Doordrukken en tegenhouden (dodge & burn) in Lightroom en Photoshop

eBook: Dodge & burn technieken voor Lightroom en Photoshop

posted in Opleiding

eBook: Dodge & burn technieken voor Lightroom en Photoshop

Craft&Vision heeft een nieuw Engelstalig eBook gepubliceerd: Dodge & Burn, Leading The Eye With Lightroom And Photoshop geschreven door fotograaf en auteur Piet Van den Eynde.

Dit nieuwe eBook telt maar liefst 91 pagina’s en is van de eerste tot de laatste pagina gevuld met ontzettend bruikbare tips over technieken rond doordrukken en tegenhouden (dodge & burn) in softwaretoepassingen zoals Lightroom, Adobe Camera Raw en Photoshop.

Zoals jullie allicht kunnen vermoeden zijn deze technieken afkomstig uit de donkere kamer en hebben ze in alle waarschijnlijkheid een plaatsje in de workflow van menig fotograaf. Mijn eerste aanraking met de donkere kamer dateert uit een periode dat digitale fotografie nog maar net in de kinderschoenen stond. Ik ben echter nooit een expert in doordrukken en tegenhouden geweest. De komst van de digitale donkere kamer heeft ervoor gezorgd dat mijn vaardigheden en technieken op dat vlak met rasse schreden verbeterden, en dit dankzij het gebruik van layers, smart objects en de onmisbare Undo-functie.

Craft&Vision heeft twee verschillende pakketten samengesteld:
– LITE: eBook, EasyDodge Lite (basisversie van een Photoshop paneel en actions) en een installatiehandleiding
– FULL: eBook, EasyDodge Full (uitgebreide versie van een Photoshop paneel en actions), installatiehandleiding, Lightroom catalogus met oefenbestanden

Craft and Vision - eBook Dodge & Burn - Photoshop Custom Panels and Actions

Gelieve te noteren dat deze panelen enkel compatibel zijn met de Engelstalige versies van Photoshop CS5 en CS6. De actions daarentegen kan je wel gebruiken in de Engelstalige Photoshop CS4.

Inhoudstafel

1. Introduction
2. What is Dodging and Burning?
3. Why Dodge & Burn?
4. An Efficient Dodging and Burning Workflow
5. Lightroom & Adobe Camera Raw’s Global Controls for Dodging & Burning
6. Raw Dodging & Burning using Local Controls: The Graduated Filter and the Adjustment Brush
7. Dodging & Burning Using Plugins
8. Adding Photoshop to the Mix
+ 6 Case Studies

Craft and Vision - eBook Dodge and Burn - Case Study

Inhoud dodge & burn eBook:

Sommige critici en andere kwatongen, die volgens mij slechts 1 foto per jaar maken, gaan er doorgaans van uit dat het gebruik van nabewerking enkel dient om een middelmatige foto te verdoezelen. Ik ga akkoord dat je niet mag overdrijven tijdens de nabewerking, maar laat ons vooral niet vergeten dat deze technieken afkomstig zijn van de traditionele donkere kamer en bijna zo oud zijn als fotografie zelf. Deze technieken mogen wat mij betreft gerust gebruikt worden om een visie meer vorm te geven, niets verkeerd mee lijkt me.

“Even with perfect skill and perfect light, your camera – that poor substitute for the human eye – might not be up to the task of bringing highlights and shadows adequately into its limited dynamic range.”

Beide hoofdstukken “What is Dodging and Burning” en “Why Dodge & Burn” geven een kort overzicht en achtergrondinformatie wat deze technieken precies betekenen en waarom je deze best aanwendt om je visie te verbeteren.

Hoofdstuk vier “An Efficient Dodging and Burning Workflow” legt uit waarom een efficiënte en tijdsbesparende workflow voordelig is en welke valkuilen mogelijk je pad kruisen. Er bestaat trouwens geen universele techniek die je op elk beeld kan toepassen.

Craft and Vision - eBook Dodge and Burn

De volgende vier hoofdstukken behandelen een waaier aan opties om het doordrukken en tegenhouden te verbeteren. De auteur bespreekt niet enkel de gebruikelijke Develop Tools in Lightroom (basic panel, tone curve, HSL/Color/B&W, vignetting), hij verschaft ook een stap-voor-stap overzicht in de technieken die hij zelf gebruikt en hoe hij moeilijkheden aanpakt.

Hoofdstuk zes is volledig gewijd aan het gebruik van de Graduated Filter en de Adjustment Brush, twee erg nuttige opties in Lightroom.

De plug-ins van Nik Software behoren ontegensprekelijk tot Piet’s favoriete tools. Hij heeft ze reeds vermeld in zijn vorige eBooks. Deze plug-ins zijn erg krachtig en kunnen voor diverse toepassingen gebruikt worden. Hoofdstuk zeven gaat dieper in op het gebruik van plug-ins zoals Viveza, Silver Efex Pro, Color Efex Pro and Snapseed waarmee je eveneens kan doordrukken en tegenhouden. Je kan deze plug-ins als demoversies downloaden op www.niksoftware.com.

Craft and Vision - eBook Dodge and Burn

Hoofdstuk acht handelt over niet-destructief doordrukken en tegenhouden in Photoshop CS6, gebruik makend van Brushes, Selections en Layers, of van het paneel met bijhorende actions die meegeleverd worden in zowel het LITE als FULL pakket. Deze bundel combineert een aantal bruikbare presets die je makkelijk tijdens de nabewerking kan inladen. Verderop in dit hoofdstuk vind je een link terug naar een aantal video’s die je tonen hoe je deze panelen en actions precies kan gebruiken.

En vergeet vooral niet dat het uitgebreide FULL pakket bovendien een Lightroom catalogus met 13 oefenbestanden bevat zodat je de nabewerking uit de case studies stap-voor-stap kan volgen.

Craft and Vision - eBook Dodge and Burn

Besluit

Dankzij deze blog heb ik Piet zo’n vier jaar geleden leren kennen op een moment dat hij volop bezig was zijn fotografische activiteit op te starten. Sindsdien heeft hij onophoudelijk geïnvesteerd in de kwaliteit van zijn werk, zijn workshops en zijn boeken. Met dit eBook heeft hij opnieuw een praktische en gedetailleerde tutorial samengesteld die je ogenblikkelijk kan toepassen in je dagelijkse workflow. Zijn aanpak en gedrevenheid weet ik erg te appreciëren. Dit eBook is geschreven met de enthusiaste fotograaf in het achterhoofd die zijn kennis wil uitbreiden over doordrukken en tegenhouden en de daarbijhorende tools. Zelfs geavanceerde en professionele gebruikers zullen uit deze publicatie ongetwijfeld bruikbare tips kunnen halen. Beide pakketten zijn enorme aanraders en bieden heel veel waar voor je geld!

Dodge & Burn FULL is beschikbaar als PDF en kost $8 USD.

Dodge & Burn LITE is beschikbaar als PDF en kost $5 USD.

Craft and Vision - eBook Dodge and Burn - Lightroom Exercise Files

error: