Fotomateriaal reisfotografie

Fotomateriaal op reis (2008)

posted in Fotomateriaal

Fotomateriaal op reis (2008)

Crumpler fototas

Sinds mijn recente bezoeken aan Egypte en Jordanië krijg ik wel eens de vraag welk fotomateriaal er zoal in mijn fototas zit. In de e-mails die de bezoekers me sturen, staat doorgaans een hele opsomming van bodies en lenzen. Blijkbaar kunnen velen niet beslissen welk materiaal ze nu precies moeten meenemen. Jaren geleden worstelde ik met dezelfde problematiek. Je hoeft niet per sé alles mee te sleuren wanneer je op voorhand duidelijk bepaalt welke soort foto’s je wilt maken. Kortom, bedenk een concept waaraan je wil werken tijdens je reis. Aan de hand van deze doelstellingen kies je uit je beschikbare materiaal datgene dat hierbij het best aansluit. Zo ga ik de laatste jaren te werk wanneer ik op reis vertrek.

Crumpler Shrinkle fototas
Een aantal jaren geleden kocht ik een Lowepro Nature Trekker AW II. Een gigantische rugzak met veel opbergmogelijkheden, waterdicht, uitgerust met allerlei handige opties en een verstelbaar draagsysteem. Niet goedkoop. Ondanks de lovende commentaren heeft deze tas bij het dragen nooit erg “lekker” aangevoeld. Bijgevolg verdween deze tas in de kast om dienst te doen als opbergtas om nadien uiteindelijk verkocht te worden.

Na wat zoeken en twijfelen werd mijn volgende fototas een Crumpler Shrinkle (zie foto boven, een model dat ondertussen niet meer bestaat). Minder groot en minder opvallend dan de Lowepro, maar verdorie wat voelt die Crumpler erg goed aan! Ik gebruik ze tot op vandaag nog steeds met veel plezier.

Crumpler Shrinkle binnenaanzicht
In de tas heb je binnenin de mogelijkheid om een laptophoes te bevestigen zodat je laptop ook netjes en veilig ingepakt zit. Vermits ik er geen heb, leg ik meestal mijn regenjas of een fleece op de plaats van de hoes.

Op de foto hieronder kan je de indeling van de fototas bekijken. Ik kan mijn Nikon D3 met 24-70mm f/2.8 én zonnekap een plaats geven. Wel erg handig. Aan de rechterkant waar de draagriem zich bevindt, komt de Nikon D300 met batterypack. Wat meteen opvalt aan deze foto is dat de D3 een beetje boven de rand uitsteekt wat maakt dat de ritssluiting van dit opbergvak niet vlot sluit. Hetzelfde probleem doet zich voor met de D300 en batterypack bevestigd. Een ander nadeel is de kromming van de rugzak naar boven toe waardoor je onderaan vanwege de diepte weliswaar een body kunt opbergen, maar vanwege de versmalling bovenaan enkel nog klein materiaal kwijt kan. Een euvel dat zich niet voordoet als je een standaard body meeneemt zonder batterypack. In mijn geval is het (een beetje) storend. Ik kan jullie nu reeds verklappen dat ik momenteel een andere fototas aan het testen ben waar dit probleem zich niet stelt en waar de indeling bovendien veel praktischer uitvalt. Later hierover meer.

Crumpler fototas

Welke fotomateriaal zit er in de tas?

 • Nikon D3 met 24-70mm f/2.8
 • Nikon D300
 • 105mm f/2.8
 • Nikon SB600 flitser
 • PD7X draagbare harde schijf 60GB
 • Extra AA batterijen voor de flash
 • Extra batterijen voor D300 en D3
 • Compact flash kaartjes (2x 8GB, 2x 4GB, 2x 2GB, 2x 1GB)
 • Reinigingsdoekjes voor body en objectieven
 • Moleskine Pocket Sized Ruled Notebook
 • Apple iPod met omgevingsgeluiddempende oortjes van Sony
 • Sanihand: desinfecterende en reinigende gel voor de handen
 • ROC Minesol zonnecrème factor 30
 • Ray-Ban RB3331 zonnebril
 • Baseball cap
 • Canon Ixus 75

Op het moment van mijn reis naar Egypte beschikte ik niet over hetzelfde materiaal dan vandaag het geval is. Voor deze reis was het materiaal vrijwel identiek aan de bovenstaande lijst, op deze drie items na:

 • Nikon D300 met 14-24mm f/2.8
 • Nikon D200 met 85mm f/1.8
 • Extra batterijen voor D200/D300

Stof en zand
Vermits Jordanië grotendeels woestijnland is en er door de wind bijgevolg veel zand en stof in de lucht hangt, heb ik mijn 24-70mm nooit van de D3 gehaald. Ik heb om die reden geopteerd voor deze combinatie vermits deze standaardzoomlens me voldoende flexibiliteit biedt. Vanwege de beperkte ruimte in de rugzak en vanwege het stof, heb ik mijn 105mm enkel in de hotelkamer of op de bus op de D300 bevestigd.

Zowel in Egypte als Jordanië waren mijn bodies op het einde van de dag “bedolven” onder het stof. Een reiningingsbeurt (met een stofvrij doekje van Hama, niet afgebeeld op de foto’s) drong zich dan ook elke avond op. Ik had wel vochtige doekjes mee maar heb ze niet elke dag gebruikt. Ik ben geen grote voorstander van deze doekjes, maar momenteel heb ik geen weet van enig alternatief. Indien jullie andere oplossingen gebruiken, hoor ik het graag.

Opladers en andere kabels
Opladers en andere kabels gaan mee in de hoofdbagage en blijven tijdens de daguitstappen op de hotelkamer. Ik tracht steeds om enkel de meest noodzakelijke laders in te pakken. Zo heb ik geen AA-batterijoplader meegenomen vermits ik voldoende reservebatterijen voor mijn SB600 voorzien had. Met vier setjes kan ik zeker een week verder. Welke opladers heb ik dan wel meegenomen? Uiteraard de laders voor de Nikon-batterijen en voor mijn iPod. Voorts heb ik nog een universele adapter ingepakt die ik noch in Egypte noch in Jordanië heb moeten gebruiken.

Backups
Ik gebruik al enkele jaren een PD7X draagbare harde schijf van 60GB om mijn kaartjes te backuppen. Eerlijk gezegd is deze schijf dringend aan vervanging toe. Niet alleen is het overzetten erg traag geworden, soms is er al eens een bestand beschadigd en dan ben ik blij dat die foto nog op één van de niet-geformateerde kaartjes staat. Dit is erg vervelend. Gelukkig heb ik deze schijf niet nodig tijdens commerciële opdrachten, ik heb voldoende kaartjes om de dag door te komen. Als vervanger denk ik aan het merk Nexto dat vorig jaar op Photofacts in een review aan bod gekomen is.

Tandenborstel
Een voorwerp dat niet op de foto staat, is een tandenborstel. Niet een exemplaar waarmee ik de tanden poets, die zit in de toiletzak, maar een oude tandenborstel om bij dringende gevallen de camerabody te reinigen. In december 2001 heb ik het Paaseiland bezocht en tijdens een wandeltocht beklom ik de vulkaan Rano Raraku. Het pad naar de rand van de vulkaan was erg steil en modderig. Plotseling gleed ik weg en zakte een drietal meter naar beneden. Mijn Nikon F5 hing op dat moment rond mijn nek en belandde volop in de modder. Paniek overmeesterde mij. De camera was volledig besmeurd met modder. Het meeste kon ik verwijderen maar toch bleef er een laagje aankleven. Eenmaal thuis heeft een bediende van een lokale fotowinkel me aangeraden om een tandenborstel te bevochtigen en met kleine draaiende bewegingen (Wax On, Wax Off) het vuil te verwijderen. Eerlijk gezegd was ik nogal sceptisch, maar na een half uurtje of zo was de resterende modder helemaal verwijderd! De oude tandenborstel bleek erg efficient om in de kleine hoekjes stof en ander vuiligheid te verwijderen. Sindsdien gaat er steeds eentje mee in de fototas 🙂

Geen Strobist-materiaal?
Zoals jullie merken, heb ik haast geen Strobist-materiaal meegenomen. Het was ook niet mijn bedoeling om mensen met flitslicht te portretteren. David “Strobist” Hobby is onlangs naar Centraal Amerika afgereisd en hij had uiteraard wel zijn flitsmateriaal mee. De inhoud van zijn fototas vind je hier.

15 comments

 1. Hoi Serge..
  Shame on me maar ik heb je blog nooit echt gevolgd ondertussen wel helemaal bijgelezen.
  Wat me intrigeert is je reisfotografie. Beetje jaloers ook omwille van het feit dat je de beelden echt mooi weet vast te leggen.
  Vooral Tsjernobil heeft me ontzettend geraakt nét ik van een nachtmerrie ben verlost omdat ik enkele maanden geleden veel heb gelezen en reportages heb gezien hierover. Ik heb er zelfs een werkje over gemaakt met m’n dochtertje als model. Ben er lang niet goed van geweest maar swat…

  Mocht je tandenborstel ooit versleten geraken, ik denk dat ik er nog wel eentje heb die ik niet meer gebruik, GRATIS!

  Ik blijf je volgen,
  Heel mooi blog,
  Groetjes,
  jasper

 2. leuk inkijkje. ik heb 2 vragen:
  – waarom de naamstickers op je lenzen ?
  – wat geeft de weegschaal aan als je de volle tas er op zet ?

 3. Leuk om eens in andermans reistas te loeren 🙂
  Ben ook zo’n Moleskineman, maar mij favoriete reistas is de Slingshot omdat ik deze heel snel op mijn buik kan ‘slingen’ om dan daar halfopen te laten staan voor een eindje.
  Die Ixus voelt zich waarschijnlijk niet lekker onder die Nikonians riem 🙂

 4. @Ruud
  Die naamstickers zijn een test. Ik wou bepaald materiaal ‘taggen’ zodat het duidelijk herkenbaar is. Sommige fotografen gebruiken gekleurde stickers, anderen hebben ook naamstickers maar dan minder groot. Het is wat zoeken naar een elegante oplossing 🙂 Op mijn Manfrotto statiefjes en Swivel/Umbrella adapter heb ik die stickers ook aangebracht. Onlangs was er iemand bij mij op bezoek die gelijkaardig materiaal meehad. Na het bezoek bleek hij een item vergeten en wanneer ik mijn materiaal niet had getagged, was het gokken welk item van hem was.

  Hoeveel de tas weegt weet ik niet, nooit gewogen, maar ik schat ergens 6 kilogram.

  @ Kristof: de Ixus vecht niet met de Nikons 🙂 Het zijn goede vrienden 🙂
  Een slingshot lijkt me erg handig al weet ik niet of de tas voldoende groot zou zijn. Kata heeft een gelijkaardige tas die me ook aanspreekt.

  @ Piet: ik kijk al uit naar jouw bijdrage; dergelijke artikels zijn voor mij erg interessant om te lezen. Crumpler heeft goede tassen in hun assortiment en zoals je aangeeft zijn ze heel onopvallend.

 5. Ik heb me ook een Crumpler gekocht, maar een Messenger Bag. Super materiaal, en er staat niet in koeien van letters ‘Hier zit al mijn fotomateriaal in’ op geschreven.
  Ik zit met een gelijkaardig keuzeprobleem van ‘wat neem ik mee en wat niet’. Zal er binnenkort ook een postje aan wijden…

 6. Interessant! Je lenskap op de lens kunnen laten is voor mij nu ook een must geworden. Ik heb een Case Logic fotorugzak (SLR-7), en voor korte trips (2-3 dagen) kan ik er zelfs wat kleren in kwijt. Het lijkt me wel lastig om op deze manier rond te lopen met 2 bodies (zoals op de foto).

 7. Bart, de Optech straps zijn gelukkig voldoende comfortabel om een zware combinatie van body en lens te dragen, al ben ik wel op zoek naar alternatieven zoals de BlackRapid strap.
  Jouw Case Logic fototas ziet er anders ook wel heel praktisch uit.

 8. Handige tip voor frequent flyers: de Ipod Photo (zal ondertussen wel een versie van bestaan die ook video’s kan afspelen en koffie kan zetten): met een (extra) kabeltje kan je foto’s direct van je fototoestel naar je Ipod laden. Dus geen extra harde schijf meer nodig (en geen extra lader).
  Ik heb de mijne in 2006 gekocht en er kan 20Gb aan muziek/foto’s/computerbestanden op. Ondanks het feit dat ik telkens met een 800 foto’s terug kom, raak ik nooit aan de maximumcapaciteit (er staan ook nog een 140-tal CD’s op).
  Enige nadeel: de transfert vreet wel energie uit de batterijen, je kan niet tegelijkertijd een lader aansluiten.

 9. Interessant!
  Ik bespaar ruimte met de body’s ( D300 met D80) Dat scheelt ook een stuk qua gewicht én kosten bij diefstal of accidentjes die wel eens voorvallen bij dergelijke reizen.
  Daarentegen neem ik heel wat meer lenzen meer omdat ik ook aan natuurfotografie doe en dat is ook weer een gedoe…
  Wel grappig dat petje tussen het fotomateriaal 😉

Comments are closed.

error: