Alien Skin Exposure X2 fotoshoot in de studio met Charlotte

Foto’s bewerken met Alien Skin Exposure X2

posted in Recensies

Foto’s bewerken met Alien Skin Exposure X2

Voor fotoliefhebbers die op zoek zijn naar een betaalbaar en veelzijdig fotoprogramma en zich niet aan de abonnementsformule van Adobe willen binden, is Alien Skin Exposure X2 een bijzonder interessant alternatief. Deze raw-converter beschikt over leuke ingebouwde filmpresets en behoorlijk wat ontwikkelopties zodat het voor een doorsnee gebruik ruimschoots zal volstaan. In dit artikel geef ik een overzicht wat Exposure X2 allemaal in zijn mars heeft.

Alien Skin Exposure X2

Alien Skin is sinds 1997 actief als softwareontwikkelaar en heeft haar succes voornamelijk te danken aan Exposure waar een hele verzameling analoge filmpresets ingebouwd zit. De eerste versie verscheen in 2005 als plugin voor Photoshop. Een paar jaar later volgde een volwaardige plugin voor Lightroom. Nadien werd het ook als stand-alone programma gereleased.

Op de markt van raw-converters en fotosoftware geniet Alien Skin lang niet de naambekendheid van grote spelers als Adobe of Phase One. Dit betekent zeker niet dat hun software moet onderdoen voor de concurrentie. De aantrekkingskracht van hun filmpresets heeft Alien Skin sinds het prille begin als troef blijven uitspelen. Ondertussen is Exposure X2 uitgegroeid tot een volwaardig fotoprogramma. Een lijst met alle nieuwe features in Exposure X2 vind je hier.

Alien Skin Exposure X2

Via het menu Filter in Photoshop vind je Alien Skin Exposure X2 terug.

Alien Skin Exposure X2

Met een rechtermuisklik op de foto in Lightroom kan je Alien Skin Exposure X2 opstarten.

Geen centrale databank

Exposure X2 werkt niet met een centrale databank. Je kan dus foto’s niet beheren zoals je dat met de catalogusfunctie in Lightroom of Capture One wel kan. Je selecteert een folder op de harde schijf en de software toont de foto’s uit deze folder. Of je importeert bestanden vanaf een geheugenkaartje naar een folder op de harde schijf. Exposure X2 bewaart vervolgens de bewerkingen in aparte bestandjes in een submap van de gekozen folder.

Wanneer je de naam van die folder via Windows Verkenner of Finder zou wijzigen, dan vindt Exposure uiteraard de link niet meer terug. Het is dan ook vreemd dat je de foute link niet meer kan herstellen door de hernoemde folder aan te duiden. Je moet de oude folder eerst uit Exposure verwijderen en vervolgens de nieuwe terug toevoegen. (Update 07/04/2017: de technische dienst van Alien Skin heeft deze situatie ondertussen kunnen simuleren. Het doet zich enkel voor op Windows. Op Mac is er geen probleem. Ze zullen dit in een toekomstige update oplossen.)

Dat Exposure niet met een catalogus werkt, heeft tot gevolg dat je geen mogelijkheid hebt om je foto’s te ordenen noch ze aan één of meerdere groepen toe te voegen. Met andere woorden: je kan niet zomaar een reeks kenmerken invullen en een specifieke selectie uit je hoed toveren, wat je met Lightroom dus wel kan. De metadata toont enkel algemene EXIF-gegevens, het toegekende kleurlabel, aantal sterren en copyright. Anderzijds laden de foto’s wel sneller in, net omdat een centrale databank ontbreekt en Exposure de gegevens niet via een omweg moet inladen. Dat is trouwens een pluspunt waar Alien Skin in hun persbericht graag mee uitpakt.

Deze snelheid is van toepassing wanneer je op een interne harde schijf werkt. Staan je foto’s op een netwerkschijf dan werkt het al een pak trager. Een harde schijf via USB 3.0 aangesloten is sneller, maar nog lang niet zo performant dan een interne schijf.

Foto’s importeren

Het importscherm is vrij basic en niet erg uitgebreid. De keuzemogelijkheden zijn danig beperkt: je duidt een locatie aan waar je de foto’s naartoe wilt kopiëren, je kan de bestandsnaam wijzigen en metadata in de foto laten wegschrijven. En daarmee is de kous af. Het importscherm doet wat het moet doen. Verwacht hier zeker geen toeters en bellen. Het is trouwens onbegrijpelijk dat je de foto’s niet kan selecteren. De software importeert gewoon alle foto’s van het geheugenkaartje. Je kan een optie aanvinken waarmee je enkel de nieuwste foto’s importeert, maar het blijft toch een beperking.

Nog iets: importeren naar een netwerkschijf lukt dan weer niet; importeren naar een harde schijf via USB 3.0 aangesloten is geen probleem.

Werk je al met een andere raw-converter en wil je daarnaast Exposure X2 gebruiken omwille van de filmpresets, dan kan je uiteraard wel JPEG, TIFF en PSD bestanden importeren.

Alien Skin Exposure X2

Interface en algemene werking

De interface van Exposure X2 voelt vertrouwd aan want het vertoont gelijkenissen met Lightroom. Het is meteen duidelijk waar ze (hoogstwaarschijnlijk) de mosterd vandaan hebben gehaald. Het scherm is overzichtelijk en zeker niet overdadig opgebouwd. Werken gaat lekker vlot. De meeste handelingen heb je snel onder de knie. Via de menu’s bovenaan vind je wel weinig functies terug want de meeste handelingen bevinden zich op het scherm zelf of via een rechtermuisklik op de foto. Gebruik je daarnaast nog een ander fotopakket, zal je wel moeten wennen aan de verschillende manier waarop hun sneltoetsen zijn geconfigureerd.

Tot voor kort werd het lettertype op 4K-schermen veel te klein weergegeven waardoor de tekst haast niet leesbaar was. Via een omweg kon je dat probleem gelukkig omzeilen. In de laatste update heeft Alien Skin deze situatie aangepakt en opgelost.

Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding gemaakt met Snagit.

Net als bij Lightroom kan je de panelen via Solo Mode één voor één automatisch laten openen of sluiten. In de linkerkolom vind je de navigator, gelinkte folders, filmpresets en geschiedenis (history) van de bewerkingen. Aan de rechterzijde heb je de klassieke ontwikkelpanelen waar sinds de update van 28 maart ook het (langverwachte) lagenpaneel opduikt. Voorts treffen we hier nog andere panelen aan waar je kan kiezen uit diverse infraroodfilters en uitgebreide instellingen voor filmruis. Je kan bovendien een nieuw scherptevlak aan je foto toevoegen waardoor de bokeh wijzigt. Met Exposure X2 kan je zelfs kaders, krassen en lichtvlekken over je foto leggen. Je kan hier ook eigen templates importeren.

Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding gemaakt met Snagit.

Alien Skin Exposure X2

Niet alle panelen beschikken over dezelfde uitgebreide instelmogelijkheden zoals Lightroom of Capture One die wel voorzien. Het is soms wel even zoeken om een gelijkaardig resultaat te behalen dan in Lightroom omdat sommige opties zoals Whites en Blacks ontbreken. Ook in het kleurenpaneel vind je enkel Saturation terug, en dus geen Hue en Luminance.

In tegenstelling tot Lightroom kan je met Exposure X2 de panelen wel grotendeels zelf schikken en configureren. Idem voor bepaalde icoontjes en functies op het scherm.

Alien Skin Exposure X2

Ook de EXIF-informatie kan je samenstellen volgens je eigen behoeftes. Met Ctrl-i wissel je tussen de verschillende infovensters.

Alien Skin Exposure X2

In Alien Skin Exposure X2 kan je de getoonde informatie over de foto heel eenvoudig zelf samenstellen. Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding en aantekeningen gemaakt met Snagit.

Om tijdswinst te boeken, kan je de settings van een foto naar de andere kopiëren. Alleen gebeurt dat niet via een icoon op het scherm, wat logischer zou zijn, maar via het menu ‘Edit’. In het overzichtscherm kan je per laag aanduiden welke instelling je wilt kopiëren.

Alien Skin Exposure X2

Filmpresets

Alien Skin is altijd al gekend geweest om haar analoge filmpresets en dat is met Exposure X2 niet anders, met dat verschil dat de software ondertussen tot een volwaardige raw-converter is omgebouwd. De filmpresets blijven het kloppende hart want dat is toch wel één van de redenen waarom je dit programma koopt.

De diversiteit aan filmsimulaties is heel uiteenlopend: zwart-wit en analoge films van Kodak, Ilford, Agfa, tot polaroideffecten en tal van andere bewerkingen. Niet elke preset is bruikbaar of nuttig, al heb ik de indruk dat ik regelmatiger met één muisklik een goed resultaat behaal. Met andere presetpacks moet ik langer sleutelen om de foto in de richting van de gewenste stijl te ontwikkelen.

Je kan de voorgedefinieerde presets niet verwijderen. Je kan wel jouw persoonlijke presets toevoegen en ze naar Dropbox, Google Drive of Microsoft OneNote back-uppen om ze op die manier via een andere computer toegankelijk te maken.

Beweeg je de muiscursor over een preset, dan krijg je hiervan op de grote weergave van je foto een voorsmaakje te zien en dus niet enkel op de thumbnail in de navigator. Zo’n voorvertoning als preview is echt wel praktisch.

Alien Skin Exposure X2

Aanpassingslagen (Layers)

De belangrijkste verandering in de meest recente versie van Exposure X2 is ongetwijfeld de aanpassingslagen waar veel gebruikers al geruime tijd op zaten te wachten. Verwacht nog niet onmiddellijk de kracht van layers zoals in Photoshop, maar het is alvast een eerste stap. Je kan een laag kopiëren, een nieuwe toevoegen of een filmpreset als aparte laag instellen. Je kan met het penseel over de foto schilderen om het effect door te drukken of tegen te houden. Dat kan het effect van een filmpreset zijn, maar evengoed van de adjustment brush of een andere aanpassing uit het ontwikkelpaneel. Nadien kan je desgewenst de intensiteit van elke laag verlagen. De opties zijn voorlopig nog beperkt, maar het lagenpaneel werkt correct en zoals het hoort.

De aanpassingslagen krijgen in deze versie nog geen overvloeimodus (blending modes), wat in sommige situaties zeker van pas zou komen. “Exposure layers do not have blending modes, yet.”, staat ergens op hun website te lezen, wat kan betekenen dat ze deze functie in een toekomstige zullen inbouwen.

Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie. Schermafbeelding en aantekeningen gemaakt met Snagit.

Foto’s exporteren

Op het einde van de rit wil je je foto’s natuurlijk publiceren op het internet of afdrukken. Exposure X2 bevat een aantal standaard ingestelde exportopties waarmee je snel foto’s kan exporteren voor publicatie op sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram of 500px. Je kan deze exportfuncties gemakkelijk aanpassen of zelfs nieuwe exportprofielen toevoegen.

Alien Skin Exposure X2

Klik op de foto voor een grote versie.

Je kan de foto’s van uit Exposure X2 uiteraard ook openen in Photoshop om ze daar verder af te werken.

Ondersteuning voor RAW

Exposure X2 biedt raw-ondersteuning voor de meest courante en populaire fotocamera’s van Fuji, Nikon, Canon en Sony. De volledige lijst vind je hier: RAW support. Belangrijk om te weten: Exposure X2 herkent zowel niet-gecomprimeerde als gecomprimeerde RAW’s uit mijn Fuji X-Pro2.

De software herkent de bestanden van een Phase One P21 dan weer niet, een digitale middenformaatcamera waarmee ik ooit geshoot heb. Hetzelfde geldt voor foto’s van de Fuji GFX 50S. Het valt op dat ook de recente Hasselblad X1D-50c nergens in de lijst opduikt. Het zou dus best kunnen dat de ontwikkelaar besloten heeft om enkel kleinbeeldcamera’s te ondersteunen. De markt van digitaal middenformaat is nu eenmaal erg klein. De meeste van die fabrikanten leveren bovendien hun eigen raw-converters die voor hun eigen camera’s perfect zijn geoptimaliseerd.

Alien Skin Exposure X2

Pluspunten

– Uitgebreide set filmpresets
– Gebruiksgemak
– Overzichtelijke interface
– Foto’s laden relatief snel in
– Werken vanaf netwerkschijf
– Aanpassingslagen
– Stand-alone versie en plugin voor Lightroom/Photoshop

Minpunten

– Beperkte mogelijkheden bij import, export en sommige panelen
– Metadata beknopt
– Geen trefwoorden of slimme verzamelingen
– Geen RAW-ondersteuning voor digitaal middenformaat
– Third-party plugins en presets niet mogelijk

Prijs + testversie

In tegenstelling tot sommige concurrenten zit je bij Alien Skin niet gebonden aan een maandelijkse abonnementsformule. Je betaalt eenmalig $149 (€139) voor een volledige versie. Een upgrade naar een nieuwe versie kost nadien $99 (€93). De testversie (trial) is beschikbaar voor Windows en Mac. Zo heb je even de tijd om met Exposure X2 kennis te maken.

Besluit

Alien Skin Exposure X2 heeft me aangenaam verrast. Het onderscheidt zich van andere fotopakketten door de mooie bibliotheek aan filmpresets en het gebruiksgemak. De software heeft haar sterktes, maar kent ook enkele minpuntjes die via een update makkelijk op te lossen zijn. Exposure X2 heeft zeker nog voldoende potentieel om te groeien en dat zie ik zeker gebeuren. Afhankelijk van jouw noden als fotograaf is het zonder twijfel geschikt als betaalbaar alternatief voor de producten van Adobe of Phase One. Dat kom je natuurlijk pas te weten wanneer je de testversie hebt gebruikt.

5 comments

  1. Goed om is te lezen Serge, zelf werk ik met Lightroom en Photoshop CC. Toch heb ik mij via een kortingsactie laten verleiden om Luminar te kopen voor mijn iMac 15inch Pro. Zoals ook de NIK Collection die ik ooit nog is voor 100 € kocht. Alles zit opgeslagen in Lightroom en Photoshop, zodat cursisten die gewend zijn om te werken met deze programma’s bij de cursus omzetten naar zwart-wit gebruik kunnen maken van wat men is gewend. Zijn veelal kleine details. Kort gezegd kan met ieder overweg, ondanks dat de een wat meer vol zit met presets dan de ander, voor wie daarmee werkt is het toch even shoppen. Een duidelijke uitleg op een fantastisch blog dat je toch maar constant mooi up to date houdt. Chapeau.

    • Willem, fotografen hebben tegenwoordig een uitgebreide keuze aan fotosoftware. En elk van die programma’s heeft een andere visie hoe zo’n fotosoftware er moet uitzien en welke tools die aan boord moet hebben. Veel van die programma’s lijken ondertussen wel op elkaar.

      Lightroom is flexibeler dan Exposure X2 omdat je externe plugins en presets kan gebruiken. De kracht van Exposure X2 zit hem dan weer in de filmpresets die standaard voorzien zijn. Ik kan me best voorstellen dat men in de fotografiewereld veel meer Lightroom gebruikt dan Exposure X2. Dat is ook de reden van dit artikel: om lezers kennis te laten maken met een interessant alternatief.

      Blij te horen dat je er iets aan gehad hebt!

  2. Een heel handige gids Serge. Ik werk met lightroom, maar ken er echt te weinig van eigenlijk. Ik zou eens ergens een cursus moeten volgen… 🙂

Comments are closed.

error: