Craft & Vision eBooks

Sinds geruime tijd ben ik fan van de eBooks uitgegeven door Craft & Vision. Deze webwinkel werd in de zomer van 2009 opgericht en is ondertussen uitgegroeid tot een heuse aanbieder van inspirerende en motiverende eBooks over fotografie. De man achter dit project is de Canadees David duChemin, fotograaf, auteur en lesgever. Naast een reeks succesvolle fotografieboeken heeft hij zijn pijlen eveneens op de markt van eBooks gericht.

De filosofie van duChemin bestaat er in om de vaardigheden en ervaring te verruimen zonder in fotomateriaal te investeren. “Gear is good. Vision is better.”, luidt zijn motto. Tracht met het materiaal dat je ter beschikking hebt, je ding te doen. Wees creatief en creëer oplossingen. Niet het hoe maar het waarom is voor hem het belangrijkste punt om aan te werken. In deze eBooks behoudt hij die filosofie. De onderwerpen die hij behandelt variëren van het zakelijke tot het creatieve aspect, het uitbouwen van en nadenken over je eigen visie en stijl, tips in verband met sluitertijden of diafragma, maar evengoed post-processing technieken in Lightroom of Photoshop waarin hij duidelijk maakt waarom hij bepaalde handelingen uitvoert.

In de reeks The Print & The Process toont de auteur een aantal foto’s van één bepaalde locatie (Venetië, Ijsland, Afrika, Java) waarin vervolgens extra aandacht wordt besteed aan het creatieve proces tijdens deze reizen. De auteur vertelt niet enkel over het technische aspect en hoe hij bepaalde problemen heeft aangepakt, ook de zoektocht naar inspiratie en de frustraties die hiermee gepaard gaan, blijven niet onbesproken.

In hun aanbod bevinden er zich meerdere titels die ik zeker kan aanbevelen. Mijn favorieten zijn Ten, Ten More, Chasing The Look en Drawing The Eye. De driedelige reeks The Magic of Black and White is ook een aanrader. Wil je creativiteit “leren begrijpen” en sta je open voor een benadering met een minieme filosofische of spirituele insteek, zijn The Inspired Eye Volume I & II een niet te missen aankoop.

Ondertussen is het team van auteurs uitgebreid, zelfs de manager van duChemin heeft een eBook geschreven met nuttige tips over de zakelijke kant van fotografie, en hoe je je eigen zaak het best kunnen beheren en doen groeien.

Deze eBooks zijn zowel in PDF als iPad App beschikbaar op de Craft & Vision webstore en kosten 5 USD per titel, omgerekend zo’n 4 euro. Bij de release van een nieuwe titel wordt doorgaans gedurende enkele dagen een korting aangeboden en kost het eBook slechts 4 USD.

9 comments

 1. Inderdaad, het zijn echte aanraders. Ik kocht er aanvankelijk ééntje, maar voor ik het goed en wel besefte had ik ze plots allemaal gekocht… vlot geschreven, overzichtelijke lay-out en er valt heel wat uit te halen. De moeite waard dus..

 2. Ruud, je kan de PDF of App direct downloaden, dus geen verzendkosten, geen papierverspilling, neemt geen plaats in zoals een echt boek dat wel doet.

 3. je hebt wel een apparaat nodig om het te lezen…
  …hoe zit het met de beleving, de kleuren e.d. ?

 4. Ruud, in Adobe Reader kan je het eBook per pagina bekijken of gespreid over twee pagina’s. De foto’s komen zo erg goed tot hun recht. Met de kleuren zit het snor. De iPad kan je zelfs vertikaal draaien zodat de pagina meedraait, erg handig toch.

  Vandaag de dag beschikken de meesten toch over een computer of laptop of iPad, dat vormt dus geen probleem om deze eBooks te lezen. Niet vergeten dat deze leveranciers makkelijker eBooks zullen verkopen vanwege de laagdrempeligheid van de aankoop: enkele muisklikken en het eBook staat op de computer. Dat speelt ook wel mee in het succes van deze markt. En op de laptop of iPad kan je meerdere eBooks meenemen, je hoeft dus niet meer te sleuren met papieren boeken en magazines. Ik heb onlangs een magazine gekocht, OneLight Field Guide van Zack Arias. Dat was een gedrukt magazine, kostte me met verzendkosten ongeveer 25 euro wat ik toch serieus veel geld vond. Deze uitgave leende zich anders wel perfect om via een eBook gepubliceerd te worden en dan was de prijs aanzienlijk lager geweest.

 5. Pingback:Making the Image (David duChemin), review eBook

 6. Pingback:eBook: Foto omzetten naar zwart wit met Lightroom - Fotografieblog

 7. Pingback:Over straatfotografie, een eBook van Willem Wernsen - Fotografieblog

Comments are closed.

error: