Fotobewerkingstechnieken in Lightroom

Fotobewerkingstechnieken in Lightroom 5

posted in Opleiding

Fotobewerkingstechnieken in Lightroom 5

In navolging van zijn succesvolle en uitstekende eBook The Photographer’s Workflow publiceert Gavin Gough de videocursus Photographer’s Post-Production waarin hij zijn fotobewerkingstechnieken in Adobe Lightroom 5 uitlegt.

Gavin Gough is auteur, lesgever en reisfotograaf gebaseerd in Bangkok (Thailand) waar hij eveneens de oprichter is van de Bangkok Photo School. Zijn beelden maken onder andere deel uit van de Getty fotodatabank en verschijnen ook in de Lonely Planet reisgidsen.

Deze cursus bevat:
– 20 instructievideo’s
– een Lightroom catalogus met 15 RAW oefenbestanden
– een beknopte PDF

Inhoudstafel

1.0 First Steps
1.1 Your Workspace
1.2 Lens Corrections
1.3 Crop & Straighten

2.0 Colour
2.1 Camera Calibration
2.2 Chromatic Aberration
2.3 White Balance
2.4 Hue, Saturation, Luminance
2.5 Split Toning

3.0 Tone
3.1 Exposure
3.2 Tone Curve
3.3 Vignettes

4.0 Atmosphere
4.1 Clarity & Vibrance
4.2 Gradient Filter
4.3 Radial Filter
4.4 Local Adjustment Brush
4.5 Black & White Conversions

5.0 Final Steps
5.1 Sharpening
5.2 Dust Spotting
5.3 Noise Reduction
5.4 Exporting

Cursus fotobewerkingstechnieken

Deze uitgave is een logisch vervolg op zijn eBook The Photographer’s Workflow waarin hij toelicht hoe je in Lightroom een betrouwbare, consistente en efficiënte workflow kan opbouwen. Photographer’s Post-Production behandelt de volgende stap in dit proces en dat is de nabewerking van jouw foto’s.

De cursus bevat 20 instructievideo’s met een totale speelduur van ongeveer drie uur. De originele RAW oefenbestanden kan je downloaden eenmaal de aankoop afgerond is. De video’s kan je bekijken via Vimeo (afgeschermd met paswoord) of ook downloaden.

De bijgeleverde Lightroomcatalogus volgt getrouw de inhoudstafel. Bij elke collectie krijg je enkel die foto’s te zien die in dat hoofdstuk aan bod komen. Erg overzichtelijk. De coherente manier waarop de auteur zijn lessenpakket samenstelt, verdient overigens een pluim.

Stap voor stap overloopt Gavin Gough de belangrijkste onderdelen van de Develop module en wat je ermee kan aanvangen. Aan de hand van de oefenbestanden toont hij welke aanpassingen hij doorvoert en legt hij uit waarom hij dat doet. Hij hecht veel belang aan de cameraprofielen vermits hij de kleuren zo accuraat mogelijk wil benaderen. De Camera Calibration helemaal onderaan in de Develop module is dan ook zijn vertrekpunt. Als hulpmiddel gebruikt hij X-Rite ColorChecker Passport waarmee je per camera en per lens een cameraprofiel kan laten aanmaken dat vervolgens in Lightroom bewaard wordt. Met behulp van een preset kan je dit profiel toewijzen aan de juiste camera- en lenscombinatie.

Het meegeleverde PDF-document biedt een beknopt overzicht van de panelen in deze module. Daarnaast vind je er een handvol foto’s in terug met uitleg over de nabewerking en toegepaste instellingen.

Besluit

Als Lightroomgebruiker van het eerste uur stel ik vast dat deze cursus nooit echt het niveau van een basisopleiding overstijgt. Diegenen die pas van start gaan met deze software zullen hier zonder twijfel wel veel bruikbare informatie uit halen. De gevorderde gebruiker zoekt zijn gading best elders. Als beginner kan je zeker deze videoreeks aanschaffen en combineren met Understanding Post-Processing in Adobe Lightroom 5 van fotograaf Mitchell Kanashkevich. Deze training kwam onlangs op mijn blog aan bod en vormt mijn insziens een perfecte aanvulling op Photographer’s Post-Production.

Photographer’s Post-Production kan je rechtstreeks op de website van Gavin Gough aankopen en kost $69 (€51).

fotobewerkingstechnieken

fotobewerkingstechnieken

fotobewerkingstechnieken

fotobewerkingstechnieken

fotobewerkingstechnieken

error: