fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Beeldende verhalen: fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

posted in Opleiding

Beeldende verhalen: fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Workshops die zich richten om jou een of andere technische vaardigheid bij te brengen, zijn alom te vinden, in alle maten en kleuren. Initiatieven met als doel meer overtuigingskracht en diepgang te brengen in je werk als fotograaf zijn heel wat zeldzamer. Nochtans helpt net dit soort fotoworkshop om je visie en inspiratie te vertalen in sterke beelden.

Zowat een jaar geleden nam ik deel aan een ééndaagse workshop rond Visual Storytelling – hoe vertel je een krachtig verhaal via (hoofdzakelijk) beelden. Vijf deelnemers uit verschillende Europese landen werden daarbij door Bert Stephani en Patrick La Roque begeleid.

Bert Stephani voorstellen aan Vlaamse fotografen is wellicht nauwelijks nodig. Deze commerciële en redactionele fotograaf uit Steenokkerzeel staat bekend voor zijn creatieve portretten en indringende beeldverslagen. Patrick La Roque uit Montreal (Canada) is naast documentaire, commerciële en portretfotograaf ook actief als muzikant/componist. Ze delen via blogs en workshops allebei met passie hun kennis en inzichten met andere fotografen.

fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Workshopleiders Bert Stephani (links) en Patrick La Roque (rechts)

Beiden zijn ook lid van het KAGE Collective, een internationale groep fotografen die sinds 2012 samen alle mogelijke vormen van visual storytelling verkennen en elkaar daarbij inspireren en stimuleren. Elke maand bepalen ze in onderling overleg een breed overkoepelend thema, waaraan elk een persoonlijke invulling geeft in de vorm van een kort fotografisch essay. Het eindresultaat wordt dan samengebracht in een maandelijkse online ‘groepspublicatie’.

Eerst leren kruipen…

Onze dag begon met een kennismaking bij een warme koffie op de Brusselse Grote Markt. Daarna volgden een reeks korte opdrachten waarbij we elk voor zich probeerden een opgegeven abstract begrip in één enkel beeld of in een tweetal foto’s te ‘vangen’. Na elke ronde vergeleken en bespraken we onze meest geslaagde resultaten. Zo kwamen we steeds dichter bij het beeldende verhaal dat zich uitstrekt over verschillende individuele foto’s, elk apart en toch verbonden. Vooraleer aan het ‘echte’ werk te beginnen, moesten we samen nog een gemeenschappelijk thema bepalen. Het kostte flink wat tijd en discussie om een basisidee te formuleren dat voldoende breed en abstract was, zodat elke deelnemer er een eigen invulling aan kon bedenken. Aan het einde van de smakelijke lunch in een typisch Brussels café-restaurant raakten we het eens over ‘SURFACE’.

fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Op zoek naar een gemeenschappelijk thema

… en dan pas lopen!

Na de middag kregen we twee uur tijd om in de Brusselse binnenstad een aantal foto’s bij elkaar te sprokkelen, die later één samenhangend geheel zouden vormen. Elk ging apart op stap op zoek naar de perfecte bouwstenen voor een verhaal. Volledige inhoudelijke vrijheid dus, maar met een behoorlijke tijdsdruk. Tussendoor waren Bert en Patrick beschikbaar voor individuele feedback. Daarbij gaven ze niet zozeer commentaar bij de gemaakte foto’s, maar daagden ze ons eerder uit om het verhaal achter de beelden te verfijnen. Vrijwel iedereen begon met wat doelloos rond te zwerven en te fotograferen, tot zich langzaam een stevige en authentieke verhaallijn begon af te tekenen. Eerder gemaakte foto’s vielen uit de boot. Het laatste half uurtje werd er druk geschoten om toch maar de beoogde reeks te kunnen vervolledigen.

fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Even wat feedback tussendoor

Kill your darlings

Aan het einde van de middag verzamelden we bij Bert thuis voor een grondige selectie en een ruwe nabewerking van onze beelden. De vele tientallen shots werden herleid tot een kleine reeks – zes tot tien foto’s – waaraan we ons verhaal zouden ophangen. We ondervonden al gauw dat een op zichzelf erg geslaagde foto niet altijd in de verhaallijn ingepast raakte. En hadden we maar dat extra half uurtje gehad om ons finale idee volledig uit te werken, om dat ene ontbrekende beeld toch te kunnen vinden.

Zo ontstond een eerste versie van ons essay, soms al met een begin van begeleidende tekst. Pas op dat moment deelden we deze verhalen met elkaar. Pas op dat moment viel op hoe verschillend en persoonlijk onze individuele benaderingen waren, en hoe juist daardoor alles samenkwam tot een nog rijker geheel.

fotoworkshop met Bert Stephani en Patrick La Roque

Tijd voor een eerste selectie en bewerking

Onze aanpak tijdens de workshop was dezelfde als die van het KAGE Collective, met dat verschil dat wij werkten binnen een eenheid van (beperkte) tijd en plaats. We waren dan ook bijzonder vereerd dat onze vijf beeldverhalen mee opgenomen werden in de editie van oktober 2016, onder de noemer KAGE Temporary Collective. Kijk zelf hoe elke deelnemer een hoogst persoonlijke invulling gaf aan het thema SURFACE:

Beeld uit 'GIANT' door Patrick Dricot

Beeld uit ‘GIANT’ door Patrick Dricot.

Wat hebben we geleerd die dag?

Eén jaar na de fotoworkshop denk ik nog steeds met grote voldoening terug aan die dag in Brussel. Niet alleen heel leerrijk, maar ook uitdagend, confronterend, inspirerend en stimulerend. Mijn denken in beeldverhalen is merkbaar sterker geworden, en sluipt onbewust binnen in andere fotocollecties. ‘Zomaar’ losse foto’s maken is ineens minder interessant, zelfs moeilijk geworden.

Wel heb ik na de workshop op mijn eentje nog slechts enkele keren ‘opzettelijk’ essays bijeen geschoten. Blijkbaar vormt de groepsdynamiek, de competitie een belangrijke factor om aan de slag te gaan (iets wat ook de leden van het KAGE Collective ondervinden). Het zou dan ook ideaal zijn om deze workshop te volgen samen met enkele bevriende fotografen waarmee je ook later regelmatig contact houdt.

Ik kan enkel hopen dat deze workshop nog herhaald mag worden. Geen gemakkelijke zaak, als de twee gedreven initiatiefnemers meestal door een oceaan gescheiden zijn. Wie weet vallen de agenda’s nog wel eens samen, misschien rond de volgende Photokina. Pourquoi pas, les amis?

error: