Fototassen

Een moeilijkere keuze dan de aankoop van een fototas bestaat niet. Althans dat is mijn ervaring. Het assortiment fototassen is zodanig uitgebreid dat het steeds moeilijker wordt om een (juiste) keuze te maken. In een ver verleden had ik twee schoudertassen omdat het makkelijker is dan bijvoorbeeld een rugzak om je materiaal er uit te halen. Maar mijn schouders en rug werden foutief belast en dat begon me te ergeren. Vermits ik de belasting niet verder wou doordrijven, kocht ik enkele jaren geleden een Lowepro Nature Trekker AW II. Een gigantische rugzak met veel opbergmogelijkheden, waterdicht, uitgerust met allerlei handige opties en een verstelbaar draagsysteem. Ook niet goedkoop. Ondanks de lovende commentaren heeft deze tas bij het dragen nooit erg “lekker” aangevoeld. Bijgevolg verdween deze tas in de kast om dienst te doen als opbergtas.

Na wat zoeken en twijfelen werd mijn volgende fototas een Crumpler The Shrinkle (een model dat ondertussen niet meer bestaat). Minder groot en minder opvallend dan de Lowepro, maar verdorie wat voelt die Crumpler erg goed aan! Ik gebruik ze tot op vandaag nog steeds met veel plezier. Het probleem dat je je materiaal niet vlot kunt wisselen, is er nog steeds, maar daar heb ik mee leren leven. Er bestaan nu ook systemen waarbij je je rugzak aanhoudt terwijl je een deel van de tas uit de rugzak naar voren schuift, je materiaal eruit haalt en dat deel terug in de tas schuift. De Rotation 360° van Think Tank is zo’n tas. Erg vernuftig en praktisch, maar investeren in zo’n tas doe ik niet.

Sinds de uitbreiding van mijn Strobist-materiaal is de Crumpler ook te klein geworden. Daarom ben ik op zoek naar een bijkomende tas waar ik naast bodies en lenzen ook flitsers, statiefjes en andere accessoires in kan opbergen. Een kameraad, eveneens een Strobist-volgeling, toonde me twee weken geleden zijn Think Tank Airport International waarin al het bovenvermelde materiaal, mits wat puzzelen, netjes in pastte. De kwaliteit van de gebruikte materialen is heel erg goed. Ik was behoorlijk onder de indruk van deze tas. Ik heb trouwens ook mijn oog laten vallen op een Think Tank Airport Security die iets groter is en een paar centimeter meer binnenruimte biedt. Beide tassen hebben wieltjes en kan je net als een gewone reistas voorttrekken. Voor mij is een dergelijke tas ideaal om tijdens een opdracht mijn materiaal te vervoeren.

Terwijl ik me suf zit te piekeren over één fototas, hebben fotografen als Chase Jarvis en John Harrington dat probleem duidelijk niet. Volg even de links en bekijk de video. Aan hun lading tassen en opbergboxen hangt vermoedelijk wel een serieus prijskaartje. Aan hun fotomateriaal ongetwijfeld ook.

Een vraag voor mijn bezoekers: welke tassen gebruiken jullie doorgaans? Tips, suggesties en ervaringen zijn steeds welkom.

En voor de Strobisten onder mijn bezoekers: hoe vervoeren jullie al dat materiaal, welke tassen gebruiken jullie? Ook hier zijn tips, suggesties en ervaringen welkom.

Bedankt!

14 comments

 1. Ik gebruik een Lowepro Orion Trekker II. Heel tevreden daarover, maar er zijn beslist betere modellen. Ik gebruik die zowel voor mijn natuurtrektochten als voor opdrachtfotografie. Daarin gaan mee: twee camera’s, 3 lenzen, flits indien nodig en al het klein grut(opslagmedoa, batterijen,…( Handig: in één van de lensvakjes zit steeds een flesje water 🙂 ) mijn Gitzostatief ligt altijd klaar in de wagen.
  Nu gebruik ik tegenover anderen betrekkelijk weinig materiaal voor mijn reportages en ben ik ruimschoots tevreden over mijn rugzak(ske)

 2. Ik gebruik de LowePro Toploader. Niet het meest sexy materiaal, maar het laat me toe om een dagtocht te maken met een gewone rugzak (voor voedsel, jas…) en toch mijn camera mee te nemen in de TopLoader (liefst bovenin de rugzak om snel toegankelijk te zijn).

  Als ik toch met meer fotogerief wil zeulen, gebruik ik dezelfde rugzak maar dan met flitsjes erin en statieven er aan gebonden.

 3. Zelf heb ik een Lowepro Slingshot 200 AW, maar die is nu ook te klein aan het worden met mijn lenzen. Ik vraag me nu dus ook af, wat nu ? Ik overweeg om terug naar een schoudertas over te stappen, maar weet het nog niet. Dus benieuwd naar de bevindingen hier…

 4. Ik heb ook ‘n Crumple Shrinkle, fantastische tas!

  En doordat ze er niet uitziet als een fototas, en de ritssluiting onder de schouderriemen zit, is ze redelijk diefstal-proof 😉

  Inderdaad niet overdreven veel ruimte, door het schuine oppervlak, de persoon waarvan ik ze gekocht heb verkocht de tas om die reden. Aangezien ik toch nooit meer dan 1 lens op de body, 1 extra lens, een 50mm’tje en een flitser meeneem is het voor mij wel voldoende voorlopig.

  Veel succes met de koopjacht!

  Tom

 5. Toen ik m’n tas kochtte, twijfelde ik tussen een Lowepro slingshot en een Lowepro minitrekker.
  Het is uiteindelijk de minitrekker geworden, omdat ik vreesde dat die slingshot na verloop van tijd te klein ging komen.
  Die minitrekker is best makkelijk voor als ik op reis ga, maar als ik gewoon een wandeling maak, of een uitstapje doe en ik wil m’n fototoestel bijhebben, dan doe ik m’n toestel toch in een klein tasje, om niet de hele tijd die rugzak mee te moeten zeulen.

 6. Ik heb ook een nature trekker II die nog maar zelden bovengehaald wordt, enkel wanneer ik weet dat het nat & vuil gaat worden komt die nog eens uit de kast.
  Voor m’n camera’s en lenzen heb ik een reusachtige tas van Tenba waar alles behalve m’n statiefjes netjes in past.
  Voor het vervoer van m’n statieven etc heb ik sinds enkele dagen een opvouwbaar “duveltje” (ken de mooie nederlandse naam niet) waar ik dan m’n Tenba tas kan opzetten en m’n statieven vast kan bevestigen. Het ziet er niet uit maar het draagt (rijdt) erg makkelijk.
  Tijdens reportages dump ik m’n Tenba tas ergens in een veilige hoek & loop ik gewoon rond met m’n camera/camera’s en een Shootsac waar netjes 2 flitjes, reserve CF kaarten, 2 pocketwizards & 2 lenzen in zitten. Geen last meer van je rug & erg comfortabel !

 7. Ik gebruik een Mini Trekker AW en deze bevalt mij heel goed. Ik kan er al mijn materiaal in kwijt. Heb er geen last van na enkele uren stappen in de natuur. Heb er geen last van aan rug.

 8. Ook hier Lowepro Mini Trekker AW. Zeer tevreden over en inderdaad comfortabel om dragen. Bevat D300 met grip, D70, 18-200mm, 50mm, SB800, Xdrive, batterijladers en andere toebehoren. Hij zit wel eivol zo en als ik mijn statief er nog opbind, dan wordt het al een evenwichtsoefening 😉

 9. Ik gebruik een Lowepro Compu Trekker Plus, waar ik het meeste van m’n gerief (inclusief pc) in krijg. Dit is mijn standaard tas om een grote uitrusting op en af mee te nemen.
  Aanvullend heb ik vaak een Rezo 180 AW van Lowepro bij, een kleine schoudertas. Deze gebruik ik ook om in de rapte m’n camera en 1 extra lens/flits mee te nemen. En het leuke aan deze tas is dat er op de achterkant 2 lussen zijn waar je een riem kan doorsteken. Zo kan je de tas op riemhoogte tegen je lichaam dragen. Handig om snel je camera te nemen/op te bergen.
  De volgende aankoop zou iets ala Mini Trekker moeten worden, een tussenformaat. Mijn grote tas is net iets te groot om altijd mee te dragen. En in de schoudertassen kan net niet genoeg in. Het rondgezwier van zo’n schoudertas kan ook erg storend zijn wanneer je gewoon wat wil rondlopen.

 10. Gebruik nu al geruime tijd de Lowepro Slingshot 200AW – met grote tevredenheid – wil voorlopig niet anders… Je weet wel, die rugzak met 1 schouderriem die je naar voor “slingt”. Je hebt echt in een handomdraai je materiaal van je rug naar je borst gedraait. Extra handig!! Wat er in kan? Eén body (met V. handgreep), vier (gemiddelde) objectieven, dan nog twee aparte opbergvakken… Zie:

 11. Hm, prachtige timing, ik heb als beginnend fotograaf eigenlijk dringend een tas nodig. Momenteel los ik het op met een gewone schoudertas waarin ik mijn 400D in zo’n minuscuul lowepro topload tasje in heb zitte, en de lenzen in bubbelplastiek 😀

  Weet iemand of die Pretty Boy schoudertas (de XXL) van Crumpler aan te raden is?

 12. lowepro reporter 300AW
  supertevreden van. vooral geschikt voor .. tja..reportages met twee bodies.
  Mijn mamiya 7 en yashicamat + lichtmeter + voldoende rolfilms
  of
  2 canon eos 50’s met standaardzoomlens + tele 300 + groothoek + flits + filmpjes
  of
  mamiya 645 met groothoek, tele en standaard en flits.
  Een aanrader… ik heb trouwens op De Bende van Wim gezien dat Michiel Hendrickx me na-aapt :o)

Comments are closed.

error: