Fotografieworkshop Create That Light met Tom Museeuw en Annelien Hacha

Fotografieworkshop Create That Light

posted in Opleiding

Fotografieworkshop Create That Light

Onlangs heb ik deelgenomen aan een try-out voor Create That Light, een fotografieworkshop georganiseerd door fotograaf Tom Museeuw. De bedoeling van deze workshop is om op locatie te leren kijken en omgaan met licht, en hierbij gebruik te maken van allerlei lichtaccessoires. Dergelijke workshop stelt me in staat om mijn ervaring op locatie uit te breiden en mijn fotografische blik te verruimen. Plaats van het gebeuren: De Haan.

Dagindeling workshop

– In de voormiddag een theoretisch gedeelte over de workflow die Tom hanteert voor particuliere klanten, welke accessoires en lichtbronnen hij zoal gebruikt en uitleg bij de lichtopstellingen van enkele van zijn foto’s.
– In de namiddag een praktisch gedeelte op locatie met Annelien als model. Gedurende enkele uren mochten de deelnemers alle materiaal gebruiken en uitproberen. Heel tof, zeker omdat ik erg benieuwd was naar het effect van de beautydish en de (opvouwbare) octasoftbox.
– In de late namiddag een nabespreking op het terras van ‘t Pubtje.

De lichtopstelling van de onderstaande foto is als volgt:
– Twee Nikon SB900 in een octasoftbox links van de fotograaf.
– Een Sun-Swatter (met 2/3 stop diffusor) rechts van de fotograaf en boven het model om het zonlicht te blokkeren.

Workshop: Create That Light

De lichtopstelling van de volgende foto is identiek, maar er wordt één element toegevoegd:
– Een California Sunbounce Zebra op de grond waarop een Nikon SB900 wordt afgevuurd, met een iets warmere tint als gevolg.

Workshop: Create That Light

Conclusie

Ondanks het feit dat ik op locatie mijn flitsers manueel instel en de technieken van Joe McNally wel ken, had ik tot op heden zelden een test uitgevoerd met het ingenieuze Nikon CLS systeem. Ik ben na deze workshop erg onder de indruk geraakt! Zowaar een superhandig systeem! Een boodschap aan alle Canon fotografen: overstappen naar Nikon, het is de moment.

Het is niet nodig om een karrevracht aan materiaal aan te kopen. Koop in functie van het soort licht dat je wilt bereiken. Test zoveel mogelijk materiaal uit en beslis dan pas wat je wilt kopen. Op mijn verlanglijstje staat nog steeds een octasoftbox, al is dat voor diegenen die mijn blog een beetje volgen waarschijnlijk geen verrassing.

Het was trouwens een aangename kennismaking met de andere deelnemers: Frederik, Pierre en Kurt. En uiteraard mag ik de bevallige assistentes Davinia en Sandra niet vergeten. Mijn dank gaat eveneens uit naar Annelien en last but not least Tom voor de organisatie en professionele uitleg!

15 comments

 1. Zeer mooie resultaten in ieder geval!

  Ik kan me blijkbaar niet abonneren op je rss-feed Serge, zit ergens een regeltje fout bij feedburner vrees ik…

  Tom

 2. Je hebt de workshop mooi samengevat!
  Voor mij was het een superdag die me motiveerde om het bekende even opzij te schuiven en te experimenteren.

  Zeer mooi beelden overigens!

 3. Serge, het genoegen je eens in het echt te ontmoeten is geheel wederzijds. Mooie beelden die je hebt genomen, ik hoop zelf deze week nog tijd te krijgen om er nog een paar online te gooien.
  Tot de volgende !

 4. Ik heb al spijt dat ik er niet kon bij zijn, maar de huwelijken riepen mij 🙂 Misschien ben ik één van de gelukkige voor de volgende workshops?

  Ahja Serge, leuke beelden trouwens 😉

 5. Mooie samenvatting en dito beelden, Serge. De strobes in de octa moeten in de ‘kijklijn’ staan van de zender met CLS. Beperkt dat niet te veel de vrijheid van opstelling?

 6. Tom, het zou opgelost moeten zijn.

  Jan, niet direct, want de flitskop van de SB900 kan je volledig ronddraaien waardoor je de delen met de zender/ontvanger makkelijk naar elkaar kan richten.

 7. Nikon CLS rocks! Zeker als je een SB-900 als Commander gebruikt, maar zelfs met de ingebouwde flits is het een plezier om mee te werken…
  Serge, ken jij Tom dan zo goed dat je zijn gewicht kon raden? 🙂

 8. Piet, ik zat er nog geen halve kilogram naast denk ik, ik was er dus erg dichtbij, ‘t was gewoon een gok 🙂

 9. Ik heb duidelijk nog veel bij te leren. Men ervaring met CLS is leuk maar vind het niet altijd even betrouwbaar. Vanzodra je line-of-sight verliest worden de remote’s niet meer getriggerd (vooral als je een flits ergens achter steekt.
  Hebben jullie daar geen last van (zeker als je de SBxxx in een octa steekt ie je bv op zij of achter het model zet)?

 10. Dat zag er daar weer een leuke en leerzame bedoening uit!
  Switchen naar Nikon doe ik nog effe niet, met Canon ETTL kom je ook al een heel eind hoor :-).
  Jammer genoeg zijn deze opstellingen niet haalbaar zonder minimum 1 assistent (vooral de sunswatter).
  Maar het geeft wel oh zo mooie resultaten. Duurt het lang om zo’n Octabox in elkaar steken? De vorm van het licht en de catchlights in de ogen spreken mij ook wel aan.

 11. Bernard, in de softbox zaten twee SB900 flitsers, maar als je de ontvangers richt naar de zender van de SB900 op de camera, denk ik dat er niet veel problemen kunnen opduiken, tenzij fel zonlicht. Meer ervaring dan wat ik gezien heb zaterdag heb ik met CLS nog niet, maar het werkte erg goed en de flits ging telkens af.

  Kristof, de softbox is opvouwbaar, zoals een paraplu. Ik denk dat als je snel werkt je ongeveer 5 minuten nodig hebt om de softbox met flitsers op te stellen.

Comments are closed.

error: