Ciril Jazbec On Thin Ice fotoboek

Fotoboek On Thin Ice (Ciril Jazbec)

posted in Fotoboeken

Fotoboek On Thin Ice (Ciril Jazbec)

Tijdens het fotofestival Rencontres d’Arles in 2014 stelde de jonge Sloveense fotograaf Ciril Jazbec zijn reportage On Thin Ice voor. Datzelfde jaar verscheen het eveneens als fotoboek. Het project situeert zich in Groenland en is onderdeel van een reeks langetermijnprojecten over klimaatverandering en de gevolgen voor de mens. Dit werk sprak me zo aan dat ik onmiddellijk het boek heb gekocht.

Ciril Jazbec On Thin Ice

Ciril Jazbec biografie

Dankzij een leraar in de basisschool kwam Ciril Jazbec op erg jonge leeftijd in contact met fotografie. Op de school kon hij gebruik maken van een donkere kamer en maakte op die manier kennis met de magie van fotografie. Op latere leeftijd studeerde hij in Slovenië eerst Management aan de Faculteit Economie. Nadien trekt hij richting Londen en behaalt in 2011 een masters Photojournalism and Documentary Photography aan het gerenommeerde London College of Communication.

Vanaf dan gaat het snel en duikt zijn naam geregeld op als laureaat van verschillende wedstrijden. In 2013 wint hij zelfs de Leica Oskar Barnack Newcomer Award. Ondertussen verschijnt zijn werk zowel online als in magazines waaronder The New York Times, National Geographic Traveler, GEO, Der Spiegel, The Sunday Times, Leica Fotografie International en Wired.

Ciril Jazbec On Thin Ice

“30 under 30” is een jaarlijkse internationale zoektocht naar aanstormend talent, georganiseerd door onder meer Magnum Photos. De lijst van 30 beloftevolle jonge fotografen tussen 18 en 30 jaar is ondertussen bekend gemaakt. Ciril Jazbec maakt er net als vorig jaar opnieuw deel van uit.

Ciril Jazbec On Thin Ice

Project On Thin Ice

On Thin Ice is het resultaat van twee jaar werk. Het toont het leven van jagers en vissers in afgelegen kleine dorpjes in het noorden van Groenland. De bewoners leven er in barre en koude omstandigheden en raken steeds meer met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd. Dit heeft een serieuze impact op de gemeenschap.

De weersomstandigheden zijn, meer dan vroeger nog, onvoorspelbaar. De temperatuur stijgt ook zienderogen waardoor de zee niet langer acht maanden bevroren blijft. Nu is dit slechts enkele maanden waardoor traditionele jachtmethoden stilaan in gevaar komen. Net als elders in de wereld, trekken ook in Groenland jongeren naar de grote steden in de hoop daar een zorgelozer en comfortabeler bestaan te kunnen leiden. De titel van het boek verwijst niet enkel naar de ijslaag die vanwege de stijgende temperatuur dunner wordt, maar dus ook naar de tradities van deze volkeren die dreigen verloren te gaan.

Ciril Jazbec On Thin Ice

Ciril Jazbec On Thin Ice

Specificaties fotoboek

Het boek is beschikbaar als gewone editie en kost €55 + verzending. Heb je graag een exclusieve print uit de reeks? Dan kan je een gelimiteerde editie met gesigneerde en genummerde print kopen. Deze versie heeft een beperkte oplage van 50 exemplaren en kost €150. De afmetingen van de foto bedragen 22 op 14,5 cm. Het matte papier is 28 op 18,5 cm zodat je de foto desgewenst netjes achter een passe-partout kunt plaatsen.

Het fotoboek verschijnt met een transparante afneembare kaft waarop krassen zijn aangebracht die verwijzen naar de fragiele ijslaag die steeds dunner wordt. Het boek is netjes en overzichtelijk vormgegeven, komt met een hard cover, en biedt een uitstekende printkwaliteit.

Het fotoboek On Thin Ice kan je bestellen via de website van Ciril Jazbec.

Graag hoor ik van mijn bezoekers welke fotoboeken jullie aanbevelen. Welke ontdekkingen en pareltjes staan er in de bibliotheek? Ik ben alvast erg benieuwd!

Ciril Jazbec On Thin Ice

4 comments

 1. mooie fotografie! doet me denken aan Nomad van fotograaf Jeroen Toirkens (Lannoo 2011)
  overigens zijn jouw reisreportages ook de moeite waard, prachtig ook China/Tibet
  (kwam op je blog terecht via We are travellers, in verband met eigen komend tripje naar Tibet)
  met groet

  • Hallo Judith,

   Dit werk doet inderdaad denken aan Nomad van Jeroen Toirkens. Dat boek heb ik ook en is eveneens een aanrader.

   Ik volg een aantal reisblogs waaronder We Are Travellers. Ik wens je alvast een boeiende trip daar in Tibet.

   Bedankt voor het compliment trouwens i.v.m. mijn reisreportages!

 2. Een boek dat ik regelmatig bekijk is ‘Todd Hido on Landscapes, Interiors, and The Nude: The Photography Workshop Series’ (Aperture). Vorige jaar zag ik tijdens Breda Photo een expo van Todd Hido. Zijn foto’s maakten een diepe indruk op me. Naast elke foto staat er tekstje met informatie over de foto door de fotograaf. Een leuk concept.

  Het laatste fotoboek van Harry Gruyaert, verzameld werk (Hannibal) is ook de moeite. Ik had ‘Made in Belgium’ en ‘Edges’ al van hem, maar in dit boek komen zijn kleurrijke foto’s pas echt tot hun recht. Zijn expo loopt nog steeds in Parijs.

  Zo zijn er nog een aantal fotoboeken die me dierbaar zijn zoals bijvoorbeel ‘Elvis & Presley’ van Stephan Vanfleteren, over een roadtrip die hij samen met Robert Huber door de VS maakte. Of ‘Yesterday’s People’ van Tim Dirven, een in ons land onderschatte fotograaf. En ook ‘Street Photographer’ van Vivian Maier, ongekend en van wie we maar na haar dood haar prachtige foto’s leerden kennen. Een amateurfotografe die een aantal van de gekende namen in de professionele fotowereld doet verbleken.

  • Fons, hartelijk dank voor jouw reactie en de suggesties!

   Elvis & Presley van Stephan Vanfleteren heb ik ook. Erg goed werk met veel humor en bovendien een geslaagd concept. Ik kan er blijven naar kijken.

Comments are closed.

error: