luchtfotografie dronefotografie

Dit boek over dronefotografie leert je fotograferen van uit de lucht

posted in Fotoboeken

Dit boek over dronefotografie leert je fotograferen van uit de lucht

Sinds de publicatie in april 2016 van het Koninklijk besluit over het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim, kent de sector in ons land een nooit gezien succes. Opleidingen tot dronepiloot zijn overal volzet en het is ook vechten voor een plaatsje op de theoretische examens. Het verwondert dan ook niet dat er steeds meer vakliteratuur over dit onderwerp van de drukpersen rolt. Zo ook dit boek over dronefotografie van de Nederlandse dronepiloot en fotograaf Wiebe de Jager waarin je kennis maakt met alle aspecten van luchtfotografie via een cameradrone.

Inhoudstafel

1. De onderdelen van een cameradrone
2. Een geschikte drone kopen
3. Voorbereiding en de eerste keer vliegen
4. Digitale fotografie: basisbegrippen en instellingen
5. Dronefotografie: praktijk, tips en voorbeelden
6. Foto’s bewerken
7. Foto’s delen en contacten leggen
8. Dronevliegen voor gevorderden
9. Bijlagen

Over drones en dronefotografie

Een drone kopen en er direct mee vliegen is geen goed idee. Zorg dat je eerst weet hoe een drone in elkaar zit en hoe het toestel functioneert. De auteur van dit boek hamert dan ook op een degelijke voorbereiding vooraleer je de lucht in gaat. In de eerste drie hoofdstukken bespreekt hij de onderdelen van een drone, welk model geschikt is en aan welke prijsklasses je je kan verwachten. Sommige drones die aan bod komen, zijn ondertussen al vervangen door nieuwe modellen zoals de (erg succesvolle) DJI Mavic Pro en DJI Phantom 4 Pro.

Leren vliegen én tegelijk fotograferen of filmen moet je in de vingers hebben. Koop eerst een quadcopter zoals de Nano QX (slechts 18 gram) zodat je geen schade kan aanrichten wanneer je ergens tegenaan vliegt. Dit model heeft geen GPS of andere hulpmiddelen aan boord. Zo leer je echt vliegen. Van zodra je een duurdere drone van bijvoorbeeld DJI in huis haalt, kan je in geval van nood terugvallen op een heleboel veiligheidsnufjes. Op YouTube en gespecialiseerde dronewebsites vind je hierover tal van filmpjes en artikels terug.

Vervolgens belanden we aan het belangrijkste gedeelte van het boek: fotograferen met een drone. De auteur bespreekt de klassieke basisbegrippen van fotografie zoals diafragma, brandpuntafstand, sluitertijd, lichtmeting, witbalans en ISO, en hoe deze elementen onderling verbonden zijn. De uitleg hierover dekt de basis, maar is toch eerder beperkt. Ik had liever ook wat meer informatie gelezen over het gebruik van filters en welke merken aan te raden zijn en welke niet.

Je zou denken dat voor luchtfotografie dezelfde regels gelden, maar in de praktijk heb je toch danig wat verschillen met wanneer je op de grond fotografeert. Zo moet je in de lucht rekening houden met de hoogte waarop je vliegt want hiermee verandert de compositie. Je krijgt tips hoe je de horizon in beeld recht houdt, wat je kan doen met lijnen en patronen, hoe je best architectuur fotografeert, welke rol en invloed de weersomstandigheden spelen, en waar je niet mag vliegen. In dit hoofdstuk staan bovendien een aantal mooie luchtfoto’s.

Het hoofdstuk over foto’s bewerken verkent bondig een aantal standaard nabewerkingen zoals foto’s croppen, een kleurzweem wegwerken, hoe je het contrast aanpast of een fisheye-effect wegwerkt, en hoe je meerdere foto’s tot een panorama kan verwerken. Het is logisch dat dit hoofdstuk in het boek thuis hoort, maar er zijn meer dan voldoende andere handboeken die deze technieken veel uitgebreider bespreken. Ben je al vertrouwd met fotobewerking, dan zal dit deel van het boek jou niet veel bijbrengen.

Een apart hoofdstuk voorzien over foto’s delen en contacten leggen was misschien niet echt nodig geweest. Deze informatie kan je evengoed achteraan in het boek oplijsten. Het laatste deel is dan wel nog uitermate interessant omdat het gaat over de verschillende vliegmodi, de gevaren van een LiPo batterij en de veiligheidsvoorschriften die je best respecteert.

Wetgeving

Wiebe de Jager schrijft op Dronewatch over drones, recente ontwikkelingen en – niet onbelangrijk – over wetgeving want die is door de steeds wijzigende reglementen niet meer dezelfde als gisteren. Dit boek is de tweede en geactualiseerde editie die vorig jaar verscheen. En daar wringt het schoentje want dit betekent dat het boek waarschijnlijk niet meer helemaal up-to-date is met de wetten die vandaag geldig zijn.

De wetgeving in België en Nederland verschilt enorm zodat je als Belgische lezer niet zomaar de reglementering uit Nederland kan overnemen wanneer je in België wilt vliegen, en omgekeerd. Dit boek focust dan ook op wat er in Nederland geldt waar het minder streng is dan bij ons. Als Belgische lezer van dit boek heb je aan deze informatie bijzonder weing, tenzij je in Nederland wilt vliegen met een drone die ook in Nederland is ingeschreven. In het laatste hoofdstuk vertelt de auteur hoe de Nederlandse regelgeving voor hobbyisten en beroepspiloten in elkaar zit, en welke opleiding en examen je kan volgen. Het valt meteen op hoeveel beide landen met elkaar verschillen.

Momenteel kan elk land soeverein beslissen hoe ze de wetgeving rond drones invult. EASA (European Aviation Safety Agency) streeft een algemeen kader na met (vlieg)wetten die overal dezelfde zijn, maar zo ver is het nog niet.

Layout en taal

Het boek is eenvoudig en overzichtelijk vormgegeven. De artikels bevatten apart ingekleurde infokaders die een bepaald aspect extra toelichten. Het taalgebruik is duidelijk en helder al is het een beetje een vreemde keuze dat de auteur in de afstandelijke u-vorm schrijft.

Prijs + waar te koop

Het prijskaartje van €27,95 à €29,99 is naar mijn mening nogal aan de hoge kant. Het boek is verkrijgbaar bij de gekende online winkels en grotere boekhandels.

Besluit

Het boek Dronefotografie richt zich duidelijk tot een beginnerspubliek dat nog niet met drones vertrouwd is. Het is bedoeld als kennismaking met de fascinerende en steeds evoluerende sector van drones. In dat opzet slaagt de auteur zonder meer, al holt een boek over dit onderwerp met een regelmatig wijzigende wetgeving en nieuwe dronemodellen deels achter de feiten aan. Volg je een professionele droneopleiding of heb je er eentje achter de rug én kan je al vliegen en fotograferen, dan haal je uit dit boek weinig bruikbare informatie en tips.

Alle informatie over dit boek vind je op de website van Wiebe de Jager.

error: