Fotosafari's in Kruger National Park

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4

posted in Reizen

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4

Dit artikel is een gastblog van Jochen Van de Perre. Hij woont en werkt al enkele jaren in Zuid-Afrika. Hij is er actief als natuurfotograaf, Lodge Manager en FGASA-gecertificeerd natuurgids in het Kruger National Park. Via zijn firma The Africa Bug is hij buitenlands agent van twee Zuid-Afrikaanse reisagentschappen gespecialiseerd in safari’s in héél zuidelijk Afrika. In deze gastblog vertelt hij over de verschillende reservaten.

Een niet te missen reeks artikels voor fotografen en liefhebbers van safari’s in Afrika, door de ogen van een insider.

Sabi Sands was het eerste reservaat van zijn soort en is enorm gekend. Dit reservaat is dan ook het meest gecommercialiseerd. Zowat elke lap grond bevat een lodge. Er zijn er nu al 52. Dit reservaat heeft één voordeel wat betreft het spotten van dieren: de luipaarden zijn hier allen zéér relaxed. Dat komt omdat het reservaat is opgericht in een tijdperk dat het nog aanvaardbaar was om dieren te lokken met een prooi. In het geval van de luipaard werd een impala geschoten en in een boom gehesen. En als de luipaard komt eten, dan rijdt men met het safarivoertuig tot vlakbij de boom. Deze methode heeft er voor gezorgd dat de luipaarden in de nabijheid van voertuigen en mensen zeer relaxed werden. En de luipaarden brachten dit gedrag over van generatie op generatie. Dit is niet echt het natuurlijk gedrag van een luipaard. Andere reservaten ontstonden later en hebben deze “techniek” niet kunnen gebruiken omdat het publiek in de tussentijd (terecht) veel kritischer was geworden en dit soort praktijken niet meer tolereerde.

Omwille van de naambekendheid van Sabi Sands, maar ook omdat de lodges werken met hoge commissies voor reisagenten, zijn de lodges hier doorgaans zeer duur. Google even op ronkende namen zoals Mala Mala, Singita of Londolozi. Maar zorg dat je eerst gaat zitten. Sommige reisagenten (vooral in de US) geven de voorkeur aan dit reservaat omdat de game drives er gemiddeld meer sightings zouden opleveren dan in de andere reservaten. Met uitzondering van de luipaard hebben ze ongelijk. Het gaat de agenten om de commissie want ze schuiven de doos over de toonbank die hen het meest oplevert.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een nieuwsgierige neushoornkalf komt mijn voertuig inspecteren, onder nauwlettend toezicht van de koe. Neushoorns zien enorm slecht en moeten een voorwerp tot vijf meter benaderen vooraleer ze kunnen bepalen wat het is. Hun gehoor en reukzin zijn echter zeer sterk ontwikkeld. Toch zijn neushoorns gemakkelijke slachtoffers voor stropers. Is er een beetje wind en/of weet de stroper een neushoorn te benaderen tegen de wind in, dan ruikt of hoort de neushoorn zijn belager niet. Het is buiten de scope van dit artikel maar op dit moment is er een heuse oorlog aan de gang tegen stropers. Deze stropers hebben het uitsluitend gemunt op neushoorns. De marktwaarde van hoorn is nu al 1,5 maal de prijs van goud. In detail gaan leidt ons te ver. Laat ik me beperken tot dit: in privéparken zijn neushoorns veel beter beschermd dan in Kruger NP omdat de privéparken grotere “anti-poaching” budgetten hebben. Met dit budget worden professionele anti-poaching teams ingehuurd om grenzen te bewaken.

Manyeleti is het buitenbeentje omdat hier geen privé-eigenaars zijn, maar eerder een hele “community” die eigenaar is. Het reservaat is eigendom van het volledige dorp. Vele lodges zijn hier niet, omdat het blijkbaar – vanuit zakelijk perspectief – moeilijk handelen is met communities: regels veranderen voortdurend, vaak in het nadeel van de lodge. Best jammer, want dit reservaat heeft een groot meer waar veel dieren op af komen.

Timbavati (annex Umbabat, waar op één lodge na enkel privéwoningen liggen) is de “runner up” en is het reservaat met het meeste lodges naast Sabi Sands. In het zuiden liggen de “Ngala” lodges van &Beyond (naast Wilderness Safaris de bedrijvengroep met de meest dure lodges). In een lange strook die noordoost tot zuidwest loopt, liggen een hele reeks lodges die elkaars gebied delen. Sommige zijn duur, andere zijn meer betaalbaar. Hier en daar zit er echter ook eentje tussen die “solo” opereert. In het algemeen gaan prijzen echter stilaan richting Sabi Sands, omdat ook dit reservaat zijn naamsbekendheid al heeft.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een luipaard wordt wakker. De avond valt. Tijd om op jacht te gaan. Deze foto is genomen in het Sabi Sands reservaat, op het grondgebied van Arathusa Lodge.

Klaserie is zeer ruw en bevat (in vergelijking met Sabi Sands en Timbavati) amper lodges. Maar daar komt stilaan verandering in. De naam “Klaserie” is echter nog tamelijk onbekend. In dit reservaat vind je dan ook de lodges die het scherpst zitten wat betreft de verhouding prijs/kwaliteit. Het marketingbudget van de lodges in Klaserie is (in vergelijking met voorgenoemde reservaten) zeer beperkt, dus de lodges in dit reservaat zullen minder opduiken in je Google zoekresultaten (tenzij je blijft doorbladeren tot pagina vijf of verder). Omdat hun prijzen zo scherp zijn hebben ze ook minder ruimte voor commissies van reisagenten. Daarom gaan ze bij deze reisagenten ook minder vaak over de toonbank. Want als die reisagent het kan vermijden, dan zal hij een lodge voorstellen die hem meer oplevert. Mijn eigen ervaring (daterende van voor ik begon te werken in dit gebied en ook nog gewoon klant was) is dat vooral agenten uit US en EU zich hier aan bezondigen. De Zuid-Afrikaanse reisagenten zijn op dit vlak veel eerlijker. Het is natuurlijk ook zo dat de lokale reisagenten waar ik mee samenwerk allen een familieband hebben met eigenaars van lodges in dit reservaat. Dat zal ook wel meespelen.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een jonge olifant beschermd door de benen van zijn familie. Foto genomen op het grondgebied van Shindzela Camp in Timbavati, een eenvoudig tentenkamp dat geen traverse deelt met anderen, maar toch fantastische resultaten aflevert omwille van zijn ligging en de aanwezigheid van een grote dam op hun grondgebied.

Balule is van hetzelfde laken een broek als Klaserie, met dit verschil dat de luttele lodges er ver uit elkaar liggen, wat vaak resulteert in lange ritten langs cutlines (als het voertuig van één lodge naar een belangrijke sighting van een andere lodge wil geraken, dan is de snelste weg via de loodrechte cutlines). Het is dus van belang een lodge te kiezen die goed ligt om overal snel te geraken. Dat de lodges ver uit elkaar liggen is een nadeel. Het reservaat heeft ook een voordeel: in het rotsachtige gebied naast de Olifantsrivier heeft de zwarte neushoorn zijn thuis. Dit is een diersoort die je in de andere reservaten amper ziet (daar zie je enkel de witte neushoorn). Voor de volledigheid: Balule is ook licht in het nadeel omdat er een spoorlijn door het reservaat loopt (waar tweemaal per dag een goederentrein passeert van/naar de mijnen in Phalaborwa).

Belangrijk: alle lodges in deze reeks artikels hebben open grenzen met Kruger NP. Dieren die migreren (die niet gebonden zijn aan bepaald territorium), zoals bijvoorbeeld olifanten, kunnen vrijuit bewegen tussen Kruger NP en deze private parken.

Lees ook de andere artikels in deze reeks

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1: inleiding
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 2: accomodatie in Kruger National Park
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 3: grote privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 5: kleine privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6: Drakensbergen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7: uitzonderingen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8: nuttige tips

error: