DJI CrystalSky

DJI CrystalSky: de ultieme monitor voor jouw drone?

posted in Recensies

DJI CrystalSky: de ultieme monitor voor jouw drone?

Elke dronepiloot kent het probleem: vanwege reflecties is het scherm van je smartphone of tablet moeilijk leesbaar. Op een zonnige dag mag je het helemaal vergeten, hoe goed je zonnekap ook is. Dronefabrikant DJI heeft met de CrystalSky een lichtsterke monitor ontwikkeld die in zo’n situaties wel perfect leesbaar blijft.

De CrystalSky komt in twee groottes: een versie van 5,5″ en 7,85″ met een maximale lichtsterkte van 1000 cd/m2 (ter vergelijking: mijn iPad Mini 2 haalt ongeveer 411 cd/m2). Het grotere model van 7,85″ verschijnt later dit jaar ook als versie met een lichtsterkte van maar liefst 2000 cd/m2 (Ultra Brightness).

Dit toestel vertoont gelijkenissen met de afstandsbediening met ingebouwd scherm die je bij de Phantom 4 Professional kan kopen. CrystalSky heeft het voordeel dat je het kan loskoppelen en met andere drones kan gebruiken.

De monitor is uitgerust met ingebouwd kompas en verschillende aansluitingen zoals 4K HDMI Output, USB-A, USB-C, Micro USB, hoofdtelefoon en een dubbel kaartslot voor Micro SD geheugenkaartjes. Op de website van DJI vind je alle technische gegevens terug.

DJI CrystalSky

Compatibiliteit en montagevoet

De monitor is compatibel met de Inspire, Matrice en Phantom 4 reeks, Phantom 3 Professional/Advanced en Mavic Pro. Gebruik je de klassieke afstandsbediening die DJI bij de drone meelevert, dan moet je nog een aparte montagevoet kopen: de CrystalSky Remote Controller Mounting Bracket. De professionele Cendence afstandsbediening is trouwens standaard met deze montagevoet uitgerust. De Mavic Pro gebruikt dan weer een ander type controller waardoor je aangewezen bent op een andere fabrikant. Ben je een handige harry, dan kan je eventueel zelf een draagsysteem in elkaar knutselen. Ondertussen heeft DJI wel bevestigd dat er een houder voor de Mavic Pro op komst is.

DJI CrystalSky Remote Controller Mounting Bracket

DJI CrystalSky

Oplader

Er is een laadstation inbegrepen in de prijs, maar een oplader of netstroomkabel zijn nergens te bespeuren. DJI gaat er van uit dat je al een oplader hebt, namelijk die van je drone. De opladers van de bovenvermelde drones zijn compatibel (met uitzondering van de Mavic Pro waardoor je toch een aparte lader moet kopen). Je hoeft nu slechts één oplader mee te sleuren waarmee je de batterijen van je drone, de monitor én de afstandbedienng oplaadt.

DJI CrystalSky settings

Hoe presteert deze DJI CrystalSky in de praktijk?

De CrystalSky 5,5″ is na slechts één vlucht al onmisbaar. Mijn tablet en smartphone blijven vanaf nu gegarandeerd aan de kant liggen. In zonlicht blijft het scherm perfect leesbaar zonder storende reflecties. Zelfs met een zonnebril met gepolariseerde glazen blijft het scherm goed leesbaar, weliswaar iets minder dan zonder zo’n bril.

Het is ook veiliger vliegen met zo’n scherm. Stel dat er een waarschuwing op het scherm verschijnt, kan je nu een snelle blik op het scherm werpen en onmiddellijk de drone terug in de gaten houden. Dit gebeurt in een vlotte beweging vermits alles leesbaar blijft en je je niet in allerlei bochten moet wringen om de reflecties op het scherm te minimaliseren.

Het is tevens een pluspunt dat je de monitor kan blijven gebruiken wanneer je een andere drone van DJI koopt.

Op papier kan je de batterij zo’n vijf tot zeven uur gebruiken wat uiteraard afhangt van de helderheid van het scherm. Zet je die telkens handmatig op de hoogste stand, dan zal de batterij veel minder lang kunnen presteren. Omdat grote schermen meer verbruiken, krijg je bij het grotere model twee batterijen meegeleverd. De monitor beschikt over een koeling die af en toe hoorbaar is wanneer je DJI GO app lang gebruikt en de helderheid hierbij op de hoogste stand staat.

DJI CrystalSky

DJI richt zich met deze CrystalSky in eerste instantie tot professionele gebruikers. Dat de vraag naar dit lichtsterke scherm ook bij Mavic Pro eigenaars hoog zou zijn, hadden ze vermoedelijk niet verwacht. Dat ze binnenkort in extremis toch nog voor een geschikte montagevoet zal zorgen, is alvast een bewijs dat men de interesse bij deze groep dronepiloten niet goed heeft ingeschat. Het is zeker positief dat ze deze klanten tegemoet komen.

Maar DJI laat het bij momenten ook afweten. Getuige hiervan zijn de problemen die opduiken met recente firmwares van drones en afstandsbedieningen. De CrystalSky ondervindt hier ook hinder van. Zonder eerst de laatste firmware te installeren, raakte de DJI GO app niet verbonden met mijn Phantom 3 Professional. De installatie van deze firmware liep trouwens niet bijster vlot. Pas nadat ik had ontdekt dat ik de monitor beter aan de computer kon koppelen in plaats van aan de afstandsbediening, lukte de installatie plots wel. Volgens het supportforum treden er met deze firmware opnieuw enkele akkefietjes op waarvan ik voorlopig gespaard ben gebleven.

Het toestel draait op een uitgeklede versie van het besturingssysteem Android 5 met de bedoeling om de ingebouwde apps optimaal te laten presteren. De gekende apps DJI GO en DJI GO 4 zijn voorgeïnstalleerd. Het nadeel aan dit systeem is dat de gebruiker geen externe software kan installeren. Dit is een veel gehoorde klacht bij dronepiloten die zweren bij Litchi, een alternatieve app. Deze tekortkoming kan DJI makkelijk via een firmwareupdate oplossen, maar of ze dat willen doen is nog maar de vraag.

DJI CrystalSky

Dankzij een geoptimaliseerde decodering kan CrystalSky de livebeelden in real-time vlotter over het scherm laten rollen dan een doorsnee tablet of smartphone. Althans dat is de theorie, want een sporadische hapering treedt zeker op, wat ook het geval is op een iPad Mini 2 of Samsung Galaxy S7 wanneer ik met de Phantom 3 Professional vlieg. De livebeelden vertonen soms moiré, maar daar is in de videobestanden of op de foto’s niets van te merken.

Volgens de informatie op de website kan je via de app ook beperkt video’s monteren. Vreemd genoeg lukt dit niet met de bestandstypes waarmee je video kan opnemen. Open je in de editor een video verschijnt de melding dat de app MP4 en MOV niet ondersteunt. Heb je een mooie opname gemaakt, dan kan je die niet even snel in de app monteren en online delen. Video’s afspelen is dan weer geen probleem.

De meegeleverde handleiding stelt niet veel voor en de online FAQ is ook beknopt. Een gebruiker moet een deel van de informatie zelf online opzoeken en vindt lang niet alles op de website van DJI.

DJI CrystalSky

DJI CrystalSky beschikt over twee programmeerbare toetsen aan de zijkant van het scherm. Veel mogelijkheden heb je niet. Ik heb mijn toetsen ingesteld om de lichtsterkte op automatisch/manueel te plaatsen en een screenshot te maken.

Prijs

Dit scherm kost je een rib uit je lijf. Het forse prijskaartje van €549 is een domper op de vreugde. Het 7,85″ model kost €679. Voor de versie met Ultra Brightness betaal je zelfs bijna €1000. In die prijs zit de aparte montagevoet van €89 niet inbegrepen. DJI heeft weinig concurrentie en hoeft voor de prijszetting met niemand rekening te houden. En dat beseffen ze maar al te goed.

Besluit

De CrystalSky kost een klein fortuin en is enkel bruikbaar wanneer je met drones van DJI vliegt. Je krijgt gelukkig wel een kwaliteitsproduct in handen dat ik niet meer zou willen missen. Het toestel kent jammer genoeg ook wel een paar minpunten waarvan DJI er een aantal met een firmware kan oplossen. Een hobbyist zal zich vermoedelijk niet snel laten verleiden tot een aankoop. Voor professionele gebruikers en dan vooral fotografen en filmmakers kan dit type scherm heel nuttig zijn.

DJI CrystalSky

Pluspunten

+ Perfect leesbaar in zonlicht
+ Veel aansluitingen
+ Programmeerbare toetsen
+ Overzichtelijk, geen toeters en bellen
+ Compatibel met verschillende DJI drones
+ Bouwkwaliteit monitor
+ Bouwkwaliteit montagevoet

Minpunten

– Duur
– Montagevoet niet inbegrepen
– Netstroomkabel niet inbegrepen
– Installatie externe apps niet mogelijk
– Installatie firmware onduidelijk
– Sporadische hapering livebeelden
– Video monteren via app lukt niet
– Handleiding heel beperkt

3 comments

  1. Hi ik ben Danny damveld uit Enschede en ik heb een mavic pro drone .
    Ik vlieg al 4 jaar met een drone en ik ga vaak naar mooie plekken en locaties in de natuur om mooie video documentaires te maken en ik monteer de video’s zelf . Maar ik wil graag de crystal sky scherm kopen voor mijn drone . Maar wat er mij om gaat is , als ik straks een crystal sky scherm heb ,kan ik dan mijn mp4 drone video’s erop afspelen als ik mijn micro sd kaartje erin druk???? . Kan ik dan mijn mp4 drone video’s erop afspelen???? . Want dat wil ik graag weten want een crystal sky scherm is een flinke investering en dat vind ik niet erg maar wel handig om te weten .want het is een flinke bak geld waarvoor je neer legt voor z’n aankoop.
    Met vriendelijke groet Danny damveld.

Comments are closed.

error: