basisverscherping aangenamer om naar te kijken.

Het is een publiek geheim dat Adobe jaren heeft geworsteld om de Fuji X-Trans raw-bestanden correct te converteren. Het is ondertussen al verbeterd, zoniet opgelost. Volgens sommige gebruikers is het nog niet helemaal perfect; volgens anderen zijn deze problemen volledig van de baan. Capture One heeft het met dat proces blijkbaar minder moeilijk. Dat getuigen ook Fuji X-fotografen die om die reden in het verleden de overstap van Lightroom naar Capture One hebben gemaakt. De ontwikkelaars bij Phase One hebben in Capture One Pro versie 10.1 bijkomende verbeteringen voorzien waardoor je met Fuji X-bestanden nog betere resultaten kan bekomen. Het is trouwens ook pas sinds deze versie dat Capture One gecompresseerde Fuji raw-bestanden kan uitlezen.

De gereedschappen om foto’s te bewerken, zijn uitgebreid, maar het is wennen want een jarenlang opgebouwde workflow uit Lightroom kopieer je niet zomaar naar een ander programma. Je kan uit Capture One op zijn minst hetzelfde resultaat halen en zelfs beter, maar in het begin blijft het zoeken. Ik mis onder andere de Fuji cameraprofielen die Lightroom wel aan boord heeft. Ik gebruik steeds één van deze profielen als vertrekpunt voor de bewerking. In Capture One kan dit niet en bijgevolg is het zoeken en experimenteren vooraleer je dat vertrekpunt gevonden hebt. Uiteraard is dit geen slechte zaak want zo leer je het programma kennen.

Een overzicht van de bewerkingen ontbreekt ook. In Lightroom vind ik de History net handig om bepaalde bewerkingen met elkaar te vergelijken. Je kan in Capture One die bewerkingen ook kopiëren naar een ander foto, maar je kan niet kiezen welke bewerkingen je wilt meenemen. En zo krijg je situaties waarbij je een crop van een vertikale foto ook naar een horizontale foto mee overzet wat niet de bedoeling is. Ik heb alleszins nergens gevonden hoe je de bewerkingen toch apart kan selecteren.

Een alles-in-één workflowprogramma is Capture One (nog) niet. Op dat vlak biedt Lightroom meer outputmogelijkheden zoals de module Book, Slideshow, Web en Print.

De software bevat nog tal van interessante opties en functionaliteiten die in dit artikel niet aan bod zijn gekomen. Download daarom zeker de gratis proefversie die 30 dagen geldig is.

Capture One Pro 10

Kleurcorrecties

De grootste troef van Capture One zijn de uitgebreide en accurate correcties van kleuren en huidtinten. Voor portret- en modefotografen is deze functionaliteit onmisbaar.

Met Color Balance kan je Shadows, Midtones en Highlights bijsturen. Dit gereedschap doet denken aan de gelijknamige tool in Photoshop en kan je gebruiken om je foto een bepaalde look te geven.

De Color Editor bestaat uit drie aparte delen. De basisversie is haast identiek aan het HSL-paneel in Lightroom. Met de geavanceerde editor neem je de touwtjes pas stevig in handen. Je kan een kleur zodanig afbakenen dat enkel de gekozen kleur of selectie wijzigt wanneer je aan de schuifregelaars trekt. In beide gevallen kan je ‘View Selected Color Range’ inschakelen zodat je op de foto te zien krijgt welke kleuren je geselecteerd hebt. De andere kleuren worden op dat moment gedesatureerd.

De kers op de taart zit bij Skin Tone. Dit gereedschap laat je toe om Hue en Saturatie binnen een bepaalde selectie te uniformiseren zodat kleurzwemen op de huid verdwijnen. Met de Color Picker selecteer je een huidtint die voor jou als referentie moet dienen. Je kan deze selectie nog eerst verder uitbreiden vooraleer je via de schuifregelaars bij Uniformity de huidtinten naar die referentiekleur brengt. Deze technieken kan je evengoed in Photoshop uitvoeren, maar het kost meer tijd. Deze optie in Capture One betekent alvast een tijdswinst.

Capture One Pro 10

Aanpassingslagen

In tegenstelling tot Lightroom, waar gereedschappen voor de lokale aanpassingen verschillen vertonen met de basisgereedschappen, heb je die beperking in Capture One niet. Om een voorbeeld te geven: de kleurcorrecties die ik net vernoemd heb, kan je ook bij één of meerdere lagen gebruiken. Je kan de lagen een specifieke naam geven wat overzichtelijk werkt. Je kan zelfs op basis van een kleurselectie een nieuwe laag met masker laten aanmaken. Het schilderpenseel werkt naar mijn gevoel een pak sneller dan in Lightroom.

Capture One Pro 10

Styles Packs

Je kan ook verschillende Styles Packs aan de software toevoegen. Deze packs kan je vergelijken met de presets voor Lightroom. De Styles Packs kosten elk €69 + tax. Je kan persoonlijke bewerkingen ook als nieuwe Style bewaren en toepassen op andere foto’s. Het aanbod aan presets en plug-ins voor Lightroom blijft momenteel wel veel ruimer.

Aan de slag met Capture One

Capture One kent een steile leercurve. Je kan er niet zomaar snel mee aan de slag. Je neemt best de tijd om je in te werken en alle mogelijkheden onder de knie te krijgen. Hiervoor kan je terecht op YouTube waar je veel webinars en andere korte tutorials terugvindt. Het videokanaal van Phase One zelf is een aanrader. Verder kan ik de video’s van Pratik Naik en Michael Woloszynowicz aanbevelen. En uitgeverij Rocky Nook verkoopt een uitstekende eBook over Capture One Pro 10 van auteur/fotograaf Sascha Erni.

Besluit

Heb je reeds een workflow die zorgvuldig is uitgewerkt en afgestemd op jouw noden, dan schakel je misschien niet gauw naar een andere raw-converter over. Het is ook geen makkelijke beslissing omdat Adobe met hun maandelijkse abonnement van €12,09 zowel Lightroom als Photoshop aanbiedt. Capture One is flink duurder. In vele gevallen wil je toch ook met Photoshop werken waardoor de kost oploopt. Een professionele gebruiker kan die investering uiteraard terugverdienen. Voor veel hobbyfotografen zal het kostenplaatje vermoedelijk te hoog oplopen om beiden in huis te halen.

Lightroom haalt de bovenhand als het aankomt op gebruiksgemak, bibliotheekfunctie, en de overvloed aan externe presets en plug-ins.

Ben je actief als professioneel portret- of modefotograaf, dan is Capture One alleen al voor zijn uitgebreide en accurate correcties van kleuren en huidtinten zeker het overwegen waard. De software werkt bovendien snel, en biedt een aanpasbare interface en veel mogelijkheden voor tethered shooten. En wat zeker even belangrijk is: Capture One is beter in staat om mijn Fuji raw-bestanden te verwerken dan Lightroom. Bovendien ben ik onder de indruk van de kwaliteit die ik uit Capture One haal en meer tevreden van het eindresultaat.

Capture One Pro is te koop in de webshop van Phase One.

Pluspunten

+ Interface aanpasbaar
+ Snel werken met Sessies
+ Correctie huidtinten
+ Uitgebreide kleurcorrecties
+ Weergave aanpassingslagen
+ Tethered fotograferen
+ Herkent PSD bestand met lagen
+ Betere conversie van Fuji raw-bestanden

Minpunten

– Drukke interface
– Gebruiksgemak
– Steile leercurve
– Beperkte ondersteuning digitaal middenformaat
– Geen tethered fotograferen met Fuji
– Weinig outputmogelijkheden
– Geen History
– Duurder dan Lightroom/Photoshop

Update december 2018

Vanaf eind september 2018 ondersteunt Capture One het volledige gamma aan Fuji X en GFX camera’s met ook tethered fotograferen. De nieuwste update (versie 12) die onlangs verscheen, bevat nu de Fuji kleurprofielen. Een nieuw artikel over Capture One staat op de agenda.

1 comment

Comments are closed.

error: