strobist

Fotocursus Motivational Light

posted in Opleiding

Fotocursus Motivational Light

De Belgische fotograaf Bert Stephani heeft na maanden van hard werk zijn langverwachte fotocursus Motivational Light uitgebracht. In deze 2,5u durende opleiding deelt Bert zijn techniek en ervaring bij het gebruik van diverse lichtbronnen, hoe je het aanwezige licht kunt aanwenden en manipuleren om diverse sferen te creëren.

Inhoud Strobist videocursus

Hij gunt ons een blik achter de schermen tijdens de verschillende fotoshoots op locatie en in zijn studio. Bert legt uit waarom een bepaalde lichtopstelling niet of minder goed werkt, waarom hij een bepaalde lichtbron gebruikt, waarom en hoe hij het licht manipuleert om uiteindelijk tot het beeld te komen dat in zijn creatieve brein ontstaan is. Op de dvd vind je bovendien nog een bonusvideo van 1u waarin Bert in detail uitleg verschaft over de post-processing in Adobe Lightroom.

Ik heb Bert destijds leren kennen als een Strobist-adept en heb in mei 2008 hierover een workshop bij hem gevolgd. Ook al worden in deze dvd naast de portretten met enkel daglicht eveneens Strobist-technieken gebruikt, krijg je op deze dvd geen uitleg hoe je je sluitertijd, diafragma en flitser moet instellen. Hiervoor is de Strobist dvd beter geschikt. Het is zoals Bert zelf aanhaalt: this is not going te be a how-to but rather a why-to video.

De video’s op Motivational Light werden door Pieter Van Impe met een Canon 5D MarkII gefilmd wat meteen zorgt voor een high-definition beeldkwaliteit. De instructiedvd is ook beschikbaar als downloadbaar zip-bestand (3,5 GB) met daarin H.264/MOV-bestanden in een resolutie van 720p HD. Om dit bestand niet groter te maken dan het al is, hebben Bert en Pieter beslist om op termijn via hun website bijhorende content gratis ter beschikking te stellen. Eén van deze bonusvideo’s zal onder meer handelen over het gebruik van de Canon 5D MarkII als filmcamera en bijhorende accessoires.

Erika in Motivational Light. © Bert Stephani

Erika in Motivational Light. © Bert Stephani

Wat kost deze fotocursus?

Met een prijs van 125 euro voor de downloadbare versie zal deze dvd niet binnen ieders financiële bereik of bereidwilligheid liggen om dit bedrag ervoor te betalen. Is dit een hoog bedrag? Naar Belgische of Nederlandse normen mogelijk wel, naar internationale normen zeker niet, daar ligt deze prijs in de middenmoot. Ik heb de afgelopen twee jaren gelijkaardige dvd’s aangekocht (Strobist van David Hobby, OneLight van Zack Arias, Damien Lovegrove, enz.) in uiteenlopende prijsklasses. Bekijk het zo: als je Berts denkproces en technieken zelf moet aanleren, spendeer je al gauw enkele maanden tot een jaar om alles uit te zoeken en dat kost je meer dan 125 euro.

Jasmin in Motivational Light. © Bert Stephani

Jasmin in Motivational Light. © Bert Stephani

Besluit

Vermits ik reeds een aantal erg goede dvd’s in mijn bezit heb die handelen over licht en belichting en bijgevolg beter kan vergelijken, kan ik gerust besluiten dat Motivational Light een plaatsje in mijn dvd-rek verdient. Wat Bert vertelt is voor mij zeker niet allemaal nieuw, al heb ik er toch het één en ander uit geleerd, onder andere de manier van denken en het bewuster omgaan met licht tijdens het uitvoeren van je concept. Alvast één wijze les die Bert ons meegeeft en iedereen dient te onthouden, of je nu liefhebber, semi-pro of pro bent: oefenen, oefenen en blijven oefenen.

Na het bekijken van deze dvd beschik je over erg bruikbare info zodat je meteen in de goede richting van start kan gaan. Om eerlijk te zijn, het kriebelt om opnieuw portretten te gaan maken.

Tina in Motivational Light. © Bert Stephani

Tina in Motivational Light. © Bert Stephani

Behind The Scenes at Motivational Light. © Bert Stephani

Behind The Scenes at Motivational Light. © Bert Stephani

5 comments

 1. Er kan nooit genoeg Erika zijn, als je een fanpage maakt join ik! xD
  Verder ben ik ook reeds aan het sparen voor de “dvd”, voor een arme student is het wel een groot bedrag maar zoals je al zei een workshop is vaak nog duurder dus dit is zeker zijn geld waard, vooral als je ziet hoe lang ze eraan bezig waren en hoeveel.

 2. These are great photos, loving the light.
  I’d love to be able to read this in English,
  why don’t you post a google language link at the end of your posts?
  That would be great… my two cents.

 3. Heber, thanks for the comment but these images are not mine, they are from Bert Stephani and his educational dvd called Motivational Light. Follow the links at the end of the article and you will find out more about his dvd (in English).

 4. Ik kijk er alvast naar uit om deze dvd eens in huis te halen.
  Behind the scens van Joey L is zijn eerste dvd zeker. Want de tweede sessions with Joey L is anders serieus de moeite heb er geweldig veel van bijgeleerd.

 5. Frederik, dat is inderdaad de eerste dvd van Joey L. Bevat lage resolutie videobestanden en nog een reeks Photoshop tutorials waarin hij erg snel een paar bewerkingen doorvoert. Van deze dvd had ik persoonlijk nauwelijks iets kunnen leren en dat zou in mijn geval een miskoop zijn geweest. Best wachten op meer reviews vooraleer je dergelijke dvd’s aankoopt zodat je kan vergelijken tussen de reviews, want jouw noden zijn anders dan de mijne en de verwachtingen bijgevolg ook. Het zou best kunnen dat jij de eerste dvd van Joey L wel goed zult vinden.

Comments are closed.

error: