Fotosafari's in Kruger National Park

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6

posted in Reizen

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6

Dit artikel is een gastblog van Jochen Van de Perre. Hij woont en werkt al enkele jaren in Zuid-Afrika. Hij is er actief als natuurfotograaf, Lodge Manager en FGASA-gecertificeerd natuurgids in het Kruger National Park. Via zijn firma The Africa Bug is hij buitenlands agent van twee Zuid-Afrikaanse reisagentschappen gespecialiseerd in safari’s in héél zuidelijk Afrika. In deze gastblog neemt hij je mee naar de Drakensbergen.

Een niet te missen reeks artikels voor fotografen en liefhebbers van safari’s in Afrika, door de ogen van een insider.

Verlaten we Kruger National Park en de aangrenzende privéreservaten, komen we uiteindelijk op de R40 terecht. De ader van asfalt die alle noemenswaardige dorpen verbindt. Her en der verspreid rond deze weg (veeleer aan de westkant) liggen nog meer estates en afzonderlijke farms, waar nog meer (en andere) accommodatie te verkrijgen is. Rond Hoedspruit moeten we een onderscheid maken tussen boerderijen (tonen meer donkergroen op de kaart) en enkele kleine reservaten (doch de meeste non-big-five). Rond Hazyview is het verschil duidelijk tussen de groene bergvalleien ten westen van de R40 (met veel bosgebied) en lokale nederzettingen ten oosten van de R40 (tonen bruiner op de kaart).

In dit gebied is ook een pak accommodatie te verkrijgen, en dat is zeker nuttig, ook al ligt deze accommodatie soms ver van de volwaardige big five natuurparken. Want er is in de lowveld méér te doen dan safari alléén. Voor wie de streek bezoekt en/of voor wie geen doorwinterde safarifreak is (en niks anders wil doen dan game drives), raad ik trouwens aan om de safari-activiteiten af te wisselen met een bezoek aan de Drakensbergen. Het breekt het stramien van de dagelijkse game drives en zorgt ervoor dat je terug huiswaarts keert met een vollediger plaatje van de streek.

Drakensbergen - Fotosafari's in Kruger National Park

Een masked weaver bouwt zijn nest. Hij bouwt er in feite zoveel mogelijk. De vrouwtjes inspecteren ze en halen ze uit elkaar indien het nest hen niet zint. Is het nest in orde, dan gaat het vrouwtje er in en mag het mannetje met haar paren. Dus: hoe meer succesvolle nesten een mannetje kan bouwen, hoe meer hij mag paren. In de Drakensbergen en op de bergflanken net ten oosten wemelt het van de vogels. Naarmate je hoger de berg op gaat, kom je in andere biotopen. Elke biotoop heeft zijn typische vogelsoorten. Fotografeer je graag vogels, sla dan de Drakensbergen zeker niet over. Kom tussen november en maart, dan heb je er ook nog de zomermigranten bij.

In de Drakensbergen is ontzettend veel te doen en zien:
– Een boottocht op de Blijde Dam
– Een bezoek aan de “rehabilitation centers” voor dieren zoals Moholoholo of Hoedspruit Endangered Species Centre
– De Panorama route, met trekpleisters zoals de “Three Rondavels”, God’s Window, Bourke’s potholes, en de vele watervallen
– Een bezoek aan het oude mijnstadje Pilgrim’s Rest
– Wandeltochten, fietstochten, paardrijden
– Een bezoek aan de fabriek waar de Amarula wordt gemaakt
– Ballonvaarten
– Avontuurlijkere activiteiten zoals kajakken, quad biken, abseilen, enz.
– Of gewoon eens een dagje volledig relaxen in een groene omgeving zonder vroeg op te moeten voor een game drive

De accommodatie is gemiddeld gezien zeker goedkoper dan in eender welk reservaat. Een verblijf buiten de parken breekt dus niet alleen het stramien van de dagelijks safaritochten, het zorgt er ook voor dat je totaal gespendeerde reissom wat draaglijker blijft. Keuze genoeg.

Fotosafari's in Kruger National Park

Vervet Monkeys. Ontzettend lief om te fotograferen, maar voor vele lodges zijn ze een plaag. Waar je ook bent, sluit alle ramen en deuren wanneer je je kamer verlaat. Anders komen deze apen je kamer overhoop gooien op zoek naar eten. Ze hebben het vooral op de suikertjes en melkjes van je “koffiestation” gemoeid. En ze laten graag verassingen achter op je bed en op de vloer.

De non-big-five reservaten (ofwel estates zoals men er lokaal naar refereert) zijn omheinde gebieden (met bewaakte grenzen), waar vele mensen een lapje grond hebben gekocht om hun huisje in de bush neer te poten. Ik schat dat meer dan 75% van de eigenaars van deze huizen niet van Zuid-Afrika is. Een vakantieverblijf bouwen in deze estates is zeer in trek. Het is voor vele gezinnen een ideale vakantieverblijfplaats en bovendien ook veel betaalbaarder dan een woonst in een big-five-gebied. Omwille van de afwezigheid van gevaarlijke dieren is het ook veiliger voor kinderen. De bewaakte omheining versterkt verder dat gevoel van veiligheid. Vele buitenlanders arriveren hier met een gevoel van onveiligheid, versterkt door de verhalen van uitgeweken Zuid-Afrikanen met hun discours van “in tijden van apartheid was het er beter” (maar dat is een andere discussie). Vaak heeft elk van deze estates slechts één volwaardige lodge, de rest zijn gewone vakantiehuizen. Of anders gezegd: de lodge verkreeg de commerciële rechten op het reservaat en mag game drives op het volledige reservaat organiseren; de eigenaars van de privéwoningen moeten voor hun game drives naar Kruger National Park. Maar zoals gezegd, boek je hier je accommodatie, dan zal je een groot deel van je tijd spenderen aan een bezoek aan de Drakensbergen.

Vele privé-eigenaars uit de estates zetten hun vakantiewoonst te huur op sites zoals Airbnb. Deze huizen zijn echter alleen interessant voor mensen die in grotere groep reizen want de huurwoningen beschikken vaak over drie of meer slaapkamers. Voor koppels zijn zo’n woningen te duur. Naast de estates heb je echter nog keuze te over aan kleine hotels, lodges en vakantiedorpjes. Deze liggen verspreid tussen de estates, tussen de landerijen van de boeren en in de groene valleien ten westen van Hazyview. Laat je bijstaan door je reisagent om hier het gepaste plekje voor jou te vinden.

Lees ook de andere artikels in deze reeks

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1: inleiding
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 2: accomodatie in Kruger National Park
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 3: grote privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4: reservaten
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 5: kleine privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7: uitzonderingen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8: nuttige tips

error: