Gezondheidszorg in Rwanda

Na de genocide in 1994 die het leven kostte aan bijna 1 miljoen inwoners, zat Rwanda in zak en as. Een spoedig herstel was een absolute noodzaak. De verschillende regeringen die sindsdien het land bestuurden, hebben getracht een duidelijke toekomstvisie uit te stippelen. Het is hoofdzakelijk de huidige regering van president Kagame die de nodige maatregelen treft om deze toekomstperspectieven te behalen. De regering wil het land laten evolueren naar een op kennis gebaseerde economie waarbij het aantal Rwandezen actief in de landbouw zal worden afgebouwd van de huidige 80% naar 50% in 2020.

Anno 2011 kenmerkt Rwanda zich als een land dat opmerkelijk goed hersteld is en waar de economie overduidelijk in bloei is. De regering steekt niet onder stoelen of banken dat onder meer Singapore model staat voor de modernisering en ontwikkeling. Ook op vlak van veiligheid, organisatie en properheid scoort het erg hoog in vergelijking met andere landen in Afrika.

Dankzij het herstel op verschillende niveau’s wordt ook de medische sector volop uitgebouwd waarbij er de afgelopen jaren in landelijke gebieden tal van medische hulpposten werden gerenoveerd of nieuw gebouwd. Rwanda Works is één van de organisaties die hiervoor verantwoordelijk is. Zij investeren in de uitbouw van een gezondheidssysteem dat voor iedereen toegankelijk is. In samenwerking met Columbia University’s Access Project voorzien zij de nodige infrastructuur en financiële middelen om deze medische hulpposten te bouwen en te onderhouden.

Deze reportage is gemaakt op de kraamafdeling in de medische hulppost van Gashora, in het Bugesera District, één van de regio’s die door de genocide het zwaarst getroffen zijn geweest. Dit medisch centrum werd in mei 2010 officieel geopend en beschikt over leidingwater, elektriciteit, een uitgerust laboratorium, een keuken, een wasplaats en een bibliotheek met internetverbinding. Zo’n 22.000 bewoners van de streek kunnen hier terecht voor medische bijstand.

Als gevolg van de nabijheid van dergelijke medische hulpposten en de beschikbaarheid van de nodige medicatie en vaccinaties is het sterftecijfer onder de vijf jaar gezakt van 152 per 1000 in 2005 tot 103 per 1000 in 2008. Het sterftecijfer van onder 1 jaar is gezakt van 103 in 1990 tot 70 in 2009.

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

rwanda

    error: