Fotoshoot met Morgane

Ik ben niet de fotograaf die op voorhand elk aspect van een fotoshoot tot in de puntjes uitwerkt. Ik kan uiteraard al eens een lichtopstelling testen, maar ik laat me toch graag overvallen door ingevingen op het moment zelf. Mijn ideeën zijn kriskras neergekrabbeld in een schetsboekje, maar de creatieve uitwerking ervan krijgt in de meeste gevallen vorm net voor of tijdens de fotoshoot.

Toen Morgane me vol enthousiasme haar zwarte vleugeltjes toonde, schoot er een bepaald beeld door mijn hoofd. Ik wou een tegenstelling creëren tussen haar lieftallig engelengezichtje en de rest van het beeld door onder meer te spelen met licht in Photoshop. Om die reden heb ik gekozen voor een neutrale belichting zodat ik nadien in post-processing mijn gewenst eindresultaat makkelijker kon bekomen. Dergelijke belichting laat me ook toe om in het nabewerkingsproces een andere richting in te slaan, mocht dat nodig zijn.

Fotoshoot met Morgane

De lichtopstelling (hieronder in zij-aanzicht) gebeurde als volgt: een softbox bovenaan op een boomstatief als hoofdlicht en op de grond een tweede softbox naar boven gericht om de schaduwen wat op te lichten. Een clamshell lighting zeg maar. Deze tweede softbox stond ongeveer 1,5 stop minder sterk ingesteld dan het hoofdlicht. Voor de achtergrond heb ik geen aparte studiolamp gebruikt. Een kleine hoeveelheid licht van de bovenste softbox zorgde voor wat licht op het grijze achtergrondpapier.

Fotoshoot met Morgane

Tijdens de opname heb ik ervoor gezorgd dat de belichting op haar aangezicht was zoals ik het voor ogen had. Haar ietwat blekere gelaat is met mijn idee in het achterhoofd zo gefotografeerd en daar is in post-processing niets aan gewijzigd tenzij wat contrastaanpassingen via de Curves. De rest van het beeld is wel bewerkt in Photoshop aan de hand van vignettering en extra contrast.

Ik ben alvast tevreden met het behaalde resultaat. Hoe gaan jullie om met creativiteit tijdens portret- en fotosessies? Komt er veel voorbereiding bij kijken of gaan jullie evengoed op het gevoel af?

10 comments

 1. Serge,

  alvast complimenten voor de foto zelf; expressie, props en verlichting vormen een sereen doch sterk geheel!

  Shoots zijn bij mij steeds een mix van voorbereiding en afgaan op’t gevoel. Zonder voorbereiding durf ik er meestal niet écht aan beginnen 😉

 2. serge, nice !
  het engelen gezichtje , de zwarte vleugeltjes, maar vooral de tshirt maken het beeld AF! me like a lot

 3. wat een engelengezichtje. daar helpen de glimmertjes hoog in de ogen zeker bij.
  dat ene handje spreekt boekdelen.. mooi

 4. Knap beeld!
  En merci om je keukengeheimen bloot te leggen.

  Hoe ik momenteel met belichting omga? Aangezien ik nog geen uitgebreide ervaring heb start ik met wat ik ken. Daarna probeer ik wat dingen te veranderen. Maar een echt plan heb ik niet…

 5. Super om de opstelling te kunnen zien!

  Wat ik ook een tof detail vond in deze foto is de houding van haar linkerhand.

  Het is misschien vergezocht en ik ben hier waarschijnlijk de enigste die het er in ziet maar de houding doet me een beetje denken aan de poot van een vogel en dat in combinatie met de vleugels vond ik wel leuk.

  Knap sober beeld!

Comments are closed.

error: