Fotosafari's in Kruger National Park

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7

posted in Reizen

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7

Dit artikel is een gastblog van Jochen Van de Perre. Hij woont en werkt al enkele jaren in Zuid-Afrika. Hij is er actief als natuurfotograaf, Lodge Manager en FGASA-gecertificeerd natuurgids in het Kruger National Park. Via zijn firma The Africa Bug is hij buitenlands agent van twee Zuid-Afrikaanse reisagentschappen gespecialiseerd in safari’s in héél zuidelijk Afrika. In de vorige artikels informeerde hij jou uitgebreid over het reilen en zeilen en de gedragsregels in Kruger National Park, de grote en kleine privéparken en de reservaten. In deze gastblog vertelt hij dat er hierop ook heel wat uitzonderingen mogelijk zijn.

Nu het volledige plaatje zowat geschetst is, sta me toe te zeggen dat dit maar 75% van het verhaal is. Er zijn enorm veel uitzonderingen. In goede zin en in slechte zin. Om er enkele op te sommen:

– Er zijn ook privélodges in Kruger NP. Lodges die per dag drie maaltijden en twee game drives in open voertuig aanbieden, net zoals in de privéreservaten. De overheid heeft gezien dat het publiek dat op zo’n lodges af komt, meer duiten in het laatje brengt. Dus hebben ze delen van Kruger NP omgevormd tot “concessies” en deze gebieden aan privélodges tegen een hogere prijs verhuurd. Self-drivers mogen deze concessies niet in. De lodges op deze gebieden zijn echter nog steeds gebonden aan de regels die over héél het Nationale Park gelden. Hun voertuigen mogen niet van de weg af.

– Kruger NP heeft ook gemerkt dat er een publiek is voor safari’s te voet en voor nachtsafari’s met spotlight. Er bestaan ondertussen al restcamps waar je deze activiteiten kan boeken. Er zijn ook heuse “walking trails” waar je meerdere dagen te voet door de bush reist en slaapt in tentenkampen. Dit is een activiteit die niemand in de privéparken aanbiedt. Walking trails zijn echter zeker geen activiteit voor mensen die een eerste maal op safari gaan.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een bateleur eagle. Makkelijk te herkennen aan zijn zeer korte staart en de kleur in zijn aangezicht. In de vlucht is het verschil tussen mannetje en vrouwtje makkelijk te zien; bij het vrouwtje zijn haar veren bijna volledig wit, bij de man bijna volledig zwart. Denk gewoon aan bruid en bruidegom.

– Er zijn wel nog enkele zeer betaalbare lodges te vinden in Sabi Sands. Deze hebben doorgaans slechts een klein gebied om rond te rijden, maar als je één van deze lodges kiest om zeker een luipaard te kunnen zien, dan maakt het niet uit. Zorg er natuurlijk wel voor dat je deze lodge combineert met een andere lodge (waar bijvoorbeeld weer meer kans is om leeuwen te zien).

– Manyeleti is een privéreservaat dat wél dagtoeristen toelaat. Dat komt omdat het reservaat het commercieel niet goed doet. Enkele lodges gaven het onderhandelen met de lokale community op en pakten hun biezen. Kies je een lodge in Manyeleti, dan kunnen de dagtoeristen misschien je safari-ervaring negatief beïnvloeden. Alhoewel, zij moeten op de weg blijven en jouw gids niet.

– Kapama biedt nu ook game drives aan voor mensen die in het reservaat geen kamer hebben geboekt. Deze dagtoeristen worden in aparte (oudere) safarivoertuigen gestopt. Vanuit het perspectief van de dagbezoeker (die goedkoop verblijft in een huisje in de estates nabij Hoedspruit) kan dat positief zijn. Vanuit het standpunt van de persoon die een kamer boekte in één van de lodges van Kapama is het eerder negatief want nog meer wagens op het terrein. Kapama heeft er al meer dan de andere reservaten (het reservaat heeft maar één eigenaar en hij legde zichzelf niet de typische regel op van “één klant per 100Ha”).

– Als je elk reservaat afzonderlijk bekijkt, dan zou over het algemeen moeten gelden: hoe méér je betaalt, hoe groter het gebied waarop je lodge mag rondrijden. Inderdaad: “traverse” zou de belangrijkste parameter moeten zijn bij het kiezen van een lodge. Maar helaas is niets wat het lijkt. Straffer nog: meer betalen betekent geenzins dat je een lodge krijgt met een hoger comfort. Er zijn lodges die enorm duur zijn en in feite een zeer minderwaardig product op de markt zetten, zowel wat betreft game drives als kwaliteit van accommodatie en maaltijden. En omgekeerd geldt ook: er zijn lodges die ondanks een lage prijs een zeer groot gebied hebben om op te rijden, zeer comfortabele kamers aanbieden en erg lekkere maaltijden serveren.

Fotosafari's in Kruger National Park

Mannetjesolifanten testen elkaars kracht door de slagtanden tegen elkaar te zetten en elkaar weg te duwen. Op deze manier bepalen ze vaak wie dominant is nog voor ze in hun “musth” status komen. Voor toeschouwers is het een heel schouwspel, maar hou je afstand want op zo’n momenten hebben olifanten vaak enkel oog voor elkaar.

– Je type van accommodatie heeft niets te maken met het niveau van comfort. Sommige lodges hebben gastenverblijven met “canvasmuren”, maar een tent zou ik het niet noemen want daarvoor is het veel te luxueus (men spreekt eerder van “glamping” in plaats van “camping”). Andere lodges bieden hutjes van steen met een strooien dak, maar de mate van comfort kan serieus tegenvallen. Om het nog erger te maken: brochures en websites zijn niet altijd te vertrouwen. Of een kamer gedateerd is of niet (aan vernieuwing toe is of niet) is er amper op te zien.

– Tshukudu is een klein reservaat met één leeuwentroep, en toch gedijen hun cheetahs er ook. Wat normaal gezien niet het geval is omdat leeuwen meestal cheetahs verdrukken. Kruger is sowieso niet het ideale gebied om cheetahs te zien (de cheetah heeft open vlaktes nodig en in Kruger staat veel struikgewas), dus dat ze makkelijk te zien zijn bij Tshukudu is zeker een pluspunt voor dit reservaat. Voor de volledigheid: de cheetahs op Tshukudu (twee mannetjes, één vrouwtje) zijn dieren die in gevangenschap zijn grootgebracht (in het nabijgelegen Rehab Centre) en daarna terug hebben leren jagen op Tshukudu. Maar volledig wild zijn ze niet en zullen ze nooit meer zijn want je kan ze aaien.

– Ik zei dat je in privéreservaten kan off-roaden voor big five dieren en in Kruger NP niet. Maar ook hier zijn uitzonderingen op. Er zijn enkele koppige eigenaars in de privéreservaten die geen off-road willen. Kies je een lodge van zo’n eigenaar, dan mag je niet off-roaden op zijn farm, maar – let op – evenmin op farms van andere lodges. Dat komt omdat die andere lodges zeggen “hey, als ik bij jou niet van de weg mag, dan mag jij bij mij ook niet van de weg af”. Laat je bijstaan door een goede reisagent die weet bij welke lodge je de beste kansen hebt om dicht bij de dieren te komen.

Lees ook de andere artikels in deze reeks

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1: inleiding
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 2: accomodatie in Kruger National Park
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 3: grote privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4: reservaten
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 5: kleine privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6: Drakensbergen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8: nuttige tips

error: