domke f803 review

Review fototas Domke F803

posted in Fotomateriaal

Review fototas Domke F803

Tijdens mijn zoektocht naar een kleine en lichte schoudertas om mijn Fuji systeemcamera in op te bergen, verscheen deze Domke F803 bovenaan in de zoekresultaten in Google. Dit is geen recente fototas want ze is reeds enkele jaren beschikbaar.

Mijn Think Tank Retrospective 7 is een fantastische fototas, maar tevens ook redelijk groot en ruim. Het gevaar schuilt er in dat je meer materiaal meeneemt dan je nodig hebt. Dit heeft tot gevolg dat de tas ook te zwaar wordt. Wil je op stap met enkel een camera en één of twee lenzen? Dan is deze tas gewoon veel te groot. De Retrospective 5 is ook een optie die je kan overwegen. Vanwege het compacte ontwerp mag je deze tas best niet te vol proppen, anders voelt het al gauw lomp aan en niet zo comfortabel om te dragen of materiaal in en uit te halen.

En zo verzeilt de Domke F803 op mijn verlanglijst: een fijngebouwde en smalle tas om enkel het absoluut noodzakelijke materiaal mee te nemen.

Pluspunten

– Klein, lichtgewicht, compact.
– Onopvallend ontwerp. Lijkt meer op een dagelijkse schoudertas.
– Bouwkwaliteit is goed. Kwaliteit van de stoffen is eveneens goed te noemen. De stof is weliswaar iets minder soepel dan bij de Think Tank Retrospective.
– Vanwege de beperkte ruimte kan je enkel het essentiële meenemen. Het gevaar dat je overbeladen raakt met materiaal is uitgesloten.
– Biedt ruimte aan een systeemcamera met lens bevestigd, één of twee extra lenzen, batterijen, portefeuille, iPad Mini (of notitieboekje).
– De draaghendel boven op de tas is handig, maar kan je niet verwijderen.
– Het opbergvak achteraan biedt plaats aan een Apple iPad Mini met beschermhoes, of een Moleskine Large notitieboekje.
– Verstelbare schouderriem.
– Twee opbergvakken met velcrosluitingen.
– Standaard meegeleverde insert kan verwijderd worden waardoor je de tas ook als dagelijkse schoudertas kan gebruiken.

Domke F803 review

Minpunten

– Stevig prijskaartje. Het stoffen model kost makkelijk 155 euro. De uitvoering in wax is nog duurder.
– Weinig bescherming voor het materiaal. De stof is niet voldoende dik en binnenin zijn er ook geen extra beschermende inserts voorzien. Slechts één padded insert is meegeleverd, maar dit levert geen flexibiliteit om de tas in te delen. Domke verkoopt afzonderlijk een FA-230 insert bestaande uit meerdere indeelbare compartimenten. Deze insert wordt volgens reviews sterk aanbevolen.
– De meegeleverde insert is slecht afgewerkt en vertoont onderaan slordig naaiwerk.
– Twee kleine opbergvakken met ritssluiting vooraan zijn nauwelijks toegankelijk. Deze zijn enkel geschikt voor extra batterijen of geheugenkaartjes.
– De schouderriem is redelijk dun en biedt weinig draagcomfort. De riem beschikt niet over een verstevigd gedeelte om over je schouder te leggen. Wanneer je er enkele uren mee rondloopt, voel je wel pijn in de schouder.
– De metalen clip waarmee je de tas opent en sluit, is erg onpraktisch en met één hand niet te bedienen.
– Het opbergvak achteraan beschikt niet over een velcro- of ritssluiting.
– Geen regenhoes meegeleverd.

Domke F803 review

Domke F803: besluit

De Domke F803 is bijlange niet zo gesofistikeerd of gebruiksvriendelijk als de Think Tank Retrospective. Het is een eenvoudige schoudertas die plaats biedt aan een systeemcamera met lens bevestigd, één of twee extra lenzen, batterijen, iPad Mini (of notitieboekje) en wat kleine accessoires. Meer niet. Geen toeters en bellen.

Ik kan me best voorstellen dat het stevige prijskaartje menig fotoliefhebber zal afschrikken, een eerlijk gezegd zou zo’n reactie me niet verwonderen. Deze fototas is gewoon veel te duur voor wat het te bieden heeft. Ben je toch geïnteresseerd in een aankoop, dan raad ik je aan om de tas eerst grondig te testen vooraleer aan te kopen. Ik heb alvast gemengde gevoelens over mijn aankoop. Desondanks de minpunten kan ik het compacte ontwerp wel best smaken. De Domke F803 is zeker geen vervanger voor mijn huidige Retrospective, louter een aanvulling wanneer ik met minder materiaal de baan op moet.

error: