Familieportret uit 1918 en 1932

Toen mijn grootmoeder in april 2004 overleed, heb ik in één van de vele kasten een blikken doos boordevol oude zwart-wit foto’s aangetroffen. Voornamelijk familieportretten, met hier en daar foto’s van een plechtige aangelegenheid of een familiebijeenkomst.

Mijn grootvader hield zich als liefhebber veel met fotografie bezig (hij fotografeerde met een Zeiss Ikon Super). Aan bijna elke muur hingen portretten van mijn grootouders en mijn moeder, hun familie en hun ouders. Ik had voldoende beeldmateriaal om naar te kijken.

Ik woon in het huis dat de ouders van mijn grootvader in 1936 hebben gebouwd. Nadien is mijn grootvader hier zelf komen wonen nadat hij met mijn grootmoeder in het huwelijksbootje stapte. Mijn moeder is ook in dit huis opgegroeid. Deze plek deed in een ver verleden zelfs dienst als tweede thuis voor andere familieleden wanneer die het onderling met elkaar aan de stok kregen. Enkele maanden na haar overlijden ben ik hier komen wonen. Een aantal portretten van weleer hangen nog steeds aan de muur.

Familieportret 1918
Familieportret

De op één na oudste foto die ik heb teruggevonden is dit familieportret uit 1918 (staat achteraan de foto genoteerd). Dit zijn de ouders, broers en zus van mijn grootmoeder: vader Herman (?-1948), moeder Pauline (?-1956), mijn grootmoeder Virginie helemaal rechts (1912-2004), haar zus Hélène (1915-2006), haar broer Jean (1914-1981) en achteraan haar tweede broer Louis (1916/17?-1928/29?) die op jonge leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking is overleden.

Familieportret 1932
Familieportret

De volgende foto dateert uit 1932 en toont hetzelfde gezin, weliswaar zonder de jongste broer Louis. Mijn grootmoeder staat hier achteraan rechts op de foto.

Ik heb deze portretten van een originele 8x13cm afdruk ingescand, inclusief de rand rondom de foto. De foto’s zijn behoorlijk verkleurd, bevatten vele krassen, stofjes en andere kleine beschadigingen. De retouche was op bepaalde momenten zwoegen geblazen. Per foto heb ik toch makkelijk enkele uren gespendeerd om met de hulp van zowel de Healing Brush als de Patch Tool de foto’s toonbaarder te maken. Carl De Keyzer vertelde tijdens een lezing dat hij voor de restauratie en retouche van de oude negatieven voor de tentoonstelling Congo belge en images per foto vier tot acht uur werk nodig had!

Ik kan me inbeelden dat fotografie destijds niet voor iedereen toegankelijk was. Om die reden is de inhoud van deze doos enorm waardevol als familiedocument. Een schat om te koesteren!

Een vraagje voor mijn bezoekers: wie beschikt er over een archief met oude familiefoto’s? Zijn deze gedigitaliseerd? Uit welke periode dateren de oudste foto’s?

3 comments

 1. Voorwaar, ene schoone vertellinghe!

  De belangrijkste les die ik uit dit soort verborgen schatten steevast trek is dat het volstrekt onmogelijk is om _te veel_ foto’s te nemen. Je kan zoals menig liefhebber met duizenden dia’s en foto’s op zolder staan, dan nog ontdek je bij herbekijken dat de tijdssprongen te groot zijn.

  Dit zijn pareltjes, en ik ben blij voor u dat ze het overleefd hebben! Schokkend met welk gemak mensen dit alles soms “opkuisen”. Zeker koesteren!

 2. Heb nog enkele foto’s van mijn grootouders die bij ‘de fotograaf’ werden getrokken. Eéntje van mijn grootvader voor de oorlog en dan nog hun huwelijksfoto. Huwelijk die wegens “omstandigheden” tot 1946 werd uitgesteld.

 3. Serge, ik veronderstel dat je je werk wel zult gehad hebben met ze te retoucheren.
  Ik (als amateur stamboomonderzoeker) heb hier thuis ook nog een hele hoop van dergelijke (sepia) foto’s liggen die ik ooit ook eens zal moeten retoucheren. Maar daarvoor zal ik eerst in de leerschool bij u moeten komen. Een van de oudste foto’s die ik heb is van mijn over-overgrootvader, langs vaders-moederszijde, geboren in 1833 en gestorven in 1883. Dus de foto moet van enkele jaren daarvoor zijn. verder ook nog een andere van mijn over-overgrootvader langs moeders moeders zijde, overleden in 1894. En ook nog enkele familieportretten van net voor WO I.
  Hoofdzaak bij dergelijke foto’s is nog snel iemand kunnen spreken en vragen wie er op staat. Dan valt er wel te achterhalen van wanneer de foto dateert. k’zal je ze eens bij gelegenheid laten zien (die die ik al eens ingescand heb)

Comments are closed.

error: