Think Tank Retrospective review

Review fototas Think Tank Retrospective 7

posted in Fotomateriaal

Review fototas Think Tank Retrospective 7

In 2012 schakelde ik over naar een systeemcamera van Fuji. Hiervoor kocht ik een Think Tank Retrospective 7 fototas. Deze Amerikaanse fabrikant heeft een vrij groot aanbod aan schoudertassen die in aanmerking komen om mijn nieuwe compacte kit in op te bergen. Ik gebruik reeds een Retrospective 5 en die is voldoende groot voor een Fuji X100, batterijen, geheugenkaartjes, flitser, portefeuille en wat kleine accessoires. Hier houdt het ook op. Neem je daarnaast graag de Fuji X-Pro 1 of X-T1 mee, en twee of drie lenzen, raakt de tas snel overvol en is het materiaal minder makkelijk toegankelijk. Een Retrospective 7 (Blue Slate) of City Walker 10 zijn dan betere keuzes.

Ik kocht mijn eerste Think Tank fototas in 2008 nadat een kameraad mij met dit merk kennis liet maken. Ik koos toen voor de ruime Airport Security Rolling Camera Bag zodat mijn camera’s, lenzen, flitsers, Manfrotto Nano Stands en overige accessoires makkelijk in deze fototas passen. Ik ben nog steeds erg onder de indruk van de kwaliteit van materialen en het algemeen ontwerp van hun producten. De Think Tank fototassen zijn ontworpen met fotografen in het achterhoofd. Een aantal professionele fotografen maken deel uit van het ontwerpteam en zorgen voor suggesties die van pas komen bij het ontwerp van nieuwe producten. Deze aanpak kan ik zeker appreciëren.

Think Tank Retrospective 7 (links) – Think Tank Retrospective 5 (rechts):
Think Tank Retrospective review

Mijn ervaringen met de Think Tank Retrospective 7

– Losse regenhoes inbegrepen.
– Verwijderbaar handvat bovenaan de tas.
– Heel comfortabele en aanpasbare schouderriem met antislipmaterialen.
– In het ruime vak vooraan kan je makkelijk een DSLR zonder lens opbergen.
– Stoffen beugel aan beide zijkanten waaraan je afzonderlijk verkrijgbare modules kan bevestigen.
– De opbergvakken aan de zijkant zijn veel te klein en haast niet bruikbaar tenzij voor een pakje papieren zakdoekjes.
– Standaard komt deze tas met een paar velcrostrips maar die zijn onvoldoende om al het materiaal stevig te beschermen.
– Alle Think Tank tassen beschikken over veel opbergvakjes waar je kleinere spullen in kwijt kunt zoals portefeuille, notitieboekje, batterijen, geheugenkaartjes, schrijfgerief, enzovoorts.
– Aan de binnenzijde heb je helemaal link en rechts twee kleine opbergvakken waar je lensdoppen of een batterij kwijt kunt, maar wanneer de tas goed gevuld is, zijn deze niet zo makkelijk bereikbaar.
– In het opbergvak achteraan past een iPad of een 11″ MacBook Air. Aan de binnenzijde is er ook een compartiment waarin de iPad past, maar dan raakt de ritssluiting van dat compartiment niet meer gesloten.
– Aan de binnenkant van de voorste flap bevinden er zich verstelbare velcrosluitingen, de zogenaamde Sound Silencers waardoor je de tas zonder storend geluid kan openen. Er is zelfs iemand die aan deze velcro’s een Gorilla Pod bevestigt.

Specificaties

Intern: 31,8 × 22,4 × 12,7 cm
Extern: 34,3 × 24,1 × 17,8 cm
Gewicht: 0,9-1,4 kg

Think Tank Retrospective 7 (boven) – Think Tank Retrospective 5 (onder):
Think Tank Retrospective review

Welk fotomateriaal past in deze fototas?

De Retrospective 7 is voornamelijk ontworpen met spiegelreflexen in het achterhoofd. Niettegenstaande is deze tas evengoed voor een systeemcamera geschikt. Een Nikon D600/750/810 met de 24-70mm f/2.8 past zonder probleem. De hoogte van de tas is voldoende om een losse 70-200mm f/2.8 of een SB-900 flitser rechtop te plaatsen. Hierbij blijft er ruimschoots plaats voor een of twee bijkomende lenzen.

Gebruik je een systeemcamera kan je heel makkelijk twee Fuji camera’s, enkele lenzen, een flitser en de gebruikelijke accessoires opbergen.

Think Tank levert de tas standaard met twee dividers wat niet voldoende is voor een van bovenstaande setups. Vanwege de ruime binnenkant ligt het materiaal te los. Je zal meer dividers moeten gebruiken om jouw materiaal steviger vast te zetten. Je kan tevens overwegen om bepaalde accessoires op elkaar te stapelen. Aan één kant in mijn tas liggen de Fuji EF-X20 flitser en Hoodman Loupe bovenop elkaar.

Retrospective 7 (achter) – Retrospective 5 (voor):
Think Tank Retrospective review

Besluit

Fotografen die jaren op zoek zijn naar de perfecte tas mogen hun zoektocht staken. Die fototas bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal er nooit komen. Je gebruikt eenvoudig de meest geschikte tas voor de opdracht of de taak die je moet uitvoeren. In dat opzicht moet je ook deze Retrospective 7 bekijken. Ga je op stap met een of twee camera’s, enkele lenzen, eventueel een iPad of notitieboekje, en wat accessoires, is deze tas daarvoor uiterst geschikt. Ze ligt comfortabel over de schouder en het materiaal is makkelijk bereikbaar.

Dit model is beschikbaar in drie kleuren: zwart, blauw, pinestone. Het prijskaartje van 159 euro zal een aantal potentiële kopers ongetwijfeld afschrikken. Met zo’n prijs verwacht je kwaliteit, en wees gerust, die is er wel degelijk. De tas is een erg goed product, samengesteld uit kwaliteitsmaterialen en zal zonder twijfel meerdere jaren meegaan.

error: