Drama op Koninginnedag in Nederland

“Rennen naar die auto”. Dat heeft fotograaf Pim Ras gedaan toen hij de wagen door de mensenmassa zag stormen en die vervolgens tegen het monument tot stilstand kwam. Ras is tot vlakbij de wagen geraakt en heeft een paar beelden geschoten vooraleer hij door de politie wordt weggesleurd. Op zijn foto zie je de bewusteloze bestuurder bloedend aan het hoofd en op de achtergrond de bus met de koninklijke familie.

Fotograaf Paul Groeneveld heeft het drama ook zien gebeuren. Hij maakt enkele foto’s en heeft dan zijn camera opzij gelegd om de slachtoffers hulp te bieden. Twee verschillende manieren om met dergelijke dramatische situatie om te gaan: de ene fotograaf heeft een controversieel (en tevens exclusief) beeld gemaakt, de andere verleent eerste hulp aan de gewonden.

7 comments

 1. Mooi fragment van een lelijke aanslag.
  Ik denk met deze woorden dat ik ook vind dat het een ‘goeie’ foto is van een slechte daad.
  Naar mijn mening heeft Pim Ras de juiste reflexen als fotograaf of persfotograaf.
  Ook het feit dat dit beeld later frontpagina nieuws is geworden wil toch ook iets zeggen. Tenzij heel veel mensen deze krant niet zouden hebben gekocht vanwege de foto op de cover. Uiteindelijk gaat het om een erg korte tijdspanne tussen wat er gebeurt en de stilstand van de auto waar niemand op dat moment reeds hulp kon bieden.
  Aan de andere kant is eerste hulp noodzakelijk en moet je deze prioriteit zien en beantwoorden. Ook moet je weten wat je moet, mag of niet mag doen. Zoals ik begrijp uit het fragment kwamen juiste personen (dokters, ambulanciers, politie,..) bij de slachtoffers.
  In ieder geval een moeilijk kwestie die vanuit twee standpunten is te begrijpen.

 2. Ik zit vaak met dit dilemma. Wat als ik ooit in zo’n situatie terecht kom. Ik ben enerzijds verpleegkundige, anderzijds fotograaf op zoek naar exclusieve beelden. Toch denk ik dat het hulpverlenen op de eerste plaats komt. Zeker met mijn achtergrond. De fotograaf in dit specifiek geval hier kan zich verschuilen achter het feit dat hij mogelijks meer kwaad als goed zou gedaan hebben door de man te willen helpen.

 3. ik zie geen verschil tussen de 2 fotografen… behalve de plek waar ze zich bevonden.
  kan niet zeggen of Ras de slachtoffers zou gaan helpen als ze elkaars plaats hadden verwisseld, maar weet zeker dat Groeneveld dezelfde foto had gemaakt. zn site staat vol met fotos van auto-ongevallen… daar is ook te zien dat alle slachtoffers van deze bewuste aanslag al hulp hebben op het moment dat hij besluit te stoppen met fotograferen.

 4. weet niet goed wat ervan te denken. Ik hoop dat ik zelf nooit in zo’n situatie kom. Voor mij is helpen sowieso het enige dat ik kan doen, denk ik…

 5. Een aantal mensen, zoals Xray, hebben een deontologische plicht om ter hulp te komen. Die zitten dus eigenlijk niet met dat dilemma.

  Een hele tijd terug had ik ook dé foto van die avond kunnen maken. Ik beklaag me nu dat ik het niet gedaan heb. Ik stond, met camera in de hand, te wachten op atleten die uit een auditorium op de Heizel moesten komen om richtingen Koning Boudewijnstadion te stappen voor de Van Damme-memorial. Daarvoor moesten ze zo’n 15 treden omhoog stappen. Ik stond bovenaan de trap toen beneden een rolstoelatleet van zo’n 100 kilo stond te wachten op hulp. Eén van de vier mensen die dze man kar en al naar boven hebben gesleurd was Eddy Merckx. Hij kwam buiten, zag dat de man hulp behoefde en heeft spontaan geholpen. Had ik die foto genomen en aan een krant aangeboden onder het mom van ‘de grootste allertijde is ook groots als mens’ dan had ik daar wellicht een mooie boterham aan verdiend. Ik heb de foto echter niet genomen…

 6. @ Jürgen,

  Let wel. We hebben allemaal een deontologische plicht om te helpen. Iedereen is verplicht om mensen in nood alle mogelijke hulp te bieden. Remember de paparazzi bij het accident van Diana. I.p.v. te helpen, namen ze foto’s waardoor enkelen ook voor de rechtbank verschenen. Anderen werden beschuldigd van het veroorzaken van het ongeluk wat natuurlijk nog een stapje verder is.

  By the way. De foto van Eddy Merckx is ook zo’n dilemma. Ik had ze misschien wel genomen maar ik stond daar natuurlijk niet in jouw schoenen.

 7. Met een diploma Orthopedagogie en niet wild zijnde van straat en/of reportagefotografie is het voor mij niet zo’n moeilijke keuze. Maar ik vind het wel een interessant debat, leuk om de meningen van anderen te lezen…

Comments are closed.

error: