Fotoshoot met Jolien

Afgelopen zondag kreeg ik bezoek uit Nederland van de twaalfjarige Jolien en haar moeder Jolanda. Op de agenda stond een fotoshoot op locatie ingepland. Een ideale gelegenheid om mijn splinternieuwe California Sunbounce te gebruiken.

Fotoshoot met Jolien

De lichtopstelling van deze drie beelden ziet er als volgt uit:
– Zon achter het model zorgt voor haarlicht
– California Sunbounce Zebra tussen model en fotograaf (zichtbaar in de reflectie in de ogen)
– Nikon D3, AF-D 85mm f/1.8, ISO200, @f/2.8, 1/1000s en 1/2500s

Fotoshoot met Jolien

Fotoshoot met Jolien

Mijn ervaringen na dit eerste langdurige gebruik van de California Sunbounce zijn overwegend positief. Maar wanneer de zon achter de wolken verdwijnt, is de reflectie al een pak minder, hoe je het scherm ook keert of draait. De naam geeft zelf al aan waarvoor het reflectiescherm dient: “sun bounce”, weerkaatsen van het zonlicht, en bijgevolg no sun, no bounce (of eerder less bounce). Op die momenten kan een speedlight gereflecteerd op de Sunbounce wonderen doen, maar dat is leesvoer voor een volgend artikel. Ik ben alleszins tevreden van mijn aankoop en met de eerste resultaten.

Ik heb geen ervaringen met gelijkaardige producten van Lastolite al bestaan er in hun assortiment ook reflectoren met de kleuren Sunfire en Sunlite welke op het eerste zicht min of meer met Sunbounce’s Zebra overeenkomen. Bepaalde reflectoren kan je ook op een metalen frame spannen.

Jullie ervaringen met Sunbounce, Lastolite of een ander merk reflector mogen zeker gedeeld worden via de commentaarvelden. Bedankt!

Trivia: wisten jullie dat Wolfgang-Peter Geller, het creatieve brein achter California Sunbounce, in 1971 de World Press Photo gewonnen heeft?

26 comments

 1. Hey,
  leuke foto’s 🙂
  Wat ik mij afvroeg, wat is juist de reden dat je voor de zebra bent gegaan en niet voor de andere? Ben namenlijk zelf van zin om er 1tje aan te schaffen.

  Jakke

 2. Jakke, de silver is iets koeler, goud is nogal warm, en zebra is tussen deze twee, een mooi compromis. En ten tweede wou ik eens een andere tint dan zilver, want mijn softboxen zijn aan de binnenkant al zilver, ik wou een wat warmere tint voor mijn foto’s, vandaar de zebra. ‘t Is persoonlijke smaak natuurlijk.

  Stephanie, die vraag stel ik me ook, maar ik heb geen ervaringen met andere types reflectoren. Ik heb wel een 5-in-1 van Lastolite waarvan ik vroeger al eens de zilveren kant gebruikt heb. Voorts kan ik niet echt vergelijken.

 3. Wow mooie foto’s die sunbounce heeft zelfs een beetje het effect van een softbox.
  Zag er een toffe dag uit en proficiat met de nieuwe aankoop.

 4. ik lees en hoor heel wat goeie dingen aan een “california sunbounce”reflectiescherm, maar (puur informatief, niet provocerend bedoeld, hoor) wat is de meerwaarde aan een CS in vergelijking met andere reflectoren?

 5. Hey Serge, proficiat met je aankoop.
  Het resultaat met een sunbounce is prachtig. Je laat dit ook zien in je foto’s.
  Ik heb er mij deze middag ook één besteld, zou morgen al geleverd worden.
  Misschien een kleine opmerking. Ik heb de indruk dat je de sunbounce nogal laag geplaatst hebt. Het licht komt precies iets te veel van onder, wat mij een iets minder natuurlijke indruk geeft.

 6. Zeer mooie beelden Serge van een prima modelletje dat gezegend is met een open blik.

  @ Stephanie: het voordeel van de sunbounce tov de 5-in-1 is dubbel:
  – we hebben hier een zeer strak gespannen reflectiegedeelte waardoor het licht dat op het model valt redelijk constant is, iets wat bij de 5-1 al wat minder voor de hand is.
  – de SB is rechthoekig zodat je kan switchen (lange-of korte kant nodig).

 7. Serge,
  Prachtige beelden en uiteraard perfecte belichting. Ik gebruik veel de california sunbounce silver want hier in Spanje is het zonlicht te warm. Maar als ik tijdens de late namiddag het effect wil geven van een warme late avond zon gebruik ik de gold. Toche wil ik ook de zebra binnenkort aanschaffen ( sun mover) en kijken welk effect dit hier geeft.
  Guy

 8. Ik wist niet dat een sunbounce zo’n egale belichting kon geven! Duidelijk weer iets om bij op mijn verlanglijst te schrijven.
  Ook een leuk model. Ziet er heel volwassen uit voor een 12-jarige.

 9. We zijn erg blij met de foto’s die Serge van onze Jolien heeft kunnen maken. Het was een heel prettige middag op diverse locaties! Jolien is ook erg blij met het resultaat.
  Jolien zei `Nou die is goed!!
  We hopen dat Serge nog meer foto´s van Jolien plaatst met name in de tunneldoorgang wat hele mooie beelden opleverde!!

  Groetjes,

  Jolien en Jolanda

 10. Kan er iemand zo’n ding opsturen naar Iran? Hier is zon in overvloed om te bouncen…
  Knappe foto’s Serge. Ik begin al rials te sparen om me er ook eentje aan te schaffen.
  Die mannen van CS doen hun marketing trouwens goed: nog maar kort geleden wist haast niemand van hun bestaan af…

 11. @Piet: ik denk dat het vooral door mond aan mondreclame komt dat CS nu heel goed scoort. Wanneer je de laatste weken diverse blogs bezoekt, dan wordt er over niets anders meer gesproken. Iemand start ermee en de rest volgt. Iemand op het werk had mij onlangs het volgende verteld: Mensen zijn kuddedieren. Ik kan hem geen ongelijk geven wanneer ik de heisa omtrent de CS zie.

 12. Serge,

  Gebruik je voor deze belichtingstechniek spotmeting op het gelaat ?
  Valt deze techniek mee om de reflector in één hand te gebruiken en het fototoestel in de andere hand?
  Mooie beelden !

  groeten,
  Patrick

 13. misschien volgende keer een foto met en zonder? ben wel benieuwd naar het verschil tussen de 2.

 14. mooie resultaten. knap model, wat een kijkers.
  sunbounce blijft een hype, het zal wel met andere ook mogelijk zijn. ik vind ze vooral praktisch & stevig en zou niet meer zonder kunnen 🙂

 15. Breng je die maandag mee, Serge?
  Ik heb ook interesse. Weliswaar voor m’n natuur- en macrofotografie 😉

 16. @Piet: Sunbounce is de laatste tijd erg gehypt. De voorbije maanden raakt hun naam inderdaad steeds meer bekend, daar zullen Bert & Co. ook wel voor iets tussenzitten 🙂 Ik denk wel dat het product al enkele jaren bestaat. Hun marketingmachine doet zijn werk goed 🙂

  @Patrick: Ik weet het niet meer met zekerheid maar het was Matrix-meting, normaal gebruik ik wel
  spotmeting in dergelijke situaties. De Micro-Mini kan je desnoods zelf vasthouden, maar de Mini is
  wat te groot en dan kan je best een assistent gebruiken (in mijn geval haar moeder) ofwel een statief waarop je de Sunbounce via een Sun-Grip bevestigt. Neem dan wel zandzakjes of dergelijke mee zodat het statief stevig staat.

  @Tom: Waarschijnlijk kan je met andere reflectoren ook zo’n resultaten bekomen, alleen heb ik er
  geen ervaring mee, vandaar mijn vraag naar ervaringen met andere merken.

  @Daniel: Ik ben ook lang sceptisch geweest t.o.v. Sunbounce en het staat al bijna een jaar op mijn
  verlanglijstje, lang voor dat het een hype werd. Ik ben al langer dan vandaag van plan om eens meer uit de studio te komen en ook om uit de “safe zone” te treden. Hierover werd ook tijdens de
  workshop van Tom gediscussieerd. Af en toe moet je toch op zoek naar een nieuw soort beelden en experimenteren met nieuwe tools komt hier zeker bij kijken. Als je nooit vernieuwend of innoverend werkt, gaat dit ten koste van je creativiteit. Stilstaan is achteruitgaan. Ik kan me niet inbeelden dat ik tot op het einde van mijn dagen dezelfde soort beelden wil blijven maken, daarom probeer ik graag nieuwe dingen uit. Dat mensen kuddedieren zijn, is een feit, en jij zal daar waarschijnlijk ook wel aan “zondigen” maar dan op een ander domein. Niemand verplicht je om dezelfde weg in te slaan als de massa. Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat zo’n reflector, in mijn geval een Sunbounce, een geschikt hulpmiddel kon zijn om eens wat andere beelden te maken. De Sunbounce is mij bij deze shoot goed van pas gekomen en ik ben erg tevreden over de resultaten. Had ik met een ander merk reflector hetzelfde resultaat kunnen bekomen? Mogelijk… maar daarover kan ik niet oordelen vanwege geen ervaring met gelijkaardige schermen van andere merken. Vermits ik in het verleden reeds twee keer met een Sunbounce heb kunnen werken en ik bijgevolg wist welke resultaten dit me gaf, heb ik voor Sunbounce gekozen, waarom zou ik dan voor een ander merk opteren? Mijn aankoop is wel degelijk overwogen gebeurd. Dat deze aankoop nu net in een periode valt dat Sunbounce serieus in de belangstelling staat en daardoor “heisa” creëert of teveel gehypt wordt? Het zij zo, dat is echt het minste van mijn zorgen want ik heb de beelden gemaakt die ik wou maken en dat is wat telt voor mij.

  @Koen: Ik zal de Sunbounce maandag meebrengen, als ik het niet vergeet 😉

 17. Staat ook al een tijdje op het verlanglijst. Hoe meer resultaten ik zie, hoe meer ik smelt. Wordt er nu dus niet beter op 😉
  Proficiat met de aankoop.

 18. Zeer mooe portretten. Moest een zunbaunse niet zo duur zijn had ik er ook al lang eentje aangeschaft

 19. Serge,

  Ik heb ondertussen ook al een tijdje de sunbounce en werk er graag mee, maar het ding wordt op dit moment zo gehyped dat mensen al gauw geneigd zijn om te gaan aanschaffen, om er dan van uit te gaan dat hun foto´s er plotseling een stuk beter gaan van worden. Ik wil de pret niet bederven, maar zoals altijd moet er ook met de sunbounce stevig geoefend worden. Zo zijn er nog een aantal zaken die mensen moeten weten;
  – Niet alleen qua belichting moet je een beetje geoefend worden, maar dat is met alle nieuw materiaal zo
  – Als je als fotograaf alleen bent met het model wordt het hier en daar onhandig om juist te belichten alsook te kunnen kadreren en uiteindelijk fotograferen vermits je je handen vrij moet hebben. Met andere woorden, niet alle foto´s zijn geschikt om de SB alleen te gebruiken
  – Verder is het een ‘pain in the ass’ om het ding al goed terug in de zak te steken zonder dat de stokken eerst in de zak vallen om daarna het doek er ongschonden bij in te proppen. Een dezer dagen laat ik me een reuze rits in de zak verwerken door de plaatselijke schoenmaker, zodat ik de opbergzak volledig kan opendoen.

  Dus als tip aan de mensen die mogelijks willen aanschaffen;

  – Bekijk wat je ‘niet’ kan bereiken met natuurlijk licht, en als je dikwijls in deze situatie zit kan je best aanschaffen
  – Heb je een assistent (ouders van het model of vrienden) ben je vrij om je toestel te hanteren zonder nog een keer de SB te manipuleren
  – De SB blijft duur ook al is het uitermate goeie kwaliteit, misschien heb je nog wel andere prioriteiten als het gaat over ‘materiaal’ (lenzen, geheugenkaarten, batterijen, enz…)
  – De Zebra is inderdaad het beste van zilver en goud tesamen. Het geeft een warme gloed wat wel wat wennen is indien je veeel met natuurlijk licht werkt. Niet elk kind of model wil er ‘glamour’ uitzien 🙂

  Verder kan ik zeggen dat als je het geld hebt en je wil graag experimenteren, go ahead…het maakt fotografie weer wat boeiender…

  Groeten,

  Joeri (hopelijk niet te kritisch)

 20. Joeri, bedankt voor jouw ervaring en eerlijke (objectieve) kijk op de zaken!

 21. 200€??? is wel duur. heb hier een offerte voor mijn neus liggen met Lastolite producten, prijzen variëren tussen 32-85€. Is toch wel van een andere orde. En zouden ze niet gelijkwaardig in kwaliteit kunnen zijn?

 22. @mcneel: Ze zijn inderdaad duurder dan een gelijkaardig Lastolite-product. Of je een gelijkaardig resultaat kunt bekomen weet ik niet, vanwege geen ervaring om te vergelijken, vandaar dat ik voor de Sunbounce gekozen heb omdat ik er reeds mee vertrouwd was en wist welke resultaten die me kon geven.

 23. Serge,

  Super beelden !!! Mooi egaal uitgelicht.
  Bij mij stond de sunbounce zebra ook op het verlanglijstje , zeker nadat ik met de ” gewone ” reflectie schermen niet het resultaat verkreeg dat ik wenste. Per toeval heb ik bij Calumet ontdekt dat zij ook zebra reflectoren hebben !!! Grootste voordeel tov de CS is dat ze een pak goedkoper zijn (formaat 107 x 198 , te vergelijken met de Sun Bounce Pro, kost bij Calumet – frame + zebra doek – 120 euro) en dat ze toch hetzelfde restultaat geven. Nadeel is dan weer de afmetingen waar ze in beschikbaar zijn (2 formaten : 107 x 107 en 107 x 198) en het niet altijd easy in elkaar zetten van het alu-frame.

 24. Gunther, leuk te horen dat een ander merk van reflectiescherm voor jou de gewenste resultaten oplevert!

 25. Pingback:California Sunbounce Reflectiescherm - Fotografieblog

Comments are closed.

error: