Composite Photography: videocursus van Erik Almås

Ben je op zoek naar een heldere uitleg over composite photography, een techniek waarbij je in Photoshop delen uit verschillende foto’s samenvoegt zodat een nieuw beeld ontstaat? Of ben je een fotograaf die van een uitdaging houdt en je comfortzone graag eens verlaat? Dan is de Engelstalige videocursus The Complete Guide to Composite Photography, Color, and Composition een aanrader. Erik Almås is een Noorse fotograaf die ondertussen al meer dan vijftien jaar in San Francisco woont en werkt. Hij is voornamelijk actief in de reclamesector en heeft van composite photography zijn handelsmerk gemaakt.

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Inhoud cursus: composite photography

De cursus toont je uiteraard niet enkel hoe je in Photoshop meerdere foto’s naadloos in elkaar laat overvloeien. Er komt heel wat meer bij kijken. Erik heeft speciaal voor deze opleiding een persoonlijk project met vier thema’s uitgewerkt. Hij neemt je telkens mee achter de schermen en vertelt uitvoerig over het concept; de planning en voorbereiding; hoe hij het idee uitwerkt; waarom kleuren, licht en compositie belangrijk zijn; waarom hij tijdens de shoot nog bepaalde elementen wijzigt. Nadien duikt hij urenlang in Photoshop waar hij de foto’s bewerkt en samenvoegt tot één beeld. Dat is kort samengevat wat je van deze 29u durende videocursus kan verwachten.

De idee achter dit persoonlijk project is zeker origineel, maar toch ook wat apart: het uitgangspunt is zijn relatie die na vijf jaar op de klippen is gelopen en de emoties die hiermee gepaard gaan. Elke fase van de breuk giet hij in een thema dat hij van concept tot finaal beeld uitwerkt.

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Tijdens een inleiding van anderhalf uur vertelt hij over de basis van kleuren, licht, schaduwen en compositie, en hoe je er de opnames van de foto’s op afstemt. De stand van de zon is eveneens van groot belang. Voorts heeft hij het over storyboards en moodboards, over locaties zoeken, en welke fotografen, filmmakers en schilders hem inspireren. Hij spoort je trouwens aan om zelf op zoek te gaan naar jouw eigen unieke stijl en wat je boeit. Hij neemt de filters van Instagram als voorbeeld. Waarom spreekt de ene filter je meer aan dan de andere? Ga op zoek naar antwoorden op deze vragen in plaats van filters louter te gebruiken als makkelijke oplossing om van een mindere foto toch iets bruikbaars te maken.

Elk thema krijgt een apart hoofdstuk dat chronologisch is ingedeeld. Erik schetst welke link dit thema heeft met zijn afgesprongen relatie en hoe hij dit in beeld wil brengen. Vervolgens beschrijft hij zijn aanpak en hoe hij een geschikte locatie zoekt. Het visuele aspect zit grotendeels in zijn hoofd. De opnames maken duidelijk dat ook hij af en toe op problemen stoot of dat ideeën toch niet altijd goed blijken te werken. Hij bedenkt dan oplossingen en voorziet alternatieven. Deze fase van het proces is voor de kijker uitermate boeiend omdat Erik gewoon verder praat terwijl de camera loopt zodat je alles kan volgen.

De technische kant is natuurlijk ook belangrijk. Hij denkt niet enkel na over de camera en het objectief, maar eveneens over de hoogte van de camera ten opzichte van het onderwerp of het landschap. Je fotografeert het landschap mét de elementen in gedachten die je achteraf zal toevoegen. Doe je dat niet, dan kan je dat tijdens de nabewerking zuur opbreken.

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Erik blijft genereus informatie delen. Dat blijkt ook tijdens de nabewerking waar we uren over zijn schouder meekijken terwijl hij de verschillende foto’s samenvoegt. De vele aanpassingen en de complexiteit maken meteen duidelijk dat hij aan deze fase van het project enorm veel tijd spendeert. Voor alle duidelijkheid: dit is geen opleiding Photoshop. Zorg dat je zeker een degelijke basiskennis hebt vooraleer je de technieken in deze cursus wil gebruiken voor jouw eigen foto’s.

Composite photography is een techniek die her en der vragen oproept. Kan je dit nog onder de noemer fotografie plaatsen? “Computervaardigheden en Photoshopexpertise maken deel uit van mijn proces”, zegt hij. “Deze hulpmiddelen zijn een verlengde van mijn visie en zorgen ervoor dat ik de beelden kan maken die ik op voorhand in gedachten heb”. Hij beschouwt zichzelf als een beeldenmaker en niet louter een fotograaf.

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Interviews

Twee uitgebreide interviews sluiten deze videocursus af. In het ene praat hij ronduit over zijn carrière, de marketingstrategie die hij hanteert, hoe hij zijn zaak uitbouwt en doelen bereikt, hoe hij reclame maakt voor zijn werk en op welke manier hij potentiële klanten contacteert.

In het tweede interview vertelt Erik over zijn jeugd en geboortestreek, en hoe hij met fotografie in contact is gekomen. Hij gaat ook dieper in wat fotografie voor hem betekent en welke fotografen hem blijven inspireren. Vandaag heeft hij een succesvolle zaak, morgen kan dat anders zijn. Hij kijkt alvast naar de toekomst en houdt er nu al rekening mee dat er mogelijk minder werk zal zijn. De fotografiesector verandert en het is niet evident om vandaag te voorspellen waar je binnen tien jaar zal staan.

Praktisch + inhoudstafel

Deze training is een samenwerking met RGG EDU, een educatieve organisatie die Photoshop- en fotografiecursussen aanbiedt. Na de aankoop kan je de cursus onmiddellijk downloaden. Hou er rekening mee dat het totale pakket maar liefst 26GB groot is. Het bevat dan ook 29u aan videomateriaal en verschillende oefenbestanden per thema waarvan één element ontbreekt. Na elk hoofdstuk krijg je de opdracht om per thema het ontbrekende element te fotograferen waarna je het in Photoshop samenvoegt. Nadien kan je het resultaat delen met leden van een besloten Facebookgroep.

– Introductie (1u34)
– Conversations (7u39)
– The Crash (6u16)
– The Open Vista (6u)
– The Wise Old Man (5u47)
– Interviews (1u44)

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Composite Photography: videocursus met Erik Almås

Besluit + prijs

De prijs van deze videocursus is niet mals. Je betaalt $299, omgerekend is dat een slordige €268. Dat is een flinke som geld. Je kan dit bedrag ook maandelijks aflossen over een periode van twaalf maanden. Inhoudelijk heeft deze cursus gelukkig wel veel te bieden. Ik heb er weinig of niets op aan te merken. De structuur van de cursus is duidelijk en logisch. Je krijgt een boeiende en gedetailleerde uitleg hoe hij deze vier thema’s van pre- tot postproductie heeft aangepakt en uitgewerkt. Dit type fotografie is tijdrovend, hou daar zeker rekening mee. Fotografen die serieus overwegen om de stap te zetten en op zoek zijn naar cursussen over dit onderwerp, nemen best ook deze cursus van Eric Almås in beraad.

Op het YouTubekanaal van RGG EDU kan je een aantal video’s uit deze opleiding gratis bekijken. Zo krijg je een idee wat je mag verwachten. De officiële trailer die je bovenaan dit artikel terugvindt, bevat ook heel wat nuttige informatie.

The Complete Guide to Composite Photography, Color, and Composition is te koop in de online winkel van RGG EDU.

2 comments

  1. In absolute termen is de prijs niet mals. Maar als je bekijkt dat je méér dan één volledige dag aan training krijgt, dan valt het eigenlijk nog wel mee.

Comments are closed.

error: