Infinite Color Panel

Color Grading met Infinite Color Panel

posted in Recensies

Color Grading met Infinite Color Panel

In de zoektocht naar een eigen fotografische stijl speelt kleur uiteraard een belangrijke rol. Kleurgradatie (de Engelse benaming color grading klinkt vertrouwder) is een techniek die vooral de filmindustrie hanteert, maar die ook al erg lang in de fotografiewereld gekend is. Deze techniek kan de sfeer en de toon in een foto helemaal wijzigen. Het Infinite Color Panel is een gereedschap voor Photoshop dat dit proces voor de fotograaf makkelijker maakt. Maar is dat wel zo?

Het zou ons te ver leiden om het in dit artikel over kleurgradatie in film te hebben. In deze sector is color grading al lang ingeburgerd. Kort samengevat: opnames in S-Log (gammacurves ontwikkeld door Sony) bieden filmmakers een breed en dynamisch kleurbereik waarbij maximale beeldinformatie behouden blijft. Op die manier krijg je een enorme flexibiliteit en kan je tijdens de nabewerking creatief werkelijk alle kanten op.

Hoe werkt Infinite Color Panel

Terug naar het Infinite Color Panel. Dit gereedschap is ontwikkeld door beeldbewerker en lesgever Pratik Naik. Je vindt zijn cursussen onder andere bij CreativeLive en RGG EDU.

De layout van dit gereedschap is overzichtelijk en eenvoudig. In één oogopslag weet je wat allemaal mogelijk is en waar je met de muis op kan klikken. Bij elke klik op ‘Create’ krijg je willekeurig een set van aanpassingslagen (adjustment layers) met telkens een andere look and feel. Deze set bevat aanpassingslagen voor Curves, Color Balance, Selective Color, Gradient Map en Color Lookup. Je kan de sterkte van deze kleurgradatie instellen op light, medium en intense.

Je kan de lagen per set ook afzonderlijk in- of uitschakelen. Op die manier kan je ook controleren welke aanpassingslaag het grootste aandeel heeft in de color grading. Je kan binnen een set ook één of meerdere lagen verder verfijnen via de Shuffle-functie. Hierbij klik je in het paneel op de dubbele gekruiste pijl naast de aanpassingslaag en vervolgens zal het paneel enkel deze laag opnieuw opbouwen. Je kan hiermee zelfs verschillende sterktes combineren door via Shuffle de sterkte per laag anders in te stellen. Via deze weg kan je een bepaalde effect in het eindresultaat meer laten domineren.

De naam van deze tool maakt ook veel duidelijk: je kan ongelimiteerd op Create blijven klikken. Je kan verschillende sets dan ook stapelen. Hiervoor wijzig je wel best telkens de naam van de groep naar bv. IC1, IC2, enz. Wijzig je de naam niet, dan zal Infinite Color de set telkens overschrijven. Je kan de lagen ook in Libraries bewaren zodat je die op andere foto’s kan toepassen.

De functie ‘Harmonize’ selecteert een kleur in de highlights die voor de foto representatief is. Het kiest ook de complementaire kleuren voor midtones en shadows. Deze optie is handig wanneer je niet onmiddellijk weet welke richting je uit wil. Het is een makkelijke manier om color grading evenwichtig op highlights, midtones en shadows toe te passen. Ben je toch niet akkoord met het voorgestelde kleurenpalet, dan kan je dat gewoon aanpassen.

Zowel bij Harmonize als bij Create kan je aan de groep een laagmasker toevoegen om delen van de foto weg te schilderen. Deze technieken uit Photoshop blijven uiteraard ook van toepassing in dit gereedschap.

Infinite Color Panel in Photoshop

Infinite Color Panel in Photoshop. Klik op de afbeelding om een grotere versie te bekijken.

Pluspunten

Infinite Color Panel is praktisch en overzichtelijk, en eenvoudig in gebruik. Weet je als fotograaf niet zo goed welk kleurenpalet je mooi vindt, dan is deze tool erg handig om je daarbij op weg te helpen.

Minpunten

Het grootste nadeel aan Infinite Color Panel is het willekeurige resultaat. Je klikt op Create en je weet nooit welk resultaat je bekomt. Je hoopt dat er iets verschijnt dat aan jouw smaak voldoet. Daarnaast is een degelijke basiskennis van Photoshop noodzakelijk omdat je met behulp van laagmaskers en de Shuffle-functie de aanpassingslagen verder kan verfijnen. Als je niet helemaal begrijpt wat er met elke aanpassingslaag allemaal mogelijk is, dan kan je lang bezig blijven vooraleer je een resultaat bekomt waar je tevreden mee bent.

Kijk je naar het kleurenwiel rondom Create dan lijkt het alsof je zelf een kleurpalet kan toepassen, maar niets is minder waar. Het maakt niet uit waar je klikt, de uitkomst is altijd willekeurig. Je kan dus niet kiezen in welke richting je de color grading wilt sturen.

Dat willekeurige resultaat zorgt er ook voor dat het moeilijker wordt om een eigen stempel te drukken op je foto’s omdat andere fotografen via deze tool gelijkaardige resultaten kunnen bekomen. Het zorgt wat voor eenheidsworst, ook omdat men color grading soms als mirakeloplossing inschakelt om een mindere foto toch nog te redden van de prullenmand.

Tot slot is een trialversie niet mogelijk, wat jammer is omdat het gereedschap toch een fors prijskaartje heeft.

Prijs

Infinite Color Panel kost $129 (omgerekend zo’n €113). Toch wel een stevige prijs voor een paneel waar gewoon een handvol Photoshop handelingen (actions) achter schuilgaan. De tool is sinds de lancering in het voorjaar van 2018 nog steeds ‘tijdelijk’ verkrijgbaar met een korting van $30 (€26). Met andere woorden: de echte prijs is wel degelijk $99. Dus verhoog je prijs en geef vervolgens een korting. De koper krijgt de indruk dat die een mooie deal beet heeft. Een klassiek verkoopstruukje dat de fotografiesector de laatste jaren ook steeds meer toepast.

Besluit

Infinite Color Panel biedt fotografen een snelle en toegankelijke manier om color grading op hun foto’s toe te passen. Het is toch wel een interessant vertrekpunt om vertrouwd te raken met color grading en de processen die achter de aanpassingslagen schuilgaan. Je kan er erg mooie resultaten mee behalen, maar het kan evengoed dienen als oplapmiddel voor slechtere foto’s. Afhankelijk van je kennis en expertise kan het even duren vooraleer het gewenste resultaat op het scherm verschijnt. Ben je een Photoshopexpert en beheers je color grading zonder hulpmiddelen, dan heb je geen nood aan een dergelijk gereedschap.

error: