Digitale fotoalbums: een zoektocht naar kwaliteit

Sinds digitale fotografie enkele jaren geleden uit de startblokken is geschoten, rijzen online printlabo’s als paddestoelen uit de grond. En niet iedereen ziet door de bomen het bos nog, een probleem dat zich evenzeer stelt wanneer je een digitaal fotoalbum wilt laten drukken. De zoektocht naar een goede leverancier verloopt niet altijd vlot. Jan Verbeke heeft naar eigen zeggen nare ervaringen gehad met tictacphoto en is sindsdien op zoek naar leveranciers waar je kwalitatieve albums kan laten drukken.

Ik speelde al langer dan vandaag met de idee om mijn ervaringen hierover te delen. Momenteel heb ik slechts een handvol kleine boekjes, van Asukabook, Blurb en Photoways. Vermits ik dergelijke service ook definitief aan klanten wil aanbieden, ben ik dus zelf op zoek naar firma’s die kwaliteit leveren. Vandaag heb ik voor mijn ouders bij Blurb alvast een groot album met vakantiefoto’s van Egypte besteld, een mengeling van foto’s uit mijn DSLR en hun compactcamera. Deze maand ben ik ook van plan een persoonlijk portfolioboek bij Asukabook te bestellen. Eenmaal de albums geleverd zijn, zal ik mijn ervaringen in een artikel neerpennen.

Ik heb nog niet samengewerkt met Fotobuch, Graphistudio (ik heb ondertussen met een vertegenwoordiger contact gehad), Vakcolor, enz. Jullie ervaringen met digitale fotoalbums zijn daarom steeds meer dan welkom in de commentaren.

33 comments

 1. MJ, met Albumprinter heb ik nog geen ervaring.

  Robbie, Blurb zou kwaliteit bieden, maar volgens dat ik vernomen heb eerder bij de grote formaten omdat die op een andere (lees: betere?) printer worden gedrukt. Mijn boekje van Blurb is een klein formaat en daarvan is de kwaliteit niet zo denderend.

 2. Afwerking van Blurb is mooi en de prijs is ook aardig, maar van de printkwaliteit (ook ik heb enkel ervaring met de kleinere formaten) val ik toch ook niet achterover. Ik heb vorige week op de fotoclub een mooi resultaat gezien van myphotobook. Ook pixum zou bij velen goede scores halen, maar ik heb nog niets (kunnen) laten maken bij die laatste twee. Asukabook staat wel bekend als zeer kwalitatief, maar de prijs is er ook wel wat naar, niet? Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen!

 3. Ik heb alleen ervaring met http://www.photobuch.de , en dit op aanraden van de man achter de foto’s van . Ze leveren snel en betrouwbaar. Ook positief is dat de software flexibel, wat niet kan gezegd worden van software van myphotobook.be (tot vrijdag een actie op de site van het Nieuwsblad). Goed om te weten is dat ze via hun software ook het formaat 30 op 30 aanbieden. Spijtig van hun Duits, maar de software kan je wel naar het Engels omzetten en ze durven nogal eens donkerder afdrukken dan de foto op het scherm. Wat ook is interessant is, is dat ze werken met formaten vanaf 16 bladzijden.

 4. Ik heb gewerkt met de Hema(is die ook in Belgie?), niet slecht, maar geen constante kwaliteit en een keer met Photoproduct4U, Dat was een aangename samenwerking.
  Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om een Album te maken met Mac Software. Wie weet wat goeds?
  Ik maak de bladzijden van een boek zelf op in Illustrator, exporteer ze als jpeg op de hoogste kwaliteit en kan dan elke bladzijde zelf indelen en met letters veel meer doen dan in de aangeboden programma’s. Dit gaat prima bij de Hema en bij Photoproducts4U, maar nogmaals: Wie weet er een goed alternatief voor Mac.

 5. @ Harry: Fotobuch heeft een mac-versie van haar – uitstekende – software. Voor de meer kritische jobs doe ik iets vergelijkbaars als jij, alleen maak ik de blz. op in Indesign om ze dan te exporteren in JPG formaat. De laatste keer had ik wel voor dat sommige exports niet helemaal correct verlopen waren: er zaten minieme (maar wel storende) streepjes en verschuivingen in sommige beelden. Enig idee waar dat van zou kunnen komen?

 6. Ake, ik heb van Asukabook al twee keer samples toegestuurd gekregen (daarnet viel er opnieuw post van hen in de bus), al heb ik bij hen vorig jaar reeds een kleine boekje besteld. Mijn eerste volwaardig portfolioboek (groter formaat, harde kaft) met studio- en locatieportretten ga ik bij hen laten drukken, ik ben ondertussen bezig met de selectie van bestanden.

 7. Zoals Steven al aangaf, ik werk voornamelijk met photobuch en ben nog nooit teleurgesteld geweest met het resultaat. Terechte opmerking van Steven is wel dat de foto’s – vooral in Z/W- wat donker worden afgedrukt. Eens je dit weet, kan je er gewoon rekening mee houden en kan je dit makkelijk met hun software aanpassen.
  Asukabook blijft wel een paar categorieën hoger, vooral qua afwerking.

 8. Interessante post!

  Blurb is ok, al vind ik de pagina’s erg dun. Als je goed kijkt zie je wel het reaster op de foto’s.
  Maar hun prijzen zijn niet te versmaden… en hun service is meer dan behoorlijk!

  Photobuch staat hier geïnstalleerd op mijn Mac computer, maar ik raak niet voorbij dat Duits. Tips om het naar het Engels om te zetten zijn zeer welkom!

  Asukabook staat op mijn verlanglijstje, ze hebben me een aantal samples gestuurd en dat ziet er veelbelovend uit. Ik zou er graag mijn portfolioboek laten printen.

 9. Ik zou ook eerder de opmaak doen in Indesign en dan exporteren naar jpg. Persoonlijk vind ik dat makkelijker werken en heb je een back-up als je nog boeken wil printen. De kwaliteit van de Apple-boeken vind ik ronduit slecht. Die van Mypix lijken mij beter, als je de Prestige Fotoalbum versie neemt. Al vind ik een echte fotoprint nog altijd beter dan een digitale print. Zeker voor trouwalbums die jaren moeten meegaan.

 10. Serge, ik werk uitsluitend met Asuka Book voor bruidsreportages. Tot nu toe is dat het enige boek dat ik goed genoeg vind om aan bruidsparen aan te bieden. De EX is het meest populair, die met de glanzende pagina’s. Mooi dik papier, prachtige glans erover en het boek is naar mijn smaak mooi afgewerkt. Houd wel rekening met de verzendkosten (ongeveer 30 dollar) en eventuele invoerkosten van de douane (in NL is dat ongeveer 35 euro). Fijn aan Asuka Book is dat er icc profielen beschikbaar zijn, zodat je vooraf kunt softproofen voor een indruk van het uiteindelijke drukwerk.

  Wist je al dat je ook een ‘studio sample’ kunt bestellen? Mits je logo voldoende groot op de cover staat krijg je dan 25% korting. En als je je aanmeld krijg je het eerste boek bovendien met 50% korting, perfect dus om de kwaliteit zelf te beoordelen!

 11. Karin, ik heb hier een kortingsbon van Asukabook liggen dat ik nu ga gebruiken voor mijn persoonlijk fotoboek. Dat wordt vermoedelijk een EX zoals je schrijft. Ik heb er hier al eentje liggen van bij hen, klein formaat, “gewone” Book Bound soft cover met Varnish afwerking (tussen mat en glossy in en daarover ben ik wel erg te spreken). Ik twijfel om de glossy te bestellen, ik ben zelf geen grote liefhebber van glossy papier, maar misschien dat de foto’s nog beter tot hun recht komen op zo’n glossy afwerking?

 12. Asukabook heeft ondertussen een Europese vestiging en volgens dat ik van hen vernomen heb, zou het verzenden binnenkort via Duitsland kunnen gebeuren, wat de verzendkosten drukt en je betaalt ook geen douanekosten meer. Aan de andere kant is hun Europese prijslijst niet mals 🙁

 13. Dieter, jouw foto’s van Gran Canaria passen volgens mij heel erg goed in een Blurb large landscape formaat. Hou ons zeker op de hoogte van het resultaat als je wilt.

 14. de klantendienst van fotobuch is in elk geval héél snel en vriendelijk (gevraagd naar icc profielen etc)

  Iemand ervaring met de softproofmethode voor blurb? Als je in CS3 de simulatie voor papier aanvinkt, geeft dit goede resultaten?

 15. ik vind bij blurb de layout mogelijkheden storend: je kan niet zelf de positie van je foto bepalen, tenzij je ze eerst volledige pagina’s in CS3 maakt. Binnenkort eens een blurbboekje bestellen, eerder als soort test.

 16. Die Europese vestiging is interessant, maar ik ben inderdaad benieuwd naar de prijzen! Grappig dat jij de ‘Varnish’ versie hebt, want ik ben juist weer heel benieuwd hoe die eruit ziet. Ik vind de EX glossy persoonlijk erg mooi en luxe, en het is niet teveel van het goede. Geen overdreven glimtoestanden dus. Maar ja, ik heb de varnish nog niet gezien dus het is wel moeilijk om het verschil te benoemen!

 17. Jürgen, vandaar mijn vraag om ervaringen in de commentaren te delen 🙂 Vakcolor ken ik van naam, maar heb er nog geen boeken van gezien, ik ben wel benieuwd naar hun resultaten. Binnenkort kom ik eens langs om die fotoalbums van jou eens te bekijken! Trouwens, bij Asukabook kan je de foto wel over twee pagina’s spreiden, maar dan zit er uiteraard een gedeelte in de naad.

 18. Serge, straf dat hier in de commentaren niemand praat over Vakcolor. Ik laat al mijn huwelijksalbums door hun maken en die zijn altijd perfect in orde, schitterende kleuren, goede service, ed …. Wat ik bij Asuka books niet snap is dat het een ingebonden boek is dat – wanneer je het open legt – echt precies een boek is met een naad in het midden, waardoor je foto’s niet over 2 pagina’s kunnen lopen. Bij Vakcolor is dat wel zo, daar is de naad steeds perfect vlak.
  Vakcolor is duur, maar voor mij zijn geld waard.

 19. Ik had ook al gehoord van de Europese vestiging van Asukabook… Ze hebben mij zelfs gezegd dat het voor Europeanen niet meer mogelijk zal zijn om in de VS te bestellen (waarschijnlijk hebben ze het alleenrecht verworven voor Europa). Ik ben benieuwd om de prijzen all-in te vergelijken tussen de Europese en de Amerikaanse vestiging.
  Van Vakcolor heb ik al samples gezien en vooral de oblong boeken lijken me héél mooi: die zijn toegeplooid een langwerpige 22,5 x 45 cm en klappen dan open tot 45 x 45 cm. Het is waar dat je geen naad ziet, maar een fotograaf die al langer met die boeken werkt zei me dan weer dat je wel na veel open en dicht plooien riskeert dat het fotografische papier ‘breekt’ waardoor je de binnenkant van de materie te zien krijgt en die is lichtblauw. Het stoort niet echt, maar hij zei me van het toch maar op voorhand te vermelden aan zijn klanten.
  Wat me vooral verveelt bij Vakcolor is dat de boeken vrij duur zijn (nog een pak duurder dan Asukabook) en daardoor wordt het wel héél moeilijk om er nog een marge bij te doen voor je ontwerp, vind ik…

 20. Ik blijf dit ook volgen want ga juist aan een Asuka-album beginnen.
  Over tic-tac kan ik kort zijn: géén service, vorig album pas na 6 weken in huis en huidtinten zijn abominabel. Never again.

 21. Piet, ik ontvang van Asukabook vandaag een mail met de melding dat Europeanen vanaf nu nog enkel via het Europese filiaal kunnen bestellen. Heb je een Amerikaanse account, wordt die binnenkort afgesloten.

 22. Hi Serge, ik heb afgelopen dinsdag samples gevraagd bij Asuka Book om te kunnen beoordelen wat het verschil tussen Glossy, Varnish en Matte is. Vrijdag al binnen met de post, zonder kosten. De Glossy is wel veeeeel glanzender dan de Varnish! De prijzen lijken trouwens op het eerste oog gelijk aan die uit de VS!

 23. Karin, wat zijn jouw bevindingen over het papier? Zou je een boek bestellen met glossy of varnish papier? Ik vrees een beetje dat het glossy papier voor mijn smaak net iets té zal zijn, zoals je zelf al aanhaalt. Om die reden zou ik een fotoboek met Varnish papier kiezen, al geeft een echt fotoboek wel een andere indruk dan enkele kleine samples.

 24. Hi Serge,

  Ik denk eerlijk gezegd dat de ‘Varnish’ coating het beste van twee werelden is. Zeker als je geen fan bent van glanzend papier= en de Varnish op het randje vindt, zou ik geen Glossy doen. De ‘Matte’ is trouwens ook mooi, alleen zijn de kleuren dan nét iets minder gesatureerd afgedrukt. De volgende keer ga ik zelf ook voor ‘Varnish’!

 25. Met interesse dit onderwerp gevolgd.
  Ik heb al eens een vakantieboek bij blurb laten maken, daar vind ik het prima geschikt voor, maar ik zou het voor een trouwreportage nooit gebruiken. Ben zelf ook op zoek naar echt iets van betere kwaliteit. Ik wil van asuka ook eens info aanvragen, en heb dat net ook bij vakcolor gedaan.
  Heeft iemand hier ook ervaring met Q-books (www.qbooks.nl)? Ik heb daar op de prof. imaging beurs in februari in Houten (nl) erg mooie voorbeeldboeken zien liggen.

 26. Voor degenen die Blurb eens willen proberen (ik heb er goede ervaringen mee, inderdaad wé het grote boek, dat wordt op een Epson 5000 Indigo geprint) is hier een color profile van deze printer. Hiermee kun je soft proofen in Photoshop;

  Succes!

 27. Fotobuch.de en photobuch.com zijn twee verschillende firma’s.
  Enkel positieve ervaring met fotobuch.de

 28. Kent iemand de software en albums van Sim2000 imaging. Ziet er heel mooi en veelbelovend uit, maar ben benieuwd naar “echte” resultaten…

 29. Pingback:Blurb fotoalbum, review deel 1 - Fotografieblog

Comments are closed.

error: