duckrabbit multimedia storytelling workshop review

Multimedia Storytelling Workshop

posted in Opleiding

Multimedia Storytelling Workshop

In april 2012 nam ik in Londen deel aan een driedaagse multimedia storytelling workshop, georganiseerd door het productiebedrijf Duckrabbit. De volgende toelichting komt van hun website (met toestemming overgenomen): “We work with documentary audio, still photography and video to make compelling film and audio narratives for commercial, charity and broadcast clients. We also train photographers, videographers, journalists and communications professionals in audio-visual storytelling and online strategic communications.”

“Everyone is playing a game with the audience. If you don’t, you are dead in the water.” (Benjamin Chesterton)

De workshop werd geleid door Benjamin Chesterton, een voormalige BBC Radio 4 producer, en tevens een uitstekende en gepassioneerde lesgever. Hij was heel open met het delen van de eigen ervaringen en hindernissen waarmee hun team bijna dagelijks te kampen heeft. Gedurende drie dagen kregen we een aantal nieuwe vaardigheden en praktische technieken aangeleerd die onmisbaar zijn bij de productie van een multimediaproject. Deze workshop leert je niet te werken met het materiaal of de software, die basiskennis moet je op voorhand zelf aanleren. Het accent ligt op het proces, niet het eindproduct. Aan de eindmeet merkt de kijker of de klant toch niet met welk materiaal het project werd gemaakt.

Wat hebben we geleerd

– tips en technieken om de aandacht van de kijker te bemachtigen en vast te houden
– hoe ga je te werk tijdens het fotograferen in functie van een multimediaproject
– hoe geluid op te nemen in functie van een multimediaproject
– tips en technieken om betere interviews af te nemen
– tips en technieken voor het monteren
– Soundslides & Adobe Audition software

Inhoud workshop

Ik luister altijd aandachtig wanneer iemand met veel praktijkervaring het woord voert en zijn of haar ervaring en kennis deelt. Dergelijke ontmoetingen zijn niet enkel nuttig maar ook noodzakelijk en je houdt er gegarandeerd enkele waardevolle tips aan over. Om een voorbeeld te geven: tijdens de eerste dag van de workshop werden er een aantal fotofilms geanalyseerd. De feedback van de hele groep geeft nieuwe inzichten hoe anderen een verhaal en fotofilm benaderen. Deze vorm van opleiding werkt erg verrijkend.

Het gedeelte van de workshop dat voor mij bijna volledig nieuw was, waren de geluidsopnames en montage. Benjamin leerde ons technieken om geslaagde en bruikbare opnames te maken die je kan gebruiken voor het project en hoe je best valkuilen ontwijkt die tijdens het proces ongetwijfeld je pad zullen kruisen.

Voor de aanvang van de workshop kregen de deelnemers het advies om via zelfstudie een basiskennis op te bouwen over Adobe Audition, een krachtige software die je toelaat om geluid te bewerken en te monteren. Het was pas tijdens de workshop zelf dat ik erg onder de indruk raakte van de mogelijkheden van Audition. Op de website van Adobe kan je een demoversie downloaden. Audition is vrij prijzig maar tegelijkertijd een essentiële tool binnen je workflow.

Ik stond niet echt te springen om beeld en geluid via Soundslides te monteren. Het programma is vrij beperkt in mogelijkheden en wat mij betreft niet erg intuitief in gebruik. Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro zijn behoorlijk duur. Is je budget beperkt, kan je gerust Adobe Premiere Elements, Sony Vegas Movie Studio, Avid Studio, Final Cut X of iMovie overwegen.

De voorbije jaren stel ik vast dat meer en meer fotografen experimenteren met multimedia. Allicht wordt deze tendens deels in de hand gewerkt door de opkomst van spiegelreflexen met videomogelijkheden. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat je als kijker meer bij het verhaal en het onderwerp betrokken raakt dan louter en alleen met een fotoreeks. Het gevaar in deze ontwikkeling schuilt er in dat het erg moeilijk wordt om op elk niveau in het multimediaproces alle benodigde skills aan te leren. Je kan je niet concentreren op fotografie en tegelijk verantwoordelijk zijn voor audio, video en montage. Elk van deze niveau’s vereist een professional met zijn eigen kennis en ervaring. Zoals ik reeds aanhaalde in mijn interview in het fotomagazine Chip Foto/Video: “I don’t want to become a jack of all trades and a master of none”. Een multimedia productie bestaat uit verschillende lagen. Eén zwakke link kan het eindresultaat negatief beïnvloeden. Ik geloof sterk in samenwerking waarbij iedere deelnemer zijn eigen kennis en ervaring aan de groep toevoegt.

Kan je zo’n project toch alleen tot een goed einde brengen? Waarschijnlijk wel al vrees ik dat het proces veel langer zal duren. Wil je toch alleen werken, geef ik graag één advies mee: focus op één taak tegelijk! Tracht niet op hetzelfde moment én te fotograferen én geluidsopnames te maken. Je zal ongetwijfeld met kwaliteitsproblemen geconfronteerd worden.

Multimedia Storytelling Workshop: besluit

Deze driedaagse workshop biedt een volwaardig inzicht in de totstandkoming van een multimedia productie en reikt je een uitgebreide checklist aan die je kan toepassen tijdens de creatie van jouw project. Ik kan deze workshop erg aanbevelen aan diegenen die van start willen gaan in de sector van multimedia en fotofilm.

Tijdens de workshop werden we in twee groepjes opgedeeld en kregen we de opdracht een korte fotofilm te creëeren. In Covent Garden spraken we met Bernard (Beano The Clown), één van de vele performers daar, en vroegen hem of hij aan onze opdracht wou meewerken. Hij ging onmiddellijk akkoord. Tijdens het interview achteraf vertelde hij ons een anekdote uit de beginjaren van zijn carrière. Een kunstje met een hoed mislukte keer op keer en de afgang die avond was nabij. Na 29 keer proberen kwam de hoed toch nog op zijn hoofd terecht.

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

Beano, performer at Covent Garden, London

1 comment

  1. Hi Serge,

    thanks for this write up of our workshop. Glad you got a lot out of the experience.

    Best

    Benjamin

Comments are closed.

error: