Digitale fotoalbums: Asukabook

posted in Recensies

Digitale fotoalbums: Asukabook

Vorige maand heb ik bij het Europese filiaal van Asukabook mijn eerste fotoboek besteld. Vanwege de standaard verwerkingstijd van vier weken viel het boek pas een paar dagen geleden in de bus.

Details van mijn bestelling:

– 6 kleurendruk (nieuw sinds december 2008)
– Type boek: Book Bound EX
– Cover: harde cover met zwarte hoes
– Afwerking: Varnish (situeert zich tussen glossy en mat)
– Aantal pagina’s: 30
– Formaat: 20,3 op 27,9 cm (nieuw formaat sinds begin december 2008)

Pluspunten

– De printkwaliteit van de foto op de cover is erg goed, even goed als de foto’s binnenin het boek. De foto op de cover is meer dan voldoende scherp.

– De afwerking van de cover en de binding is onberispelijk. De materialen die hier gebruikt worden, zijn van topkwaliteit.

– De beschermende flap rond de cover is gemaakt van een stevig en dik papier waarop dezelfde foto als die op de cover wordt geprint. De kwaliteit van deze flap is eveneens uitstekend.

– De extra hoes rond het fotoboek zorgt voor een stijlvol cachet. Enkel verkrijgbaar in rood en zwart. De tekst op deze hoes kan je zelf kiezen.

Digitale fotoalbums: Asukabook

– De kwaliteit van het papier is voortreffelijk. Het is voldoende dik en voelt tegelijk soepel en aangenaam.

– De kwaliteit van het drukwerk is uitmuntend. De kleuren zijn even sprankelend als op het scherm.

– De kleuren zijn erg accuraat. Dankzij het drukprofiel dat Asukabook op hun website ter beschikking stelt, kan je de kleuren voor het drukwerk in Photoshop softproofen zodat je een idee krijgt hoe de foto’s zullen worden geprint. Een advies: hercalibreer je monitor net voordat je foto’s gaat bewerken die je in een fotoboek zal gebruiken.

– Mijn zwart-wit foto’s vertonen geen kleurzweem. De donkere partijen tonen mooie diepe zwarten.

– Het digitaal raster dat je in dergelijke digitale fotoboeken wel eens opmerkt, is niet zichtbaar.

Digitale fotoalbums: Asukabook

Minpunten

– De fotoboeken zijn niet goedkoop, zeker niet als je de grotere formaten of zelfs een lederen cover kiest. Dit fotoboek kost een veelvoud van wat een gelijkaardig fotoboek bij Blurb gekost heeft. Je krijgt voor die prijs ook wel heel wat terug voor je geld.

– Het aantal pagina’s is op voorhand bepaald, je kan enkel kiezen uit 20, 30, 40, 60 of 80.

– Ondanks de recente uitbreiding van het aantal formaten, ontbreekt er nog een (groot) horizontaal formaat dat Blurb wel heeft.

– Er is geen software beschikbaar waarmee je het fotoboek makkelijk kan samenstellen. Dergelijk programma zou zeker en vast tijdbesparend werken. Momenteel krijg je blanco templates ter beschikking waarmee je de layout in Photoshop zelf dient vorm te geven. Je kan eventueel templates maken in Adobe Indesign, maar dan ben je genoodzaakt om een bijkomend (duur) programma te kopen en het aan te leren.

Digitale fotoalbums: Asukabook

Besluit

Ik ben enorm te spreken over de kwaliteit van het fotoboek in zijn geheel. Zowel de cover, het drukwerk en de algemene afwerking zijn van een hoog niveau.

Gebruikers van Asukabook mogen hun ervaringen gerust via de commentaren laten weten. Werk je om welke reden dan ook liever met een andere leverancier, mag je uiteraard ook hierover een bericht nalaten.

19 comments

 1. Nou dat ziet er zeker erg goed uit dat boek! En natuurlijk wat jij er allemaal over te vertellen hebt ga ik er zeker ook eens naar kijken of ik ooit zoiets ga laten maken 😀

 2. Goed om te horen dat er een firma is die een drukprofiel levert zodat je tenminste je beelden goed voor druk kan zetten. Tot nu toe waren mijn ervaringen met bvb. apple dat de boeken veel te donker werden afgedrukt vgl met inkjet. Had ook op Photokina even door een paar voorbeeldboeken gebladerd en was toen daar ook niet echt onder de indruk.
  Bedankt voor de post.

 3. Mooie post! Nu kan ik met een gerust gemoed de postbode zien afkomen.
  Wat ik net zo fijn vond aan het ontwerpen van mijn Asuka boek is dat je met hun Photoshop templates totale vrijheid hebt. iets waar ik mij bij Blurb heel vaak aan gestoord hebt.

  Van zodra hij binnen is volgt ook bij mij een verslagje.

 4. MJ, mijn zwart-wit foto’s worden heel goed geprint, ze vertonen geen kleurzwemen en de schaduwpartijen zijn mooi doortekend. Je moet wel niet vergelijken met een barietprint.

  Joris, die totale vrijheid vind ik ook wel belangrijk hoor, maar een software programma waar ik zelf templates kan aan toevoegen, zou wat mij betreft een meerwaarde kunnen betekenen. Ik kijk alvast uit naar jouw verslag!

 5. Ik (en mijn klanten) waren al uitermate tevreden van twee Asukabooks die nog met het vierkleuren-procédé gemaakt werden. Het ziet er naar uit dat de kwaliteit nog verbeterd is. Ben alvast benieuwd.
  Ik heb ook een boontje voor Varnish. ‘Glossy’ is echt wel spiegelglad en geeft snel problemen met vette vingers.
  Je kan overigens tot 2 of 3 sample boeken per jaar bestellen met (dacht ik) 30% korting. Voorwaarde is wel dat je logo in het groot op staat (zodat je het niet kan gebruiken om door te verkopen).

  Ik doe mijn layouts in Indesign. Het is één keer werk om ze aan te maken, maar daarna heb je heel wat flexibiliteit die je in Photoshop mist.

 6. Serge,

  Ziet er prima uit! Ikzelf was vorige maand bij drukkerij Geers-Offset in Oostakker bij Gent en kon daar even een model van fotoboek inkijken. Zij werken met een Kodak machine (van je welste!) en leveren diverse groottes en kwaliteiten. Zij hebben onder andere wel dat grote formaat én leveren wel de opmaaksoftware via Internet. Zeker de moeite om er een binnen te springen als je in de buurt bent. Zo zie je direct welke kwaliteit ze in huis hebben. Zie ook de topic Nieuwe Fotoservice op mijn blog.

  Grtz

  Jürgen

 7. Bedankt voor je review. Stond net op punt om een album te bestellen, maar twijfelde nog. Ik ga de stap naar asuka toch eens wagen.

 8. Interessante topic. Ik zocht al langer een goede leverancier voor de publicatie van een fotoboek met hoge kwaliteit. Ik denk dat ik hem, met het lezen van deze topic, gevonden heb 🙂

 9. Ziet er heel goed uit.
  Misschien laat ik daar ook wel een boek drukken van mijn grafisch werk (voor als ik moet gaan soliciteren:))
  Ik veronderstel dat je de pagina’s volledig zelf kan indelen? (niet zoals de standaard online printservices)

 10. Serge,

  Hier bij Imag’In fotografie gebruiken we Photojunction ) voor het layout-en van onze albums. Kubota heeft ook enkele PS actions die kunnen helpen ). Zelf heb ik er geen ervaring mee.

 11. Goed om te horen dat je mijn ervaringen deelt! Het boek is inderdaad prijzig, maar dit is (zoals ik al eerder heb gezegd) het enige digitaal gedrukte album dat ik als trouwalbum durf te verkopen 😉

 12. Heb ‘m vorige week binnen gehad en m’n bevindingen komen grotendeels overeen met de jouwe.
  ‘k Zal er ook nog een blogpostje aan wijden 😉

 13. Jef, ik ben erg benieuwd naar jouw artikel en foto’s van het boek. Als je in het artikel een link wilt plaatsen naar mijn artikel is dat ook handig voor andere geïnteresseerden. Thanks!

 14. Ewoud, de prijzen worden pas zichtbaar wanneer je je bij hen als fotograaf met een geldig BTW-nummer registreert.

 15. Ziet er heel mooi uit, lees dit nu pas. Licht het echter aan mij of kun je nergens de prijzen van de asukaboeken bekijken?

Comments are closed.

error: