F-Stop Mountain Series Loka UL review fototas

Review fototas F-Stop Loka UL Ultralight

posted in Fotomateriaal

Review fototas F-Stop Loka UL Ultralight

Elke fotograaf, zowel professioneel als amateur, zal dit beamen: geen enkele opdracht of persoonlijk project is gelijkaardig en bijgevolg kies je de fototas die het best aan de noden van het werk voldoet. De ene keer ga je op stap met je Pelicases, de andere keer met een roller of een eenvoudige schoudertas, of zelfs een combinatie van beide. Wij testen de F-Stop Loka UL Ultralight, een lichtgewicht fotorugzak waar je interne camera-units van verschillende groottes kan inschuiven, al naargelang de hoeveelheid materiaal die je op dat moment nodig hebt.

Loka UL

Loka UL: details en gebruikerservaringen

Deze fototas heeft een volume van 37 liter en weegt slechts 1 kg. Dat is zonder de interne camera-units gerekend waarover ik het verderop zal hebben. Het ontwerp van deze Loka UL (Ultralight) is afgeleid van zijn voorganger de Loka, met 1,56 kg toch ook al een pluimgewicht. Om het gewicht van de UL nog meer naar beneden te krijgen, heeft F-Stop de tas ontdaan van alle overbodige straps en andere franjes. In de voering binnenin zit enkel nog een dun metalen frame dat voor de versteviging en de vorm van de rugzak zorgt. Langs de binnenzijde bovenaan kan je een velcrostrip lostrekken, zodat je dit frame desgewenst uit de tas kan halen.

De kwaliteit van de gebruikte materialen is uitstekend. Omdat de stof dunner en lichter is dan bij zijn voorganger, zou het kunnen dat de stof minder sterk is en bijgevolg gevoeliger voor schade wanneer je ergens blijft achterhaken. De stof is daarnaast waterafstotend, al zou ik er niet onmiddellijk in de gietende regen mee gaan wandelen. F-Stop verkoopt een aparte regenhoes, die je over de tas kan trekken. De ritssluitingen openen en sluiten vlot, wat altijd prettig aanvoelt. Voorts vind je alle nodige verstelbare straps terug waarmee je de tas kan aanpassen voor een optimaal draagcomfort.

De Loka UL is weliswaar geen echte trekkingrugzak. Die biedt, met zijn dikkere draagriemen en stevigere heupgordel, een pak meer draagcomfort, bevat een ventilatiesysteem aan de rugzijde en beschikt daarnaast over veel meer opbergmogelijkheden. De Loka UL valt hier enigszins uit de boot en is dus eerder geschikt voor korte tochten of opdrachten van één dag. Fabrikanten als Deuter of Lowe Alpine bieden hier betere oplossingen.

Ondanks deze beperkingen voelt deze fotorugzak zeker niet onaangenaam tijdens wandeltochten. Het draagsysteem doet me denken aan mijn Big Shot, een eenvoudige dagrugzak van The North Face waarmee ik in 2013 in Tibet een driedaagse trekking van bijna 60 kilometer maakte. Op geen enkel moment had ik een ongemakkelijk gevoel of pijn in de schouders. Wanneer je de Loka UL niet te zwaar belaadt, is die zeker geschikt voor korte tochten of daguitstapjes. Omdat de tas weinig weegt, kan je de gewichtsbesparing gebruiken om meer materiaal mee te nemen. Als handbagage op het vliegtuig telt elke kilogram. Maar wil je toch redelijk veel en zwaar fotomateriaal meenemen, dan wordt deze Loka UL minder prettig om te dragen. De schouderriemen en heupgordel bieden hiervoor veel te weinig steun. Ik ken een professioneel fotograaf die deze fototas enkel gebruikt om fotomateriaal naar een locatie te vervoeren. Ter plaatse werkt hij met schouder- en heuptassen.

Een praktisch detail: het kliksysteem van de heupgordel bevindt zich helemaal links, zodat de sluiting niet tegen je buik aandrukt, zoals bij vele andere rugzakken het geval is.

De binnenzijde bestaat uit één groot compartiment met een apart niet-afsluitbaar vak om een waterreservoir in weg te bergen. Dankzij een kleine opening bovenaan de tas waar je een rietje doorschuift, kan je op elk moment drinken. Dit opbergvak kan je eveneens gebruiken om accessoires of een 13″ laptop weg te bergen. De grootte van de binnenruimte hangt af van de interne unit die je meeneemt. De resterende ruimte kan je vullen met allerlei (foto)accessoires of andere spullen zoals regenjas, zonnecrème of lunch. Aan de buitenzijde heb je bovenaan en vooraan een klein opbergvak waar je niet veel in kwijt kunt. Aan beide zijkanten vind je een opbergnetje waarin je bijvoorbeeld een flesje water kan plaatsen.

Het fotocompartiment is trouwens enkel via de rugzijde bereikbaar. Met andere woorden: je moet telkens de rugzak afnemen om je fotomateriaal te bereiken. Of dit voor jou een storend element is, hangt af van het type opdracht of tocht dat je maakt.

Loka UL

ICU: internal camera unit

De interne camera-units (ICU’s) zijn verkrijgbaar in verschillende types en groottes: Pro, Shallow, Slope, L/T, Micro en Master (nieuw sinds 2015). Hoe groter de unit, hoe minder binnenruimte je overhoudt voor andere spullen.

Deze units hebben uiteenlopende groottes en dieptes. De Micro ICU is vrij klein en enkel geschikt voor kleine camerasystemen zoals Micro Four Thirds. De Shallow ICU is geknipt voor kleine spiegelreflexen zonder batterypack of camerasystemen zoals Sony A7 of Fuji X. De Pro ICU is dieper en berekend voor camera’s als Nikon D4, Canon 1Ds of Phase One. De Slope ICU is aflopend en is aan het ene uiteinde dieper. Wil je in de unit eveneens een kleine laptop of tablet opbergen, dan kan je hiervoor de L/T gebruiken.

Opgelet: de meeste van deze units passen in de Loka UL, maar niet allemaal. De Master ICU is nieuw sinds dit jaar en richt zich tot cameramensen. Deze ICU past niet in de Loka UL. Aan de hand van het schema hieronder kan je controleren welke units met deze tas compatibel zijn. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Aan de binnenzijde van de fototas vind je vier bevestigingspunten waaraan je de unit kan vasthechten. Mijn Small Shallow ICU beschikt slechts over twee velcrostrips, zodat twee bevestigingspunten ongebruikt blijven. De unit zal niet beginnen te schuiven, al valt het wel te betreuren dat men hier niet op gelet heeft.

De opvulling in de buitenste laag is toereikend, maar mocht misschien iets dikker zijn. De ICU blijft hierdoor wel soepel in gebruik. Er zijn tevens meer dan voldoende verdelers (dividers) om je materiaal netjes te schikken.

De interne camera-units zijn wel behoorlijk duur. Heb je veel fotomateriaal, dan zal je allicht moeten uitkijken naar een Large Pro ICU. Reken hiervoor makkelijk €50 – €100 bovenop de aankoopsom van de tas.

F-Stop Loka UL ICU fitting guide

Afmetingen handbagage

Onlangs lanceerde luchtvaartorganisatie IATA het idee om een wereldwijde standaardmaat voor handbagage in te voeren. De afmetingen die zij voorstelden, bedroegen 55 x 35 x 20 centimeter. Hun voorstel kon op weinig bijval rekenen en na hevig protest zijn de plannen voorlopig opgeborgen. Gelukkig maar, want anders zou deze tas niet langer voldoen: hoogte 55,9 cm – breedte 31,8 cm – dikte 27,9 cm. Ik kan moeilijk inschatten hoe strikt luchtvaartmaatschappijen vandaag de huidige afmetingen naleven en controleren.

Wat kost deze Loka UL?

We hebben gemerkt dat het prijskaartje schommelt afhankelijk van de winkel. Je mag zeker rekenen op een prijs van 180 euro. Dat is zonder accessoires zoals extra straps, regenhoes, externe tasjes of interne camera-units gerekend. Blijkbaar is de Loka/Loka UL ook regelmatig uitverkocht, zowel in de winkels als in de webshop van F-Stop.

Loka UL

Pro

– Lichtgewicht (1 kg)
– Met 37 liter inhoud erg ruim
– Modulair systeem
– Ruimte voor waterreservoir

Contra

– Basismodel niet goedkoop
– Interne camera-units behoorlijk prijzig
– Beperkte opbergmogelijkheden
– Opbergvak binnenin niet afsluitbaar
– Fotomateriaal moeilijker bereikbaar
– Draagcomfort

Besluit

F-Stop is bij ons minder bekend dan pakweg Lowepro, Tenba of ThinkTank. De fabrikant richt zich voornamelijk op de avontuurlijke fotograaf en dat merk je ook op hun website. Ondanks het forse prijskaartje en enkele tekortkomingen ben ik toch te spreken over de Loka UL. F-Stop heeft met kwaliteitsmaterialen toch nog een ruime en lichte fototas weten te ontwerpen. Het modulaire systeem is erg handig en praktisch, zodat je daarnaast nog extra ruimte overhoudt voor andere spullen zoals een regenjas of je lunch. Het draagcomfort is niet slecht wanneer je de tas niet te zwaar maakt. Het blijft in eerste instantie natuurlijk een fotorugzak en geen echte trekkingrugzak.

Update 12 december 2016
Er circuleren ondertussen verhalen op het internet over een minder goede klantenservice en zeer lange leveringstijden. Een situatie die blijkbaar al behoorlijk lang aansleept. F-Stop zou aan een aantal klanten hebben laten weten dat ze deze problemen zullen aanpakken. Mijn advies: wil je toch graag deze of een andere fototas van F-Stop, koop die dan bij een echte winkel waar ze op voorraad zijn, en niet via de online shop van F-Stop.

(Disclaimer: De foto’s en afbeelding in dit artikel zijn afkomstig van de website van F-Stop en zijn met toestemming gebruikt. De tas en ICU zijn zelf aangekocht.)

error: