layer masking in photoshop

Mask It Like a Pro: Complete Guide to Layer Masking in Photoshop

posted in Opleiding

Mask It Like a Pro: Complete Guide to Layer Masking in Photoshop

Mask It Like a Pro: The Complete Guide to Layer Masking in Photoshop is een Engelstalige videocursus van de Duitse fotograaf en lesgever Klaus Herrmann.

In deze 6 uur durende cursus leer je hoe je in Adobe Photoshop op een efficiënte manier eenvoudige en complexe selecties creëert om die vervolgens via lagen en laagmaskers verder te bewerken. De nadruk in deze opleiding ligt op accurate selecties maken en welke verschillende selectietechnieken je daarbij kunt hanteren. Het pakket bevat bovendien verschillende oefenbestanden (jpeg en psd), een Photoshop Action en Script.

Inhoudstafel

Hoofdstuk 1
– Lesson 1: Introduction
– Lesson 2: The Basics of Layers and Masks

Hoofdstuk 2
– Lesson 3: The Basics of Selections
– Lesson 4: Boundary Selection Tools
– Lesson 5: Area Selection Tools
– Lesson 6: Advanced Selection Techniques

Hoofdstuk 3
– Lesson 7: Introduction to Paths
– Lesson 8: The Pen Tool
– Lesson 9: Making Selections with the Pen Tool

Hoofdstuk 4
– Lesson 10: Introduction to Luminosity Masks
– Lesson 11: Using Channels to Select Objects
– Lesson 12: Simple Luminosity Masking
– Lesson 13: Masking Tonal Ranges
– Lesson 14: Luminosity Slicing

Hoofdstuk 5
– Lesson 15: Working with Masks
– Lesson 16: Combining Masks
– Lesson 17: Vector Masks
– Lesson 18: Masking Tools (Topaz ReMask)
– Lesson 19: Basic Freehand Masking
– Lesson 20: Advanced Freehand Masking

Hoofdstuk 6
– Lesson 21: Summary and Conclusions

Layer Masking in Photoshop

Cursus layer masking in Photoshop

De inhoudelijke en pedagogische kwaliteit van deze opleiding is zonder meer heel goed te noemen. De structuur van de cursus zit evenwichtig in elkaar en is logisch opgebouwd. Elk hoofdstuk kent een algemene inleiding en een overzicht welke onderwerpen aan bod komen. Aan de hand van downloadbare oefenbestanden demonstreert Klaus Herrmann de technieken uit dat bepaalde hoofdstuk.

Het eerste hoofdstuk gaat van start met een algemene inleiding tot de cursus en een toelichting over lagen. Het tweede hoofdstuk bevat een uitgebreide uitleg over een aantal elementaire selectiemethodes waaronder de Lasso Tool, Marquee Tool, Magic Wand Tool en Color Range Tool, en hoe je deze kan combineren.

Vanaf hoofdstuk drie schiet het niveau de hoogte in. Aan de hand van de Pen Tool leer je zeer accurate selecties te maken. Deze methode is al meer gevorderd en komt bij een basisopleiding van Photoshop nauwelijks of zelfs niet aan bod. Ik gebruik de Pen Tool zelf nooit, al ken ik dit instrument wel van de lessen Illustrator die ik twee jaar geleden gevolgd heb. In dit hoofdstuk leer je werken met de Pen Tool en welke opties hierbij mogelijk zijn. Aan de hand van een oefenbestand maakt de lesgever duidelijk waarom in dit geval de Pen Tool meer geschikt is dan de methodes uit hoofdstuk twee.

Hoofdstuk vier schakelt nog een versnelling hoger en gaat dieper in op Luminosity Masks: selecties op basis van de helderheid van de pixels en niet op een object zoals in de vorige hoofdstukken.

Deze methode kent meerdere mogelijkheden:
– selecties via de RGB kanalen (Channels), al dan niet door meerdere foto’s met verschillende belichting te combineren tot een HDR;
– opsplitsing van Highlights, Midtones en Blacks via een manuele methode en via een Photoshop Action;
– tot slot gaan we nog een stap verder door de Highlights, Midtones en Blacks op te splitsen via een geautomatiseerd Photoshop Script (Luminosity Slicer) dat je heel erg precies kan instellen.

Vervolgens kan je op één laag of een combinatie van de opgesplitste lagen een Adjustment Layer aanbrengen.

Ook hier legt de lesgever uit in welke situatie welke methode aangewezen is.

In hoofdstuk vijf vertelt Klaus Herrmann uitgebreid over lagen en laagmaskers, welke opties er mogelijk zijn, hoe je lagen of afzonderlijke delen ervan kan optellen bij of aftrekken van elkaar. Daarnaast heeft hij het over Vector Masks, die bestaan uit Paths, en niet uit pixels zoals bij de methodes die tot hiertoe aan bod zijn gekomen. De techniek van Vector Masks is bij de meeste fotografen minder bekend en vermoedelijk niet zo courant gebruikt.

Hij spendeert evens een goed half uur aan Topaz ReMask, een krachtige plugin voor Photoshop waarmee je eveneens selecties kunt creëren. Dergelijke plugins zijn hulpmiddelen waarmee je (doorgaans) sneller tot selecties komt. In sommige situaties genieten ze de voorkeur boven de tools van Photoshop omdat ze simpelweg met minder handelingen het gewenste resultaat behalen. Het is bovendien mogelijk dat je deze plugin aanwendt omdat de selectie net te moeilijk is om enkel via Photoshop tot stand te brengen. Aan de hand van een foto van de binnenkant van de koepel van een basiliek demonstreert hij de kracht van deze plugin. De selecties die hij hiermee tevoorschijn tovert, zijn werkelijk de moeite.

Tot slot behandelt hij gedurende 70 minuten freehand masking, een techniek die je kan toepassen wanneer alle overige methodes tekort schieten. Via deze weg hanteer je de Brush Tool om manuele selecties op te bouwen. Eerst maak je kennis met een aantal basistechnieken om vervolgens gaandeweg meer complexe technieken te hanteren. Ook hier gebruikt de lesgever een foto van de binnenkant van de koepel van een basiliek, deze keer met een heus plafondschilderij. Met behulp van een geprogrammeerde Wacomtablet en de Brush Tool schildert hij een gedetailleerde – en tevens tijdrovende – selectie op het scherm.

Layer Masking in Photoshop

Technische details

In tegenstelling tot de meeste video’s die ik recent of in het verleden heb aangekocht, maakt deze training gebruik van PCS Video, een eigen platform dat je lokaal op de computer installeert en opstart. Je hoeft hiervoor nergens online in te loggen. Je kan ook niet vergeten je abonnement te verlengen waardoor de video’s niet langer toegankelijk zijn. Bij deze training is dit niet van toepassing. Alles gebeurt offline.

Nadat de aankoop is afgerond, staan de installatiebestanden klaar voor download. Het totale pakket bestaat uit zes bestanden en neemt 1,8 gigabyte in beslag. PCS Video is compatibel met zowel Windows als Mac. Het is ontworpen als een webapplicatie dat je enkel in een browser kan openen. En niet zomaar eender welke browser, het werkt enkel in Google Chrome. Het programma vereist bovendien de aanwezigheid van Java Runtime Environment (JRE). Is dit niet het geval kan je de installatie niet uitvoeren. In principe is dit onderdeel op de meeste computers reeds aanwezig waardoor de installatie vlot zal verlopen. Met installaties loop je wel het risico op foutmeldingen. De FAQ op hun website bevestigt dat vermoeden.

Ik heb geen problemen gekend, alles werkte vlot vanaf het begin, wat niet wegneemt dat deze procedure eenvoudiger kan.

Layer Masking in Photoshop

PCS Video

De PCS Video software is nu eenmaal nodig om de interactieve gebruikersinterface af te spelen. Die interface laat je toe om makkelijk te navigeren naar andere onderwerpen binnen hetzelfde hoofdstuk of naar andere hoofdstukken uit deze training. Je kan eveneens onderdelen als favoriet aanduiden zodat je ze nadien snel terugvindt. De inschuifbare balk aan de linkerzijde van het scherm geeft je de mogelijkheid om een softwarefout te signaleren, om suggesties door te sturen of via het contactformulier een vraag te stellen.

Tijdens de lessen verschijnt er onderaan een grote paperclip wat betekent dat er voor die bepaalde les één of meer oefenbestanden beschikbaar zijn.

De onderstaande screenshots tonen de gebruikersinterface in normale modus en in full screen. Zoals je merkt, heb je in full screen geen toegang meer tot de meeste menu’s. Je kan ook niet helemaal spreken over een volledig scherm vermits onderaan nog steeds de informatiebalk verschijnt en rechts twee camerastandpunten te zien zijn. Bekijk je de training op een 13” of 15” laptop heb je niet dezelfde kijkervaring als op een 24” of 27” desktopmonitor. Bij een volledige schermweergave blijft de lesgever rechtsonderaan in beeld en kijkt hij regelmatig naar de camera wat het persoonlijker maakt, maar de twee camerabeelden hoeven voor mij niet te verschijnen.

Layer Masking in Photoshop

Layer Masking in Photoshop

Besluit

Tegenwoordig stellen de meeste fotografen hun betalende tutorials via een paswoord op Vimeo toegankelijk. Mask It Like A Pro doet dit niet en kiest tegen de stroom in voor een eigen afspeelplatform dat overigens wel praktisch en overzichtelijk is. De installatieprocedure hiervan is wat mij betreft het enige minpuntje in een overigens inhoudelijk uitstekende training.

Het gebeurt niet zo dikwijls meer dat ik van de eerste tot de laatste minuut aan het scherm gekluisterd zit. Dit lessenpakket heeft daar opnieuw voor gezorgd. Niet enkel de aangeleerde selectietechnieken zijn erg de moeite waard, ook de manier waarop hij zijn lagen opbouwt en groepeert is leerzaam en bruikbaar. Ik heb er heel wat van opgestoken. En dankzij de oefenbestanden bij elk hoofdstuk kan je zelf aan de slag om al deze nieuwe kennis in praktijk om te zetten.

Mask It Like a Pro: The Complete Guide to Layer Masking in Photoshop is verkrijgbaar in de webshop van Farbspiel Photography en kost $84,64 (77 euro).

Layer Masking in Photoshop

1 comment

  1. Pingback:Zwart-wit fotografie, lange sluitertijden en architectuur

Comments are closed.

error: