Fotoboek: Door de lens van professionele fotografen

posted in Fotoboeken

Fotoboek: Door de lens van professionele fotografen

In het fotoboek Door de lens van professionele fotografen in de bus laat auteur Lise Lotte ten Voorde maar liefst vijftien professionele fotografen uit België en Nederland aan het woord over hun werk, motivatie en inspiratie. De fotografen die aan het woord komen zijn Ad van Denderen, Chris de Bode, Martijn van de Griendt, Reyer Boxem, Filip Claus, Layla Aerts, Merlin Daleman, Wouter van Vaerenbergh, Joost van den Broek, Lieve Blancquaert, Rob Hornstra, Paul van den Abeele, Alice Smeets, Jimmy Kets en Carl De Keyzer.

Het boek is uitgebracht bij Easy Computing, een uitgeverij die grotendeels gekend is voor hun (computer)boeken voor beginners. Met deze publicatie hebben ze de lat alvast een pak hoger gelegd. Ik ben echt aangenaam verrast over de kwaliteit die het boek te bieden heeft. De gesprekken met de fotografen zijn als onderhoudende interviews verwerkt, wat bovendien erg vlot leest. Elke fotograaf vertelt ronduit over het pad dat ze gevolgd hebben om te komen waar ze nu staan, welke de visie is over hun werk, enzovoorts. Het hoofdstuk over de Belgische fotografe Alice Smeets heb ik ondertussen reeds twee maal gelezen: haar aanpak en gedrevenheid werken zodanig inspirerend dat je eigen motivatie een serieuze boost krijgt!

Elke hoofdstuk sluit af met een reeks foto’s, een kort lijstje met tips en het fotomateriaal dat ze gebruiken.

Het enige kleine minpuntje aan het boek is het lijstje met fotografen. Ik moet bekennen dat geen enkele Nederlandse fotograaf me bekend in de oren klinkt al zijn enkele van hun beelden voor mij dan weer wel herkenbaar. Waarschijnlijk was het de bedoeling om een mooi evenwicht te zoeken tussen Belgische en Nederlandse fotografen en daar is men zeker in geslaagd, al heb ik er geen idee van hoe de selectie is gebeurd. Een boek met enkel Belgische namen was zeker even interessant geweest, dan denk ik maar aan fotografen als Gaël Turine, Bruno Stevens, Cédric Gerbehaye of Nick Hannes om er maar enkele te noemen.

Het boek verdient zonder twijfel een plaats in mijn bibliotheek, ik kan het van harte aanbevelen.

6 comments

 1. Lijkt me inderdaad interessant boek. Heb hier nog een cadeaubon van de Fnac liggen 🙂

 2. Spijtig dat we niet eens meer naar onze noordeburen kijken. In Nederland broeit het op dit moment ongelofelijk. En niet alleen wat betreft fotografie, maar ook wat betreft fotoboekenvormgeving, er is echt een synergie ontstaan tussen de fotograaf en de vormgever. Dit is ook een van de redenen waarom ze de ene prijs na de ander wegkapen op internationale fotofestivals.

  En namen zoals Geert Van Kesteren, Rob Hornstra, Anouk Kruithof, Rineke Dijkstra, Raimond Wouda, Petra Stavast, Cuny Janssen, Ad Van Denderen, Hans Aarsman, Gert Jan Kocken, Inez Van Lamsweerde, Hellen Van Meene, Bertien van Manen zouden moeten klinken als een klok. 🙂

 3. Peter, bedankt voor de toelichting. Enkele van de foto’s waren me al bekend al kon ik er geen naam van een fotograaf opkleven.

  Francis, het boek is een aanrader, die Fnac-bon zal goed besteed zijn. Hou er wel rekening mee dat er niet gepraat wordt over bedrijfs-, huwelijks -of studiofotografie: sectoren waar jij waarschijnlijk meer in thuis bent.

 4. Een kleine aanvulling bij mijn artikel:
  1. Van Carl De Keyzer worden er geen foto’s getoond, vermoedelijk omdat zijn foto’s door Magnum beheerd worden.
  2. In het boek wordt nergens gesproken over de crisis, hoe die de sector getroffen heeft en hoe deze fotografen daarmee omgaan.
  3. We komen ook niet te weten of deze fotografen nog andere opdrachten uitvoeren (bv. huwelijks-, bedrijfs of reclamefotografie) om hun inkomen te verhogen of eigen projecten te kunnen financieren.

Comments are closed.

error: