Fototas MindShift rotation180 Horizon

Recensie fototas MindShift rotation180 Horizon

posted in Recensies

Recensie fototas MindShift rotation180 Horizon

Tijdens een avontuurlijke reis naar Groenland maakte ik dagelijks gebruik van de fototas MindShift rotation180 Horizon. Deze fotodagrugzak beschikt over een uitschuifbare heuptas waarin je fotomateriaal kan opbergen. Je camera en lenzen zijn hierdoor steeds bereikbaar zodat je de rugzak nooit hoeft af te nemen. Een weldoordacht ontwerp dat in de praktijk erg handig is. MindShift stuurde me een reviewexemplaar toe om tijdens deze reis aan een test te onderwerpen. Mijn bevindingen lees je hieronder.

Ontstaan van MindShift

MindShift is een zusteronderneming van Think Tank Photo dat in 2007 de rotation360 fototas op de markt bracht. Dit systeem vertoont veel gelijkenissen met de huidige rotation180-reeks van MindShift, met dat verschil dat je bij de rotation360 de heuptas langs beide kanten kon uitschuiven. Dit model uit 2007 was de aanzet om een reeks fototassen te ontwerpen voor de outdoorfotograaf. Hieruit ontstond MindShift.

Fototas MindShift rotation180 Horizon

Deze fototas heeft een totaal volume van 34 liter en weegt 1,8 kg. Het volume van de heuptas bedraagt 7 liter, wat maakt dat je 27 liter als dagrugzak kan gebruiken.

De kwaliteit van de gebruikte materialen is uitstekend, zoals dat ook bij Think Tank Photo het geval is. De ritssluitingen openen en sluiten vlot, wat altijd prettig aanvoelt. Dankzij de ruime lusjes kan je de ritssluitingen makkelijk openen wanneer je handschoenen draagt. Voorts vind je alle nodige verstelbare straps terug waarmee je de tas kan aanpassen voor een optimaal draagcomfort.

De stof is deels waterafstotend, al zou ik er niet onmiddellijk in de gietende regen mee gaan wandelen. MindShift verkoopt een aparte regenhoes, die je over de tas kan trekken. In dit pakket zit tevens een apart regenhoesje voor de heuptas. Dankzij de velcrostrips kan je de grote regenhoes aan de rugzak vastmaken, zodat je ze nooit kan verliezen.

De binnenzijde bestaat uit één groot compartiment waar meer dan voldoende plaats is voor een regenjas, fleece, lunch en kleine accessoires. Je vindt er ook een niet-afsluitbaar opbergnetje waarin je een 13″ laptop of tablet kunt opbergen. De grootte van de binnenruimte hangt af of je al dan niet een interne camera-unit meeneemt.

Aan de buitenzijde heb je bovenaan een opbergvak dat plaats biedt aan zonnecrème, sjaal, muts en handschoenen. Vooraan bevindt er zich nog een kleine ruimte waarin je allerlei paperassen, een reisgids en een notitieboekje kan wegmoffelen.

Aan de linkerkant heb je een apart opbergvak voor een waterreservoir. Dankzij een kleine opening bovenaan de tas waar je een rietje doorschuift, kan je op elk moment drinken. Deze ruimte kan je eveneens gebruiken om accessoires weg te bergen. Het opbergvak aan de rechterkant is eerder krap. De elastische band geeft gelukkig wat mee, zodat je er mits wat wringen toch een flesje water of een drinkbus in kan plaatsen.

Deze tas is standaard uitgerust met een eenvoudig kliksysteem waaraan je een statief of wandelstokken kan vastmaken. Er bestaat zelfs een optionele statiefophangkit waarmee het statief naast jou bengelt en onmiddellijk bereikbaar is. Zo hoef je de tas niet af te nemen.

MindShift rotation180 Horizon fototas review

Uitschuifbare heuptas

Tijdens de wandelingen in Groenland wandelde ik geregeld op een moerassige en zompige ondergrond, door kleine riviertjes en over besneeuwde heuvels. Op zo’n momenten is het handig dat je onmiddellijk je fotomateriaal kan bereiken zonder dat je de tas hoeft af te nemen. Het uitschuifsysteem met de heuptas blijkt voor zo’n tochten heel erg praktisch. Eenmaal je het systeem gewend bent, werkt het vlot.

Aan de rechterkant klik je een magneetsluiting open en via een handvat aan de heuptas trek je het naar voren zodat het op je buik hangt. Nadien duw je de heuptas terug op zijn plaats. Zorg er wel voor dat de heupgordel steeds is vastgeklikt, want anders bengelt de heuptas uit de rugzak. Bij MindShift hebben ze dit gevaar correct ingeschat: een veiligheidsriempje zorgt er voor dat de heuptas nooit op de grond belandt.

Draag je verschillende lagen kledij boven elkaar, is het soms wel wat wringen om de heuptas terug naar achter te schuiven.

Heb je de rugzak niet nodig, kan je de heuptas loskoppelen en afzonderlijk gebruiken. Omgekeerd geldt dit niet. Je kan de rugzak niet gebruiken zonder de heuptas vermits de heupgordel hieraan verbonden is. Je kan de rugzak wel op de schouders dragen, maar dan heb je geen steun meer op de heupen.

Het systeem met de heuptas kent ook wel een klein nadeel. Bijvoorbeeld: de tas ligt in de koffer van de wagen en je hebt je camera snel nodig. Dan moet je terug de heuptas losmaken, net zoals je dat doet tijdens de wandelingen, met dat verschil dat in zo’n situatie dit hele proces net iets moeizamer verloopt dan tijdens een wandeling.

MindShift rotation180

Welk fotomateriaal in heuptas?

Op het eerste zicht lijkt de heuptas behoorlijk groot, totdat je het fotomateriaal begint te schikken. Dan blijkt dat de beschikbare ruimte snel is opgevuld. In mijn heuptas zat het volgende materiaal:

– Sony A7II full-frame systeemcamera, met standaardzoom Zeiss Vario-Tessar® T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS en zonnekap bevestigd.
– Telezoom Sony FE 70-200 mm F4 G OSS met omgekeerde zonnekap.
– Extra batterijen en etui met SD-kaartjes.

Op de foto hieronder merk je dat de telezoom tot net aan de bovenrand reikt.

MindShift rotation180 Horizon fototas review

De rest van de tas kan dienst doen als dagrugzak. Volstaat de inhoud van de heuptas niet, dan kan je een interne camera-unit kopen zodat je nog meer fotogerief kan meenemen. De heupgordel is bovendien geschikt om optionele accessoires vast te hechten, zoals een lens- of filtertasje.

De inhoud van de heuptas is volgens mij veeleer ontworpen voor systeemcamera’s, maar kan je evengoed voor spiegelreflexen met standaardzooms gebruiken. Grote exotische telelenzen passen niet in deze heuptas. Gelukkig bestaat de rotation180-reeks uit fototassen van verschillende groottes. Op de website van MindShift vind je alvast materiaalcombinaties en afbeeldingen terug die je aardig op weg helpen om de meest geschikte tas te kiezen.

Draagcomfort

Deze Horizon van MindShift is weliswaar geen echte trekkingrugzak. Die biedt, met zijn dikkere draagriemen en stevigere heupgordel, een pak meer draagcomfort, bevat een ventilatiesysteem aan de rugzijde en beschikt daarnaast over veel meer opbergmogelijkheden. Fabrikanten als Deuter of Lowe Alpine bieden hier betere oplossingen.

De Horizon valt gelukkig niet helemaal uit de boot. Ondanks de beperkingen voelt deze fotorugzak zeker niet onaangenaam tijdens wandeltochten. Tijdens de vele en lange wandelingen had ik op geen enkel moment een ongemakkelijk gevoel of pijn in de schouders. Deze tas is zeker geschikt voor langere wandeltochten of daguitstappen.

Afmetingen

Onlangs lanceerde luchtvaartorganisatie IATA het idee om een nieuwe wereldwijde standaardmaat voor handbagage in te voeren: hoogte 55cm x breedte 35cm x dikte 20cm. Hun voorstel kon op weinig bijval rekenen. Na hevig protest hebben ze de plannen voorlopig opgeborgen. Gelukkig maar, want anders zou deze Horizon in theorie niet langer voldoen: hoogte 62 cm – breedte 28 cm – dikte 23 cm. Ik kan moeilijk inschatten hoe strikt luchtvaartmaatschappijen vandaag de huidige afmetingen naleven en controleren, vermits ik nooit problemen heb gehad. Zelfs niet tijdens een paar vluchten van enkele jaren geleden, waarbij mijn fototas net iets groter en zwaarder was dan toegelaten.

Met een Fokker 50 vloog ik van Reykjavík (IJsland) naar Constable Point (Groenland). Het was wel even duwen om de tas in het kleinere handbagagecompartiment te proppen. In grote vliegtuigen vormt dit dan weer geen probleem.

Wat kost deze MindShift Horizon?

Het prijskaartje schommelt afhankelijk van de (web)winkel. Je mag zeker rekenen op een prijs van 250 euro. Dat is zonder accessoires gerekend waarvoor je nogmaals diep in de buidel mag tasten. Een regenhoes kost al gauw €25. Voor een verstelbare statiefophangkit, interne camera-unit, filter- of lenstas moet je ook telkens €40 tot €60 op tafel leggen.

Pro

– Comfortabel draagsysteem
– Uitschuifsysteem werkt goed
– Ruim hoofdcompartiment
– Ruimte voor waterreservoir
– Kwaliteit gebruikte materialen

Contra

– Regenhoes niet inbegrepen
– Weinig opbergmogelijkheden
– Prijs tas + accessoires

Besluit

De MindShift rotation180 Horizon heeft me aangenaam verrast. Het draagcomfort is beter dan ik verwacht had, maar vergis je niet, het blijft in eerste instantie een fotodagrugzak en geen echte trekkingrugzak. Het prijskaartje is niet mals, zeker als je enkele accessoires koopt, maar je krijgt wel waar voor je geld. Deze tas is gefabriceerd voor een jarenlang gebruik in het achterhoofd, en dat merk je aan de kwaliteit van de tas. MindShift hanteert net als Think Tank Photo dezelfde kwaliteitseisen- en normen, wat ik alleen maar kunnen toejuichen.

Ben je van plan om avontuurlijke tochten en reizen op het programma te zetten, dan kan ik deze MindShift rotation180 Horizon sterk aanbevelen!

8 comments

  • Ja, he! Ik ben erg te spreken over dit concept, het werkt goed. En ze hebben ook kleinere tassen in hun aanbod die geschikt zijn voor bv. wandelingen in de stad of wanneer je minder materiaal nodig hebt.

 1. Hoi Serge,
  Ik heb al veel nagedacht over een handige tas. Kamera op de borst hangen leek mij ook wel iets.
  Maar deze hier lijkt ook erg handig. Vooral als dagtoerrugzak.
  Ik vraag mij echter af of de kleding niet erg slijt/pilt/kaalschuurt van al dat schuiven.
  Ook vraag ik mij af of de heupband wel stevig op de heup zit. Nu stel ik mij voor dat het niet, zoals bij een echt zware trek rugzak (met 20 plus kg), erg veel gewicht op de heupen zit. Maar toch.

  • Tom, ik kan niet oordelen of de materialen van dit soort tas snel slijten bij veelvuldig gebruik. Ik heb de tas nog niet zo heel erg lang in gebruik, maar op het eerste zicht is nog geen slijtage te zien. Ik gebruik de tas nu ook weer niet elke week of zo, maar enkel bij reizen of andere avontuurlijke (wandel)tochten waar dit type tas nuttig is. Ik zou me niet direct zorgen maken over slijtage want ik gebruik al vele jaren verschillende tassen van ThinkTank/MindShift en die zijn nog steeds in goede staat, zonder slijtage van het materiaal. Normale gebruikssporen zijn er wel, maar dat heb je bij alle fototassen.

   De heupband zit erg stevig en voelt comfortabel aan. Ik heb ook al enkel met de heuptas rondgelopen en die zakte nooit naar beneden omdat je beperkt fotomateriaal meedraagt. In de heuptas kan je niet zomaar 10kg aan fotomateriaal stoppen.

 2. Serge,
  nog wat. Leuk verhaal trouwens.

  Ik zoek ook nog iets bij mijn trek rugzak, voor meerdaagse tochten. Heb jij wel eens een borst-tas overwogen/gebruikt?

  • Tom, neen, ik heb nooit zoiets gebruikt. Ik weet dat je bij ThinkTank/MindShift dergelijke accessoires kan kopen die je dan bevestigt aan de riemen van je fotorugzak.

 3. Ik had je antwoord nog niet gezien.
  Ik bedoelde of je kleding niet slijt van het heen en weer schuiven van de foto inzet / schuiftas.

  • Oei, ik merk dat ik je vraag inderdaad anders gelezen heb. Ik heb daar nog niet op gelet eerlijk gezegd. Ik draag op de meeste reizen een trekkingbroek van Fjallraven. Dergelijke broeken kunnen al meer tegen slijtage en zijn doorgaans ook van steviger materiaal gemaakt.

Comments are closed.

error: