Piet Van den Eynde - Tussen Licht & Lightroom, Vol. 01

Cursus: Tussen Licht en Lightroom, VOL 1

posted in Opleiding

Cursus: Tussen Licht en Lightroom, VOL 1

‘Tussen Licht en Lightroom’ is een nieuwe reeks Nederlandstalige videotutorials van auteur en fotograaf Piet Van den Eynde waarbij hij telkens voor één foto stapsgewijs het hele creatieve proces van A tot Z toont. Wil je weten hoe Piet tijdens de opname en de post-processing te werk gaat en welke technieken hij hierbij hanteert? Dan is dit de geknipte tutorial voor jou!

Welk materiaal gebruik je voor dit soort foto’s?

In de eerste drie hoofdstukken vertelt Piet uitgebreid over het materiaal dat hij voor deze foto gebruikt heeft. De uitleg die hij hier deelt, is interessant en leerrijk. Heb je al eerder bij hem een (flits)boek gekocht of workshop gevolgd, dan zal een deel van de informatie vertrouwd in de oren klinken. Een opfrissing af en toe kan zeker geen kwaad.

Voor de lichtopstelling volgt Piet het motto van fotograaf Gregory Heisler, nl. motivating the practical: ervoor zorgen dat de belichting die je er met flitslicht in stopt, logisch zou kunnen zijn.

Voor de foto uit deze tutorial maakt hij meerdere opnames die je nadien kan combineren in Photoshop. De overtollige delen van de foto kan je via laagmaskers verwijderen. Piet verduidelijkt hierbij de redenering achter deze manier van werken. Hij legt uitvoerig uit wat er met licht gebeurt wanneer dat kort of ver van het onderwerp staat en waarom de flitskracht van de flitsers ook een belangrijke factor is. Deze technieken zijn zeker niet nieuw, maar je krijgt wel een heldere uitleg hoe hij hier te werk is gegaan.

Hij maakt ook duidelijk dat je met budgetvriendelijk materiaal dezelfde resultaten kan behalen. Zo blijft het voor iedere (hobby)fotograaf financieel haalbaar. Met betaalbare flitsers en softboxen van Godox haal je heel degelijk materiaal in huis zonder dat je een orgaan moet verkopen.

Een volgend hoofdstuk gaat over het nut van een back-up op locatie en hoe je hierbij het best aan de slag gaat. Piet gebruikt hiervoor tegenwoordig de DJI Lacie Copilot BOSS waarover hij een korte presentatie geeft.

Hoofdstuk zes en zeven tonen hoe je foto’s in Lightroom importeert en selecteert. Piet vertelt in detail hoe hij hier te werk gaat en geeft een uitgebreid inzicht in zijn werkwijze. Deze informatie komt uiteraard al aan bod in zijn Lightroomboeken, maar het blijft zeker een nuttige aanvulling in deze tutorial.

Beeldbewerking

Vanaf hoofdstuk acht begint de beeldbewerking van de foto uit deze tutorial. Hiervoor gebruikt Piet hoofdzakelijk Lightroom en Photoshop, maar hij toont ook hoe je de foto in Bridge kan voorbereiden voor het geval je niet met Lightroom werkt. Als voorbereiding krijg je eveneens een korte toelichting over werken met lagen, aanpassingslagen en laagmaskers in Photoshop, net omdat dit een cruciaal onderdeel is van de workflow bij deze foto.

Cursus: Tussen Licht en Lightroom, Vol. 01

Eenmaal de foto’s zijn samengevoegd en overtollige delen zijn weggevaagd, is huidretouche de volgende stap. Frequency Separation is de methode die men hiervoor meestal hanteert. Hoe verder je hierin gaat, hoe meer je het eindresultaat beïnvloedt. Een portret kan er hierdoor eerder fake en plastic uitzien. Deze techniek kent voor- en tegenstanders, maar als je het voorzichtig toepast, is het een meerwaarde in de bewerking. Voor deze foto van ballerina Vicky is het eerder optioneel, zoals Piet ook aangeeft, want frequency separation komt meer tot zijn recht bij close-up portretten. Deze bundel bevat trouwens een handeling (action) voor Frequency Separation die je aan Photoshop kan toevoegen.

Doordrukken en tegenhouden is een klassieke techniek die uit de analoge donkere kamer afkomstig is. Hiermee kan je het onderwerp meer volume geven en bepaalde onderdelen meer of minder accentueren.

De laatste stap in de beeldbewerking is color grading, m.a.w. creatief spelen met kleuren. Piet toont hoe je dit aan de hand van presets en creatieve profielen zowel in Lightroom als in Photoshop kan toepassen. Net als voor frequency separation, en voor doordrukken en tegenhouden, bestaan er voor color grading, of kleurgradatie, tal van plugins die alle nodige handelingen onder één muisklik bundelen.

Bonusvideo’s

In de eerste bonusvideo toont Piet hoe je de meegeleverde presets en het creatieve profiel in Lightroom installeert. De andere video gaat over de configuratie van een Wacomtablet en bijhorende pen.

Prijs

Tot 14 juni 2019 betaal je voor deze tutorial €29,95 in plaats van €49,95. De downloadbare bundel bevat meer dan 200 minuten video, twee originele hoge resolutie RAW oefenbestanden, tien Lightroom Freesets, 1 bonus Creative Profile en een Frequency Separation handeling. Je ontvangt bij een bestelling vóór 14 juni bovendien gratis Piet’s nieuwe Textures Vol. 02 met daarin 25 hoge resolutie texturen en achtergronden.

‘Tussen Licht en Lightroom’ is verkrijgbaar in de webshop van Piet.

Besluit

Zijn talrijke boeken en workshops over flitsfotografie en Lightroom zijn al jaren een referentie op de Nederlandstalige markt. En ook in deze nieuwe reeks tutorials stelt hij niet teleur. Piet deelt zijn creatieve denkproces van opname tot finale afwerking van de foto. En daar blijft het niet bij. Doorheen de tutorial geeft hij ook nuttige tips & tricks over back-uppen, werken met Lightroom en Photoshop, of de Wacomtablet. Deze tips zorgen voor een relevante en waardevolle aanvulling wat maakt dat deze nieuwe reeks zeker de moeite waard is om in huis te halen. Het is een ideale combinatie van flitsfotografie en beeldbewerking in één cursus. Wij zijn alvast benieuwd naar de volgende delen uit deze serie.

Voor en na

error: