The Outdoor Photography Experience with Chris Burkard

Fotocursus Chris Burkard: The Outdoor Photography Experience

posted in Recensies

Fotocursus Chris Burkard: The Outdoor Photography Experience

In het werk van de jonge Amerikaanse fotograaf Chris Burkard speelt de natuur overduidelijk een hoofdrol. Zijn portfolio bevat indrukwekkende en mooie beelden van desolate plekken, maar evengoed actiefoto’s van surfers en avontuurlijke tochten met de jeep of camper. Burkard plaatst de mens slechts in een nederige bijrol waarmee hij onze nietigheid ten opzichte van de natuur wilt aantonen.

Voor CreativeLive presenteerde hij eerder dit jaar The Outdoor Photography Experience, een tweedaagse workshop waarin hij uitgebreid vertelt over zijn carrière als fotograaf, wat er nodig is om een dergelijk traject op poten te zetten én hoe je dit succesvol kan uitbouwen.

CreativeLive is een aanbieder van Engelstalige online workshops over fotografie, video, audio, grafische vormgeving, en zoveel meer. De meeste van hun opleidingen duren één tot twee (halve) dagen en kan je tijdens de live uitzending (soms) gratis volgen. Wil je de video’s nadien (her)bekijken? Dan moet je de cursus aankopen.

Inhoud cursus

Het lessenpakket van deze workshop bestaat uit 29 hoofdstukken, goed voor 8u40 aan lesmateriaal. Opgelet: download je de video’s in hoge kwaliteit (1280×720) kom je al gauw aan 6,4GB. Je kan de bestanden ook in een lagere resolutie downloaden (640×360), maar de kwaliteit hiervan is niet zo denderend.

The Outdoor Photography Experience with Chris Burkard

Chris Burkard

Chris Burkard is autodidact, al merk je dat nergens in zijn portfolio, noch aan zijn toewijding voor zijn vak of het enthousiasme waarmee hij over zijn beroep vertelt. In zijn late tienerjaren fotografeerde hij surfers. Met de verkoop van deze foto’s kon hij geen maandelijks vast inkomen garanderen. In diezelfde periode verhuisde hij voor drie maanden naar Utah om de nationale parken te fotograferen. Een jaar later wint hij bij een wedstrijd maar liefst $5000. Met dat geld financiert hij een persoonlijk project: hij documenteert de surfergemeenschap langs de kusten van Californië waarvan hij ook een fotoboek publiceert. Met dit werk gaat zijn carrière als fotograaf echt van start.

Persoonlijke projecten

Ondertussen zijn we zo’n tien jaar verder, heeft hij een mooi parcours afgelegd en een sterke portfolio bij elkaar gefotografeerd. Op zijn palmares prijken tal van gerenommeerde bedrijven en trendy outdoor- en reismagazines. Dit succes werd hem uiteraard niet in de schoot geworpen. Tijdens de cursus vertelt Burkard hoe hij persoonlijke projecten en ideeën uitwerkt en naar zijn hand zet waardoor ze nadien ook bruikbaar zijn om te verkopen of deuren kunnen openen bij potentiële klanten waarmee je wilt samenwerken. Een voorbeeld: hij neemt enkele cursisten mee naar Yosemite National Park waar hij een kameraad met een Volkswagenbusje op en af laat rijden terwijl hij de scène fotografeert. Eén van de deelnemers heeft een skateboard bij zich wat leidt tot foto’s die op voorhand niet gepland waren. Van deze reeks kan Burkard er één of twee gebruiken voor zijn portfolio.

Hij voegt elementen aan de omgeving toe waarmee hij het contrast tussen de mens en de natuur onderstreept. Dergelijke ideeën groeien deels spontaan ter plaatse, maar de meeste zijn wel op voorhand in detail uitgewerkt. Voorbereiding, research en planning zijn uitermate belangrijk, aldus Chris Burkard.

The Outdoor Photography Experience with Chris Burkard

© CreativeLive – www.creativelive.com

(Foto)materiaal

Het lessenpakket bevat een aantal video’s waar Burkard de cursisten op locatie meeneemt. Zoals hierboven vermeld, is Yosemite National Park er één van. Ook het strand en de zee behoren tot zijn favoriete plekken. Hier vertelt Burkard onder andere welke onderwaterbehuizingen hij gebruikt, welke verschillende methodes van scherpstellen er bestaan, en geeft hij nuttige tips over compositie.

Daarnaast neemt hij ruim de tijd om het materiaal toe te lichten. Burkard is al enkele jaren Sony Ambassador en gebruikt hoofdzakelijk een A7II, een A7s en een A6000 met het bijhorende lenzenarsenaal. Wanneer je de cursus aankoopt, kan je een PDF downloaden met een overzicht van al zijn uitrusting. Je zou haast denken dat die lijst enkel camera’s, lenzen en fototassen bevat, maar niets is minder waar. Er komen heel wat andere benodigheden aan te pas waarmee je geen foto kan maken. Iemand een opvouwbare kajak nodig?

Photo Mechanic en Lightroom

Een cursus als deze zou niet volledig zijn zonder een woordje uitleg over de nabewerking van zijn foto’s. Merkwaardig genoeg spendeert Burkard weinig tijd aan dit deel van de workflow. Hij importeert en selecteert de beelden in Photo Mechanic en stuurt ze vervolgens door naar Lightroom. Slechts heel zelden opent hij een foto in Photoshop. Meestal gebeurt dit wanneer hij een foto erg groot wilt printen en hiervoor het bestand eerst stapsgewijs wilt opschalen.

In Lightroom maakt hij een selectie die hij naar DNG converteert. Vervolgens bewerkt hij de foto’s volgens zijn smaak en stijl. De wijzigingen die hij aanbrengt, zitten in de DNG-bestanden die hij naar de klant verstuurt. Op die manier krijgt die een idee hoe de fotograaf het beeld wilt gebruiken. De klant kan op zijn beurt de foto resetten en herbeginnen.

The Outdoor Photography Experience with Chris Burkard

© CreativeLive – www.creativelive.com

Backup

Burkard hanteert een dubbel backupsysteem. In Archive dumpt hij volledige geheugenkaarten. Hierin staan alle originele en onbewerkte foto’s. In Download bewaart hij enkel een selectie die hij bewerkt. Vraagt de klant toch naar een variatie van één van de foto’s, kan hij nog steeds in Archive op zoek naar alternatieve versies.

Sociale media

Tijdens de cursus legt Chris Burkard uit hoe hij dagelijks sociale media inschakelt en met welke analysetools hij statistieken registreert en interactie opvolgt. Hij is nadrukkelijk aanwezig op Instagram en Facebook, met respectievelijk 1,3 miljoen en 220.000 volgers. Op de blog van CreativeLive vind je trouwens een artikel terug over dat succes op Instagram. Blader je op Instagram doorheen gelijkaardige profielen, ontdek je ongetwijfeld een groot aantal fotografen met honderdduizenden tot zelfs meer dan een miljoen volgers. Voor Burkard is dit platform een ontzettend belangrijke bron waarmee hij tal van opdrachten binnenhaalt.

Samenwerking

Met enkel fotograferen en nabewerking bouw je geen succesvolle zelfstandig zaak op. Burkard geeft carrière-advies en vertelt hoe je best klanten benadert voor editorial en commercieel werk. Voorts praat hij over prijszetting, stockfotografie en zijn webshop waar je dankzij een geautomatiseerd proces boeken en prints kan kopen. Hij werkt bovendien samen met een agent die een groot deel van zijn administratieve taken overneemt. Zo’n persoon kent de markt en de prijzen als geen ander. Je laten omringen met vakspecialisten is onontbeerlijk. Dit betekent voor hem ongetwijfeld een aantal kopzorgen minder.

Prijs

De fotocursus The Outdoor Photography Experience is verkrijgbaar in de online shop van CreativeLive en kost $99 (€90). Niet echt goedkoop, maar je krijgt er wel kwaliteit voor in de plaats. Af en toe biedt CreativeLive een korting aan. Hou de site dus goed in de gaten. Momenteel loopt er een actie (20/07/2016) en kost deze cursus de komende dagen $69 (€63).

The Outdoor Photography Experience with Chris Burkard

© CreativeLive – www.creativelive.com

Besluit

Verwacht van deze fotocursus niet dat je leert werken met een camera. Op YouTube vind je tal van video’s die je daarbij kunnen helpen. Met uitzondering van de hoofdstukken over het materiaal dat hij gebruikt, behandelt Burkard hoofdzakelijk de niet-technische kant van zijn job. Hij vertelt over alle facetten die bij zijn carrière als fotograaf komen kijken. Zo krijg je een boeiend inzicht in de workflow van een professionele fotograaf. De vragen van het live publiek en de kijkers online zorgen voor een waardevolle aanvulling. Burkard is een vlotte prater en hanteert een no-nonsenseaanpak. De uren vliegen zo voorbij. Mijn verwachtingen zijn zeker en vast ingelost. Wat me uit zijn verhaal zeker bijblijft: hard werken, lange dagen kloppen, toewijding, opoffering en discipline.

error: