Fotosafari's in Kruger National Park

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8

posted in Reizen

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 8

In deze laatste gastblog geeft Jochen Van de Perre nog een heleboel tips en suggesties waarmee je jouw fotosafari succesvol kan laten verlopen. Hij woont en werkt al enkele jaren in Zuid-Afrika. Hij is er actief als natuurfotograaf, Lodge Manager en FGASA-gecertificeerd natuurgids in het Kruger National Park. Via zijn firma The Africa Bug is hij buitenlands agent van twee Zuid-Afrikaanse reisagentschappen gespecialiseerd in safari’s in héél zuidelijk Afrika.

Een niet te missen reeks artikels voor fotografen en liefhebbers van safari’s in Afrika, door de ogen van een insider.

Fotosafari's in Kruger National Park

Geduld is een goede deugd. Een neushoorn stier benaderde een koe, maar die ging (voorlopig) niet op zijn avances in. Iedereen probeerde dichterbij te geraken om de actie te zien, maar de neushoorns verdwenen in het dichte struikgewas in oostelijke richting. Op de volgende weg ten oosten van de plek waar ze waren gezien, stond ik te wachten. Vaak krijg je niet het beste resultaat met de snelste gids te zijn, maar eerder door de slimste gids te zijn. Een gids die zijn omgeving kent, kent ook vaak de dieren die op zijn grondgebied te vinden zijn en zal op hun gedrag kunnen anticiperen.

Mijn excuses dat ik met het vorige artikel terug wat chaos in de orde bracht, maar het is nu eenmaal zo.

– “Waar moet ik nu heen?”
– “Waar haal ik de beste safaribeleving?”
– “Welke lodge(s) kies ik?”
– “Welke streken/reservaten beveel je aan?”

Het kan best zijn dat je nog niet veel wijzer bent geworden. Helaas. Ik heb ook niet altijd het antwoord op deze vragen. Het hangt van een groot aantal persoonlijke factoren af. Dus ik kan enkel antwoorden door op mijn beurt aan jou enkele vragen te stellen:

– “Is het doel een afwisselende reis waarbij je héél de streek of héél het land verkent, of wil je puur safari?”
– “Wat is je budget?”
– “Welk niveau van comfort wil je?”
– “Heb je al enige ervaring met safari’s?” Nieuwkomers laten zich bijvoorbeeld vaak onterecht afschrikken van canvasaccommodatie.
– “Ligt je focus op fotografie, of niet?”
– “Zijn er specifieke dieren die je wil zien?”

Misschien kan ik je helpen door je wat tips te geven.

– Pas op voor mensen die je absoluut van één bepaalde plek willen overtuigen, ongeacht je wensen. Hebben ze voldoende ervaring? Bezochten ze de streek al meermaals en kunnen ze wel vergelijken met andere opties?

– Hoed je voor reisschema’s waarbij men de gekozen lodges niet bij naam durft te vermelden.

– Ga bij elk reisschema goed na hoeveel dagen je daadwerkelijk in big five gebied spendeert, want dat zijn de duurste dagen van je reis. Ga vervolgens ook na of je in Kruger NP zit of in een privéreservaat. En welk privéreservaat is het? M.a.w. zorg er voor dat je appels met appels vergelijkt als je verschillende reisschema’s naast elkaar legt. Sommige reisagenten zijn zeer creatief in het verbloemen van wat je nu daadwerkelijk krijgt voor je geld.

– Ging je nog nooit op safari, boek dan niet uitsluitend safarilodges, maar zorg voor een meer gevarieerd reisschema. Misschien zijn die dagelijkse game drives helemaal je ding niet.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een “little bee eater” op zijn takje. Ik zie veel mensen (vooral in Kruger dan) hun auto verplaatsen, 10 meter vooruit, dan weer achteruit, dan de overkant van de weg, enz. om deze vogels te fotograferen. Weet dat deze dieren hun favoriete takjes hebben waar ze steeds naar terug komen. Kom niet te dicht, hou het stil (motor en airco uitschakelen) en heb geduld.

– Is het belangrijk dat je op je reis alle iconische Afrikaanse diersoorten kan zien én fotograferen, kies dan zeker niet alleen voor een verblijf in Kruger NP. Stop er enkele nachten in die je spendeert in een privéreservaat.

– Wil je een self-drive doen in Kruger, kies dan in eerste instantie voor accommodatie in het zuidelijke deel. Wijk pas daarna uit naar het noorden (als er in het zuiden geen accommodatie meer is en/of als je het zuiden al gezien hebt en nog verder wil verkennen). De grasvlaktes rond Satara zijn ook nog dik in orde. Vermijd de mopaneblocks rond Olifants en Letaba, tenzij je intentie is om héél Kruger te verkennen. Er is één plaatsje in het zuiden dat mijn voorkeur wegdraagt en dat is Biyamiti. Dit kamp ligt op 20 km private weg (enkel wie geboekt heeft bij Biyamiti mag die weg op en dat is een serieus voordeel in dat drukke zuidelijke deel van Kruger). Biyamiti is echter een satellite camp dus je moet bereid zijn elke avond zélf te koken want een restaurant is er niet.

– Optimaliseer je kansen om alle dieren te zien. Neem voldoende tijd voor het safarigedeelte van je reis en bezoek minstens twee lodges in twee verschillende reservaten. Hoe meer lodges/reservaten, hoe beter. Spendeer in elke lodge voldoende tijd zodat je overal het maximale resultaat haalt uit je verblijf. Besef dat dieren vier poten hebben en zich niet elke dag laten zien. Besef ook dat het weer een serieuze invloed kan hebben. Trekt er twee dagen een koudefront over de lowveld, dan zie je meteen al maar de helft van normaal. Ook daarom moet je voldoende lang blijven.

– Beperk transferkosten. Als je van lodge naar lodge moet, dan wordt dat uitgevoerd door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Dit bedrijf is veel langer voor jou op de baan dan je beseft (van de plaats waar het bedrijf is gevestigd naar je lodge, van daar naar de andere lodge, en van daar terug naar het bedrijf). De transferkost kan aanzienlijk zijn. De rit delen met meerdere reizigers (vier of zes i.p.v. twee) maakt het meteen veel goedkoper. Is delen met anderen niet mogelijk, kies dan lodges die niet te ver van elkaar liggen. Bijvoorbeeld: kies een lodge in Klaserie en eentje in Timbavati. Beide reservaten zijn van elkaar gescheiden door een asfaltweg en hebben een gemeenschappelijke gate. Straffer nog: op diezelfde weg ligt ook Eastgate (de luchthaven van Hoedspruit). Lodges kiezen in de twee voorgenoemde reservaten bespaart je meteen ook in transferkosten van en naar de luchthaven.

Fotosafari's in Kruger National Park

Een luipaard met zijn prooi in een boom. Iedereen speurt alle bomen af naar luipaarden, maar weet dat ze de meeste tijd op de grond vertoeven.

– Besef dat vluchten naar Kruger niet goedkoop zijn. Eastgate is een militaire luchthaven en tolereert maar drie vluchten per dag. Twee van Johannesburg, één van Kaapstad. De tickets zijn duur en de vluchten zitten snel vol. Phalaborwa en KMIA (Kruger Mpumalanga International Airport nabij Nelspruit) kennen meer vluchtbewegingen, maar liggen verder van de privéparken vandaan (wat op zich weer een hogere transferkost betekent). Er zijn intussen een pak vervoerbedrijven die het traject Johannesburg <-> Kruger aanbieden via de weg. Dit is goedkoper, maar je verliest er wel zes uur mee (zeg maar gerust een volledige dag) en dat in beide richtingen. Diezelfde bedrijven bieden ook privétransfers aan (waar je dus je voertuig niet deelt met anderen), maar dat is bijna even duur dan vliegen.

– Met vorig punt in het achterhoofd: boek tijdig. Zitjes op het vliegtuig, zowel als kamers in gegeerde lodges, zitten snel vol.

– Boek nooit rechtstreeks bij lodges in privéreservaten, maar neem hiervoor een reisagent onder de arm. Zijn prijzen liggen lichtjes lager. Laat hem maar werken voor zijn commissie. Bijvoorbeeld om te controleren of er beschikbaarheid is bij alle lodges, in het vasthouden van de nodige kamers, in het voorzien van de nodige transfers, en in het uiteindelijke samenstellen van het volledige safaritraject. Een reisagent zorgt er voor dat er in dit proces niets verkeerd loopt.

– Kies een lokale touroperator/reisagent met een goede reputatie. Ik weet dat de Belg zeer wantrouwig is wanneer hij gaat shoppen in het buitenland. Maar als een Zuid-Afrikaanse reisagent gekend is, goede kritieken krijgt en verzekerd is zoals het hoort (en dat staat op hun website en/of op hun voorstellen), dan is er geen reden om hem/haar niet te vertrouwen. Een lokaal agent kent méér lodges, kent deze lodges beter, kent hun huidige traverse, kent zelfs de eigenaars van deze lodges, kent de reservaten beter, enz. Hij maakt daardoor voor jou doordachtere keuzes. Een Zuid-Afrikaanse reisagent is ook goedkoper (de loonstructuur is bv. héél anders in Zuid-Afrika). Belgische agenten, ook al beweren ze “safari specialist” te zijn, betekenen meestal een onnodige extra kost. In die zin dat ze elk reisvoorstel toch nog steeds door een Zuid-Afrikaans agent laten uitwerken – zonder dat de klant dit weet – en dan gewoon 30% loonkost toevoegen aan de uiteindelijke factuur.

– Is fotografie je hobby, neem dan verschillende lenzen mee om alle gebied te coveren. Voor sfeerfoto’s in het voertuig, in de lodge, of voor landschappen, heb je een breedhoek nodig. Voor vogels heb je een zoom lens nodig van 400mm of meer. Voor zoogdieren in nabijheid van je voertuig heb je iets nodig dat tussenin zit. Besef dat je de dieren van zeer dichtbij zal zien in een privé reservaat, maar dat ze vaker veel verder van je af zullen staan in Kruger NP. Ga dus niet naar een privéreservaat met enkel een telelens (tenzij je enkel focust op de wimpers van olifanten). En ga niet naar Kruger NP met een maximale zoom van 100mm. Ga je naar een privéreservaat, investeer dan in een gestabiliseerde en lichtsterke lens als je resultaten wil van je nachtsafari’s. Meerdere camerabodies kunnen helpen om lenswissels (en stof op je sensor) te beperken of volledig te voorkomen.

Heb je nog vragen, stel ze gerust. Ik help graag. Maar geef me wat tijd, want in tegenstelling tot wat iedereen denkt moet je hier hard werken. Wil je dat ik eens een reisvoorstel voor je klaarstoom? Met plezier! Het kost niks, hoeveel je je reisschema ook bijschaaft. Het is onze job.

Succes! En misschien tot in de lowveld!

Fotosafari's in Kruger National Park

Een leeuwenfamilie die wel heel mooi poseerde. Soms zit het mee.

Lees ook de andere artikels in deze reeks

Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 1: inleiding
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 2: accomodatie in Kruger National Park
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 3: grote privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 4: reservaten
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 5: kleine privéparken
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 6: Drakensbergen
Fotosafari’s in Kruger National Park en omstreken – deel 7: uitzonderingen

error: