Opleiding

Craft & Vision eBooks

Sinds geruime tijd ben ik fan van de eBooks uitgegeven door Craft & Vision. Deze webwinkel werd in de zomer van 2009 opgericht en is ondertussen uitgegroeid tot een heuse aanbieder van inspirerende en motiverende eBooks over fotografie. De man achter dit project is de Canadees David duChemin, fotograaf, auteur en lesgever. Naast een reeks succesvolle fotografieboeken heeft hij zijn pijlen eveneens op de markt van eBooks gericht.

De filosofie van duChemin bestaat er in om de vaardigheden en ervaring te verruimen zonder in fotomateriaal te investeren. “Gear is good. Vision is better.”, luidt zijn motto. Tracht met het materiaal dat je ter beschikking hebt, je ding te doen. Wees creatief en creëer oplossingen. Niet het hoe maar het waarom is voor hem het belangrijkste punt om aan te werken. In deze eBooks behoudt hij die filosofie. De onderwerpen die hij behandelt variëren van het zakelijke tot het creatieve aspect, het uitbouwen van en nadenken over je eigen visie en stijl, tips in verband met sluitertijden of diafragma, maar evengoed post-processing technieken in Lightroom of Photoshop waarin hij duidelijk maakt waarom hij bepaalde handelingen uitvoert.

In de reeks The Print & The Process toont de auteur een aantal foto’s van één bepaalde locatie (Venetië, Ijsland, Afrika, Java) waarin vervolgens extra aandacht wordt besteed aan het creatieve proces tijdens deze reizen. De auteur vertelt niet enkel over het technische aspect en hoe hij bepaalde problemen heeft aangepakt, ook de zoektocht naar inspiratie en de frustraties die hiermee gepaard gaan, blijven niet onbesproken.

In hun aanbod bevinden er zich meerdere titels die ik zeker kan aanbevelen. Mijn favorieten zijn Ten, Ten More, Chasing The Look en Drawing The Eye. De driedelige reeks The Magic of Black and White is ook een aanrader. Wil je creativiteit “leren begrijpen” en sta je open voor een benadering met een minieme filosofische of spirituele insteek, zijn The Inspired Eye Volume I & II een niet te missen aankoop.

Ondertussen is het team van auteurs uitgebreid, zelfs de manager van duChemin heeft een eBook geschreven met nuttige tips over de zakelijke kant van fotografie, en hoe je je eigen zaak het best kunnen beheren en doen groeien.

Deze eBooks zijn zowel in PDF als iPad App beschikbaar op de Craft & Vision webstore en kosten 5 USD per titel, omgerekend zo’n 4 euro. Bij de release van een nieuwe titel wordt doorgaans gedurende enkele dagen een korting aangeboden en kost het eBook slechts 4 USD.

Gerelateerde berichten

9 Reacties

 • Reageer
  Stijn
  14 januari 2011 at 23:51

  Inderdaad, het zijn echte aanraders. Ik kocht er aanvankelijk ééntje, maar voor ik het goed en wel besefte had ik ze plots allemaal gekocht… vlot geschreven, overzichtelijke lay-out en er valt heel wat uit te halen. De moeite waard dus..

 • Reageer
  Serge
  15 januari 2011 at 13:19

  Stijn, goed te horen dat de eBooks je verwachtingen inlossen!

 • Reageer
  ruud
  15 januari 2011 at 21:02

  waarom in e-book formaat ? heeft het voordelen ?

 • Reageer
  Serge
  16 januari 2011 at 09:58

  Ruud, je kan de PDF of App direct downloaden, dus geen verzendkosten, geen papierverspilling, neemt geen plaats in zoals een echt boek dat wel doet.

 • Reageer
  ruud
  16 januari 2011 at 17:49

  je hebt wel een apparaat nodig om het te lezen…
  …hoe zit het met de beleving, de kleuren e.d. ?

 • Reageer
  Serge
  16 januari 2011 at 21:50

  Ruud, in Adobe Reader kan je het eBook per pagina bekijken of gespreid over twee pagina’s. De foto’s komen zo erg goed tot hun recht. Met de kleuren zit het snor. De iPad kan je zelfs vertikaal draaien zodat de pagina meedraait, erg handig toch.

  Vandaag de dag beschikken de meesten toch over een computer of laptop of iPad, dat vormt dus geen probleem om deze eBooks te lezen. Niet vergeten dat deze leveranciers makkelijker eBooks zullen verkopen vanwege de laagdrempeligheid van de aankoop: enkele muisklikken en het eBook staat op de computer. Dat speelt ook wel mee in het succes van deze markt. En op de laptop of iPad kan je meerdere eBooks meenemen, je hoeft dus niet meer te sleuren met papieren boeken en magazines. Ik heb onlangs een magazine gekocht, OneLight Field Guide van Zack Arias. Dat was een gedrukt magazine, kostte me met verzendkosten ongeveer 25 euro wat ik toch serieus veel geld vond. Deze uitgave leende zich anders wel perfect om via een eBook gepubliceerd te worden en dan was de prijs aanzienlijk lager geweest.

 • Reageer
  Making the Image (David duChemin), review eBook
  8 augustus 2015 at 20:49

  […] Canadese fotograaf en auteur David duChemin heeft onlangs bij Craft&Vision een nieuw Engelstalig eBook gepubliceerd: Making the Image, waarin hij 35 vragen voorlegt die het […]

 • Reageer
  eBook: Foto omzetten naar zwart wit met Lightroom - Fotografieblog
  11 augustus 2015 at 23:08

  […] Lightroom 5 Ontmaskerd en lesgever van Lightroomworkshops, mag als eerste Belgische auteur bij Craft & Vision een eBook publiceren: The Power of Black and White. In Adobe Lightroom & Beyond. A […]

 • Reageer
  Over straatfotografie, een eBook van Willem Wernsen - Fotografieblog
  18 november 2015 at 20:15

  […] eBook is zijn eerste publicatie bij de Canadese uitgeverij Craft & Vision en tevens zijn eerste eBook ooit. Willem vertelt hierover dat deze digitale vorm van publiceren […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: